AFAM: 6 ayda 52 kişi yangında öldü

ENSAR TUNA ALATÜRK | BURSA - 30.09.2012 15:07 Türkiye'de ölüm denilince akla hemen depremler ve kazalar geliyor. Ancak İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (AFAM) hazırladığı bir rapor yangınlarda da çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ortaya koydu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rapora göre, 1 Ocak - 30 Haziran 2012 tarihlerinde meydana gelen yangınlarda 52 kişi hayatını kaybetti, 57 kişi ise yaralandı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi, yılın ilk 6 ayında deprem, sel, yangın ve göçük gibi afetlerdeki ölümlerle ilgili bir rapor hazırladı. Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan başkanlığında, Onur Yılmaz, Özden Timurlenk Çelik ve Burcu Yaşar'dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen çalışma ilginç sonuçların ortaya çıkmasını sağladı. Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, araştırmanın amacını, "Başta depremler olmak üzere, yangın, sel, yer kaymaları, göçükler, kuraklık gibi toplumu etkileyen afetler ile ilgili bir veri tabanı oluşturulması için ön hazırlığın yapılması olarak." açıkladı.

Çalışma ile Türkiye'de gerçekleşen afetlerin içeriğinin kamuoyu ile paylaşarak 'Afet Bilincinin Yükseltilmesi' amaçlanıyor. Araştırma kapsamında, şiddeti dördün üzerindeki depremler ile kamuoyunu maddi veya manevi olarak etkileyen yangınlar, göçükler ve seller kayda alındı. Araştırmaya göre, 2012'de ilk 6 aylık dönemde deprem sebebiyle herhangi bir ölüm olmadı. Ocak, nisan ve haziranda toplam 3 kişi sel sebebiyle hayatını kaybederken, 6 ayda 10 kişi ise yaralandı. Göçük yüzünden ocakta 3, martta 1, nisan'da 7, mayısta 5 ve haziranda 4 kişi olmak üzere toplam 20 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi ise yaralandı.

Bu dönemde en çok ölüm ise yangınlarda meydana geldi. Ocakta 7, şubatta 8, martta 22, nisanda 2 ve haziranda 13 kişi olmak üzere toplam 52 kişi yangınlarda öldü, 57 kişi yaralandı. Hazırlanan raporda yangınların en fazla kış aylarında çıktığına dikkat çekildi.

Hazırlanan raporda afet sonrasında arama kurtarma çalışmalarının zamanında ve olması gerektiği gibi yapılmadığına vurgu yapılırken, açılan soruşturmaların ise takipsizlik ve ihmal nedeniyle çözüme kavuşamadığına dikkat çekildi.

Afetlere maruz kalan halkın bilinçsiz ve eğitim seviyelerinin düşük olduğuna vurgu yapılan raporda, can ve mal kaybına yol açanların tespiti ve gerekli cezai yaptırımların uygulanmaması nedeniyle toplumda afet yönetiminin, 'Hiçbir işlem yapılmıyor, ölen öldüğü ile kalıyor' şeklinde algılandığına vurgu yapıldı. Afetler konusunda bilinci yükseltme yolundaki en büyük engelin ise 'Bu tür olaylara alışalım', 'Bunlar doğal afettir', 'Beş bin yılın seli, yüz yılın yağmuru' ve 'Bunların olması normaldir' gibi bakış açısı olduğunun altı çizildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber