800 bin göçmen kuşun göç güzergahında yer alan Arhavi'ye yabancı ilgisi

Artvin'in Arhavi ilçesi birçok göçmen kuşun göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle yerli ve yabancı kuş meraklılarının ilgisini çekiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiltere, Hollanda ve Amerika'dan gelen yaban hayatı ve vahşi tabiat meraklısı zoolog ve biyologlar, 'atmaca ve atmacacılık üzerine araştırmalar yapmak' üzere Atmacacılar Derneği Başkanı Kemal Bayraktar'ın misafiri olarak ilçeye geldi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Rize, Çayeli, Pazar, Arhavi ve Hopa gibi yerlerde yöre vatandaşlarının atmaca meraklısı olmalarının kendilerini heyecanlandırdığını, bu nedenle Arhavi'ye geldiklerini anlatan Luke Smith, bu yöre de bilinmeyen ama çok önemli bir kültürel yaşamın varlığını yerinde görmek istediklerini belirterek şunları söyledi: " Burası avcılığının önemli merkezlerinden ve aynı zamanda göçmen kuşların geçiş bölgesi. Bunu özellikle Ciha Tepesi denilen bölgeden tespit edebilirsiniz. İstanbul'da yılda 200 bin farklı türde göçmen kuşun geçişi tespit edilmişken bu rakam bu bölgede 800 bin olarak tespit edilmiş. Burası dünyanın en önemli yaban kuşlarının geçiş yolu üzerinde.? dedi.

Luke Smith'le atmacacılık üzerine Dubai'de düzenlenen fuarda tanıştıklarını söyleyen Dernek Başkanı Kemal Bayraktar ise atmacacılık kültürünün yaşaması için gayret gösterdiklerini anlattı.

Arhavi Belediye Başkanı Çoşkun Hekimoğlu ise şu bilgileri verdi: " Yaban hayatı için önemli göç yolu sayılabilecek bölgedeyiz ve meraklı birçok yerli ya da yabancı turistlere ev sahipliği yapabiliriz. Hazırlanacak kuş gözlem istasyonları sayesinde özellikle denize paralel seyir mümkün yerlerde ki bu yerler özellikle Cıha Tepesi ve devamındaki hakim tepelerde konuşlandırılabilir. Umuyorum ki Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapacağımız ortak protokollerle bu konuyu hayata geçirebileceğiz? dedi.

Bir süre bölgede yaban hayatını inceleyen İngiliz, Hollandalı ve Amerikalı biyolog ve zoologlar yöre halkı ile birlikte bire bir atmaca avının yapıldığı yerlere giderek incelemelerde bulundular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber