Öğretmenler köylerde 'deniz feneri' görevi görüyor

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik, köylerdeki kapalı okulların yeniden açılarak, öğrencilerin kendi köylerinde okumasının sağlanmasını istedi. Bakan Çelik, "Öğretmenler o köylerde 'deniz feneri' görevi görüyor, bu bizim için çok önemli" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, taşımalı eğitimden sonra kapısına kilit vurulan köy okullarını yeniden açacak. Köy okullarının açılması talimatını veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, köylere eğitim götürmenin önemli olduğunu vurgulayarak, köylerde görev yapan öğretmenlerin okul içinde olduğu kadar dışında da aydınlatma görevi yaptığını söyledi. Bakan Çelik, köylerde görev yapan öğretmenleri 'deniz feneri'ne benzeterek, "Fenersiz köy kalmasın. 10 öğrencisi varsa o köyde öğrenciler taşınmayıp, okul açık olmalı. Öğretmenler o köylere ışık olup, köyün önünü aydınlatan, yön veren insanlar, bu bizim için çok önemli" diye konuştu.

'Okullar köpeklere kalmasın'

Bakan Çelik, daha önceden kapanan köy okullarının açılması için valilere 'özel' talimat verdi. İl incelemeleri sırasında valilere sözlü olarak talimatını ileten Bakan Çelik, son olarak Sakarya ilinin değerlendirme toplantısında Vali Nuri Okutan'dan Sakarya'da kapalı bulunan 26 köy okulun hemen açılmasını istedi. Bakan Çelik, "Bu okullar kapandığı zaman o köyden eğitim adına elimizi eteğimizi çekmiş oluyoruz. Çocuklarımızın eğitimi için yapılmış hazır binalarımız da köpeklere yuva oluyor, harap oluyor. Bu okullar cıvıl cıvıl öğrenci dolmalı" dedi. Bakan Çelik kullanılmayan okul binalarının daha çabuk eskidiğini de vurguladı.

İlk üç sınıfa taşıma yasağı

Bakan Çelik, taşımalı eğitim kapsamından ilköğretimin 1, 2 ve 3. sınıflarını okuyan öğrencilerin taşınmasını yasakladı. Bu sınıfları okuyan çocukların evlerinin yakınında eğitim almasının önemli olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Taşındığı takdirde çok sıkıntı çekerler. Onların yerine öğretmenlerini taşıyalım 5-10 kilometre. Öğretmenlerimiz bu cefaya katlansın" dedi. Taşımalı eğitimin bir zorunluluktan kaynaklandığını da belirten Çelik, öğrencileri taşımanın yıllık 350 trilyonluk maliyeti olduğunu bildirdi. Çelik şöyle konuştu: "Bir köyde okul açık olsa bile 2 kilometre ötede gidiyor biri ev yapıyor, taşıma istiyor. Biz şahsi taşımalara müsaade etmemeye çalışıyoruz" dedi. Taşımalı eğitimin istismar edildiğini de belirten Çelik, "Bu taşıma yaptığımız yerlerde bir de sıcak yemek veriyoruz. Bir de baktık ki herkes yemek istiyor. Bütün Ümmet-i muhammede yemek veremeyiz ki" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber