Çiftçinin borç ödeme kapasitesi yüzde 98,5'a çıktı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, 2004 yılından bu yana kullandırılan kredilerde tahsilat oranının yüzde 98,5 olduğunu söyledi. Kutlu, ?Çiftçimize teşekkür ediyoruz. Borcunu zamanında ödüyor.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10. Bursa Tarım Fuarı'na katılan Abdullah Kutlu, çiftçilere sunulan kredi imkanları konusunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakanlar Kurulu'nun afetten en az yüzde 30 zarar görmüş çiftçi borçlarını ertelediğini hatırlatan Kutlu, müracaat edenlerin bundan yararlanacağını ifade etti.

Çiftçinin, borcu ertelendiği taktirde hem Ziraat Bankası'na hem Tarımsal Kredi Kooperatifleri'ne kredisi dolduğu için yeniden kredi kullanamadığına dikkat çeken Kutlu, üretim için tarımsal girdi temininde de sıkıntı yaşadığını kaydetti. Bu durumda yüksek faizle borç veren bankalar ya da tefecilere gidildiğini ifade eden Kutlu, bu sıkıntıyı aşmak için kurumsal olarak yeni bir adım attıklarını dile getirdi.

?BAŞKA YERE BORÇLANMASIN, BİR ÜRÜN İKİ BORÇ OLUYOR?

Çiftçinin borcun yüzde 60'ını kapatması halinde önümüzdeki üretim dönemi için yeniden kredi verdiklerinin altını çizen Kutlu, şöyle konuştu: ?Çiftçilerimiz mutlaka Tarım Kredi Kooperatiflerine gelsinler. Biz onların borçlarını kapatma noktasında yardımcı olacağız. Her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını, başta gübre, akaryakıt, yem, tarımsal mekanizasyon araçları, fide, fidan, tohum, ilaç, her birini biz çiftçimize kullandıracağız. Eğer bunu yapmazsak, hem Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'na borcu devam ediyor, bir taraftan da gidip başka yere borçlandığında seneye bir ürün iki borç oluyor. Bir borcu ödeyemeyen iki borcu hiç ödeyemez. O açıdan böyle bir kolaylık sağlıyoruz. Çiftçilerimizden ricamız, mutlaka Tarım Kredi Kooperatiflerine uğrasınlar, borçlarını ödeme konusunda biz yardımcı olalım ve yeniden kredi kullanalım.?

?GERİ DÖNÜŞ YÜZDE 50'DEN YÜZDE 98,5'A ÇIKTI?

2004 yılından buna kullandırılan kredilerdeki geri dönüş oranının yüzde 98,5 olduğuna işaret eden Kutlu, şöyle devam etti: ?Çiftçimize teşekkür ediyoruz. Borcunu zamanında ödüyor. Bu yüzde 98,5 kredi dönüşü, çiftçimizin bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu ve gelirinin de iyi olduğunu gösteriyor. Ama bu sene tabi olağanüstü bir durum oldu, kuraklık oldu, sıkıntıyı biz biliyoruz, hükümet biliyor. O açıdan böyle bir kararname çıktı. Biz çiftçimizin borcunu kapatması yönünde yardımcı oluyoruz. Genel manada, tahsilatla ilgili, eskiden yüzde 50'lerde, 60'larda olan tahsilat oranı, şu anda 2004 yılından sonra kullandırdığımız kredilerde yüzde 98,5'tur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber