Erzincan'da elma hasadı başladı

Erzincan'da eylül ayının başı itibariyle başlayan üzüm hasadının ardından, elmada hasat dönemi başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli meyvecilik döneminin başladığı Erzincan'da üretilen elmalar bebek maması olarak dünya bebekleri için piyasaya sürülüyor.

Çağlayan beldesinde üretilen elmalarda hasat düzenlenen törenle başladı. ?Elma Entegre Üretim Bahçe Günü ve Hasat Bayramı' törenine Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çağlayan Belediye Başkanı Çetin Çay, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Hüsrev Öz, protokol üyeleri, Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu ve meyve üreticileri katıldı.

"SANAYİ MEYVECİLİĞİ GELİŞİYOR"

Tüm elma çeşitlerinde Erzincan genelinde 13 bin dekar alanda elma üretiminin yapıldığını ve ortalama 18 bin ton elma hasadının yapılmasının beklenildiğini vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, "Erzincan'da bulunan meyve suyu konsantre fabrikasının yanı sıra ülkemizin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren meyve suyu fabrikalarının Erzincan pazarına girmesi de son yıllarda sanayiye yönelik meyvecilik sektörünün de gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Meyvecilik sektöründe büyük aşamalar kaydederek kalite ve verim noktasında büyük artış yakalayan ilimizde, sözleşmeli üretim yapan üreticilerimize ait bahçelerde üretilen elmalar Ülker Hero Baby firması tarafından üretilen bebek mamalarında kullanılacaktır. Bu da Erzincan için meyvecilik sektörü açısından çok büyük bir adım olacaktır." diye konuştu.

ELMANIN YANI SIRA DİĞER MEYVELERDE TEDARİK EDİLECEK

Hasat Bayramında elma üreticileri adına söz alan ve elma üreticisi Ahmet Kayser, Entegre elma yetiştiriciliğinin Erzincan'da sanayi meyveciliğinin önünü açacağını söyledi. Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, Erzincan'da kurdukları meyve konsantre tesisi ile Erzincan'da sanayi meyveciliği dönemini başlattıklarını söyledi. Kırtıloğlu, önümüzdeki yıllarda Dünya çapındaki bu firmanın elmanın yanı sıra armut ve şeftaliyi de Erzincan'dan tedarik edeceği müjdesini verdi.

"ERZİNCAN TARIMIN BEŞİĞİ KONUMUNDA"

Elma hasadı töreninde konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, "Doğu Anadolu Bölgesi'nin kendine özgü değerlere sahip bir ili olan Erzincan, gerek toprak, gerekse iklim yapısı bakımından bölgede tarımın beşiği durumundadır. Erzincan sahip olduğu üstünlüklerle tarım alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler için son derece cazip bir bölgedir. Erzincan, son yıllarda yapılan yatırımlarla tarımdaki gelişmişlik çıtasını her gün yükseltmektedir. Erzincan'da tarım giderek gelişmekte ve her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de Erzincan'ın yıldızı giderek parlamaktadır." diye konuştu.

Elma hasat programında daha sonra, entegre elma yetiştiriciliği yapan çiftçilere sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından entegre elma bahçesinde ilk hasat Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ve davetliler tarafından gerçekleştirildi.

"ELMA HASADI EKMEK KAPISI OLDU"

Erzincan'da elma hasadının başladığı alanlarda iş imkanları da artış gösterdi. Elma bahçelerinde gündelikçi olarak çalışan genç kızlar, elma hasadı yaparak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Yaklaşık bir ay devam edecek hasat döneminde genç kızlar hem aile ekonomilerine katkı da bulunacaklar, hem de topladıkları elmalar ile Erzincan ekonomisine katkı sağlayacak. Yaptıkları işin zevkli olduğun söyleyen genç kızlar, elma hasadı ile birlikte bir ayda olsa çalışma imkanı bulduklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber