Anne sütü yeni doğan bebek için doğal, taze ve en ideal besindir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 10:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş: Doğumdan sonra bebeğin biyolojik ve psikolojik ihtiyaçları emzirme ile karşılanır. Anne sütü yeni doğan bebek için doğal, taze ve en ideal besindir. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuz olup bebek tarafından kolaylıkla sindirilebilir niteliktedir. Anne sütü daima hazırdır, ekonomiktir ve özel bir harcama gerektirmez. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık gibi şikayetler daha az görülür. Anne sütü, özellikle doğumdan sonra gelen sarı süt (kolostrum) bebeği hastalıklardan korur. Emzirme, bebek ile anne arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağlar. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha sağlıklı olurlar. Ayrıca ilk altı ay anne sütü alan bebeklerde demir eksikliği anemisi (kansızlık) daha az görülür.

Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebeğin emzirilmeye başlanması gerekmektedir. Bu ağız sütündeki koruyucu faktörlerin bebeğe aktarılmasına ve süt salgısının artırılmasına yardımcı olur. Sütün yeterince gelmesi için emzirme işleminin sık sık tekrarlanması gerekir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.

Emzirirken bebeğin vücudu anneye yakın, başı ve gövdesi düz bir hatta olmalı, gerekirse omuz ile birlikte poposundan desteklenmeli ve burnu anne memesi hizasında olmalıdır. Emzirmede sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de bebeğin ağzına alması ve çenesinin memeyi bastırması sağlanmalıdır. Emzirildikten sonra bebek dik olarak annenin omuzuna dayandırılıp yuttuğu hava çıkartılmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için bebek ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenilmeli, altıncı aydan sonra ek gıdalara da başlanmalı ve iki yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir dedi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber