Hidroelektrik kaynağı bakımından 195 ülke içinde 11'inciyiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Bugün Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği yüzde 25'lik enerji oranı, dünya ve Avrupa'nın 2035 yılındaki hedefine denk'' dedi.

Bakan Yıldız, ATO Congresium'da Global Enerji Derneği'nce düzenlenen 5. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'ndaki oturumda, enerjinin savaşın değil barışın bir gerekçesi olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Dünyada siyasi istikrarla büyüyen, büyürken değişen, değişirken savaşan ve savaştığı için küçülen ülkeler olduğunu anlatan Yıldız, enerji sektörüne yön verenlerin, insanları hiçe sayan bir anlayışa sahip olmaması gerektiğini dile getirdi.

Farklı coğrafyalarda, geniş nüfusların primitif enerji kaynakları kullandığına ve 1,4 milyar insanın hala elektrikle tanışmadığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

''2050'ye kadar dünyada kullanılan enerjinin yüzde 50'si petrol ve doğalgazdan, yüzde 30'u kömürden, yüzde 10'u nükleerden geri kalan yüzde 10'luk dilimi ise yenilenebilir enerjiden karşılanacak. Yani tüm dünya olarak mücadelemiz bu yüzde 10'luk yenilenebilir dilim için. Ülke olarak yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği yüzde 25'lik enerji oranı, dünya ve Avrupa'nın 2035 yılındaki hedefine denk.''

-''Talep dengesizliğinin başka sebepleri var''-

Her ülkenin enerjide kendine has avantajları ve dezavantajları olduğunu belirten Yıldız, ''Bunları, uluslararası ilişkileri doğru etkileyecek bir argüman olarak kullanmak lazım. Doğru yaptığınız kadar güçlenir, yanlış yaptığınız kadar zayıflarsınız. Enerji kaynaklarına ulaşabilmek için siyasi argümanın daha ön plana çıkarıldığı bir ortamdayız. Yanı başımızda Suriye örneği var. Yine 'Arap Baharı'ndan çıkarmamız gereken çok önemli dersler var. Arz ve talepten kaynaklanmayan talep dengesizliğinin asıl sebebinin başka noktalarda toplandığını herkes biliyor'' diye konuştu.

-''Hidroelektrikte 11, rüzgarda 16'ncı sıradayız''-

Dünya genelinde 2010'da yenilenebilir enerji kaynaklarının sübvansiyonu için 66 milyar dolar aktarıldığını, 2035'e kadar 250 milyar doların daha aktarılması gerektiğini ifade eden Yıldız, yaşanan küresel krizlerin dünyayı temizleme hedeflerini aksatabildiğini söyledi.

Enerji kaynaklarının adil şekilde paylaşılmasının insanlığı doğru noktalara ulaştırabileceğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

''Türkiye 195 ülke arasında hidroelektrik kaynaklar bakımından 11'inci, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da 17'nci, jeotermal kaynaklar bakımından 12'nci, rüzgar açısından 16'ncı, güneş enerjisi kapasitesinde ise 27'nci sırada. Büyüyen Türkiye'nin gelişmeyen enerji sektörü olmaz. Türkiye'de 2012 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'ndan daha hızlı büyüyen bir enerji sektörüyle karşılaştık. Bu büyümenin gerçekleşmesinde özel sektörün payı büyük, onlara ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.''

-Enerji ihtiyacı güneşten de karşılanıyor-

Suudi Arabistan Kral Abdullah Şehri Nükleer ve Yenilenebilir Enerji Başkanı Hashim Yamani de oturumdaki konuşmasında, önemli petrol kaynağına sahip olmalarına karşın yenilenebilir enerjiye büyük önem verdiklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın zengin güneş, rüzgar ve jeotermal potansiyeline sahip olduğunu belirten Yamani, ''Ülkemizin kuzey batı bölgesi güneş enerjisi bakımından dünyanın en değerli yeri. Bunun dışında rüzgar potansiyelimiz İspanya'nın rüzgar potansiyelinden bile fazla. Jeotermalde de önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu enerjiyi hem üretimde hem de pasif soğutmada kullanmayı planlıyoruz'' dedi.

Dünya enerji piyasasının istikrarı için yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyulduğunu öne süren Yamani, şunları kaydetti:

''Suudi Arabistan'da enerji kullanımı günün en sıcak saatleri olan öğle saatlerinde en yüksek seviyeye çıkıyor. Bu zaman aralığında ihtiyacın belli kısmını güneş enerjisinden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerji bizim için çok önemli. 2032 yılına kadar toplam enerjimizin yüzde 50'sini nükleer ve yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyoruz.''

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Fazilet Özer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber