Öz Gıda İş'ten Fiskobirlik yönetimi hakkında suç duyurusu

Öz Gıda İş Sendikası, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lifti Bayraktar ile Yönetim Kurulu üyeleri ve Genel Müdür Vekili Tuncer Kasapoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikanın avukatı Mecit Zeren, Giresun Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Fiskobirlik işçilerinin uzun süredir, Yönetim Kurulu'nun baskısı altında olduğunu öne sürdü. Son olarak Fiskobirlik Yönetim Kurulu'nca işçilerden sosyal haklarından feragat etmelerinin istendiğini, bunun sağlanması için de 'tayin' tehdidinin kendilerinin önüne konulduğunu vurgulayan Zeren, "Kabul etmeyen işçiler maalesef başka yerlere adeta sürgün edilmektedir." dedi.

Fiskobirlik'in içinde bulunduğu durumun faturasının işçilere kesilmeye çalışıldığını savunan Zeren, "Fiskobirlik bildik sebeplerle bu günlerde iş yapamaz hale gelmiş durumda. Giresun ya da Türkiye'nin her yerinde vatandaşlara sorsak, Fiskobirlik'in bugünlere gelmesiyle ilgili pek çok sebep söyleyeceklerdir. Fakat hiç kimse 'Çalışanlar yüzünden Fiskobirlik bu hale gelmiştir' diyemez. Böyle bir iddiada bulunamaz. Çünkü böyle bir şey söz konusu değildir. Ancak son zamanlarda birlik yönetimi sanki Fiskobirlik'in durumundan işçiler sorumluymuş gibi kendilerine ağır faturalar yüklenilmeye çalışılıyor." diye konuştu.

Fiskobirlik işçilerinin baskılarla sosyal haklarından feragat etmelerinin sağlanmaya çalışıldığı, direnenlerin ise 'tayin' tehdidiyle bu dirençlerinin kırılmak istendiğini ifade eden Zeren, şöyle devam etti:

?Bu yılbaşı itibariyle toplu iş sözleşmesinin imzalanması gerekiyordu. Toplu iş sözleşmesinde ne hikmetse işveren yetkilileri, imza konusunda hiçbir yaklaşım sağlamadılar. Ücret ve sosyal haklarla ilgili anlaşma imkânı bulunamadı. Bu nedenle de yasal sürecin tamamlanmasıyla beraber görüşmeler sonuçsuz kaldı. Yasal süreç işletilerek konu Yüksek Hakem Kurulu'na gitti. Tarafların imzalayamadığı sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu imzalayarak, taraflara gönderdi. Bütün bunlara rağmen, Yüksek Hakem Kurulu kararları yasa gereği kesin hüküm olmasına rağmen işveren halen ikramiye ilgili maddeyi uygulamamakta ısrar ediyor. Bununla da kalmıyor, işçilere feragat belgeleri imzalattırılarak bin liralık bir ücretle çalışmaları isteniyor. Toplu iş görüşmeleri ile kazanmış oldukları sosyal haklar gibi kazanımlarından feragat etmeleri istenmektedir. Birkaç aydır bununla ilgili Fiskobirlik çalışanlarına yoğun baskı yapılmaktadır. Şifahi olarak yaptıkları baskılarda başarılı olamamaları üzerine, geçici veya kalıcı nakil sopası çalışanların önüne konulmuştur. Böylelikle feragat belgeleri imzalanmaya zorlanmaktadırlar. Bir kısım çalışanlar bunları imzalamıştır. Çünkü herkes ekmek derdindeler. Bazı işçi arkadaşlar da, tavsiyelerimiz üzerine imzalamamışlardır.?

BİRLİK YÖNETİMİ VE GENEL MÜDÜR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Avukat Mecit Zeren, birlik yönetimi tarafından işçilere imzalatılmak istenen feragat belgeleri ile toplu iş sözleşmesinin uygulanmamasının suç teşkil ettiğini de savundu.

Giresun Cumhuriyet Savcılığı'na bu sabah birlik yönetimi ve genel müdür hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildiren Zeren, "Tayin sopasının gösterilerek işçilerin sosyal haklarından feragat etmelerini zorlamanın Türk Ceza Kanunu'nun 117, 118 ve 119. maddelerine aykırıdır. Bu maddeler ağırlaştırılmamış halde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası, ağırlaştırılmış halde de bunun bir kat fazlası uygulanması şeklindedir. Birlik yönetimi ve genel müdürü tayin eylemleri ile ücret haklarından feragat belgeleri imzalatılarak amaçlarına ulaşmışlar. Ancak bu esnada suç işlediklerini hesaba katmamışlardır. Üstelikte yönetim kurulu başkanı bir hukukçudur. Bu sabah itibariyle Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Yönetim Kurulu Başkanvekili Sıtkı Şarman, yönetim kurulu üyeleri Ömer Çebi ve Ali Güler ile Genel Müdür Vekili Tuncer Kasapoğlu ilgili maddeler uyarınca cezalandırılması için Giresun Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. "

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise yaptığı açıklamada, Öz Gıda İş Sendikası Avukatı Mecit Zeren'in iddia ettiği gibi işçilere yönelik herhangi bir zorla tayin veya tayin tehdidiyle feragat belgesi alınması gibi bir durumunun söz konusu olmadığını söyledi.

Bayraktar, yasalar çerçevesinde hareket ettiklerini, hukuksuz herhangi bir uygulamanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber