Son 'Umut' da sessizce Taksim'de...

Bugün 'bireysel silahlanmaya hayır' çağrısı için İstanbul Taksim'de 'sessiz ayakkabılar' yürüyecek. İzmir'de, parkta maganda kurşununa kurban giden 6 yaşındaki Umut'un hiç giyemediği ayakkabıları da orada olacak...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Umut Vakfı'nca 'Bireysel Silahsızlanma Günü' kapsamında bugün Taksim'de 'Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü' etkinliği düzenlenecek. Torunu Umut'u, 'ateşli silahla' kaybeden Nazire Dedeman öncülüğünde, silahla hayatını kaybedenlerin ayakkabıları ve karanfiller kırmızı halı üzerine bırakılacak. Sorumlular protesto edilecek. O halıda geçen ay İzmir Karabağlar'da, kaydırakta oynarken maganda kurbanı olan 6 yaşındaki Umut Ceylan'ın henüz hiç giyemedeği okul ayakkabıları da olacak.

YALVARIRIM KATİLİNİ BULUN

Yürüyüş için davet aldığını belirten anne Gülhan Ceylan, 'Umut gideli 1 ay oldu. 1 aydır içimdeki yangın büyüyor. Çünkü evladımın katilleri hala bulunamadı. Yürüyüşe gitmek istedim. Belki acım dinmeyecek ama Umut başka umutların sönmesini engelleyecek. Onun minincik bedeni kanayan bir yarayı bir kez daha gözler önüne serecek. Ben hayatımı insanların silah konusunda duyarlı olmasına adayacağım. Bir anlık zevk için umutları söndürmeyin. Yalvarırım evladımın katilini bulun' dedi.

OKULA BAŞLAYACAKTI

Umut'un okul ayakkabılarını da yanına alacağını söyleyen Ceylan şöyle devam etti: 'Umut okula başlayacaktı. Her şeyini almıştık. Çok heyecanlıydı. Ayakkabılarına her baktığımda yüreğim yanıyor. Minicik bedeni toprak oldu ama ruhu başka Umut'lar sönmesin diye yaşayacak. Giyip okulda koşamadığı ayakkabıları kader ortaklarıyla birlikte yürüyecek.'

1993'TEN 2012'YE

UMUT Önal, 28 Eylül 1993'te, 17 yaşındayken, arkadaşının silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Ölümün 'kaza sonucu' gerçekleştiğini savunan Melih Turgut 38 gün hapis ve 18 milyon lira tazminatla cezalandırıldı. Nazire Dedeman olay sonrası Umut Vakfı'nı kurdu ve hayatını bireysel silahlanmaya karşı mücadeleye adadı..

Dikkat! Kaza kurşunu gelebilir

UMUT Vakfı 2001-2011 arasında, Türkiye'deki silahlanmaya ilişkin istatistikleri de tuttu. İşte ürküten rakamlar:

- Bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 65'inde ateşli silahlar kullanılıyor. Yüzde 84'ünde ruhsatsız silah söz konusu. 17 milyon ruhsatsız silaha karşı 2.5 milyon ruhsatlı silah var.

- 2011'in ilk altı ayında 2001'e göre silahlı şiddet olayları yüzde 83 arttı. Yüzde 23.5'i aile içi, yüzde 33,8'i arkadaş, akraba, tanıdık ve gönül ilişkileri. Yüzde 57.3'ü tanıdıklar arasında.

- Silahlı olaylarda aniden başlayan tartışma yüzde 42.6.

- En çarpıcısı kaza kurşunları. Her 100 kişiden 13'ü kaza kurşunuyla can verdi.

- Silahlı şiddet olaylarının yüzde 64.5'i ölümle sonuçlandı. Yüzde 44.2'si cadde-sokak, yüzde 30.4 evde gerçekleşti.

- Araştırmada şöyle denildi: Türk halkı silahı 'öldürmek ' için elde etmekte ve kullanıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber