OMÜ Tıp Fakültesi ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde ilk karaciğer nakli başarı ile gerçekleştirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 19:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

55 yaşındaki işçi emeklisi Cafer Dündar'a, Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğeri nakledildi.

Geçtiğimiz günlerde kronik Hepatit C ve Siroz hastasının karaciğerindeki 2 tümörü Türkiye'de nadir kullanılan laparoskopik kapalı ameliyatla almayı başaran OMÜ Tıp Fakültesi bilim adamları bu kez ilk karaciğer naklini de gerçekleştirdi. 55 yaşındaki işçi emeklisi Cafer Dündar'a karaciğer nakleden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Kağan Karbulut, bu ameliyatın karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olacağına dikkati çekti.

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

2 çocuk babası Cafer Dündar, ailesiyle birlikte ameliyatını gerçekleştiren Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Karaciğer Nakli Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Kağan Karbulut ile bir araya geldi. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk'un da hazır bulunduğu buluşmada Dündar, eski sağlığına yeniden kavuştuğunu belirtti. OMÜ Karaciğer Nakil Merkezi'ne müracat etmesinden 5 ay sonra nakle çağırıldığını hatırlatan Cafer Dündar, hastane yönetimine ve hekimlere teşekkür etti.

YENİ KURULAN NAKİL MERKEZİ BÜYÜK ŞANS

Ameliyatla ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi'nin ilk karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hastanın Hepatit C'ye bağlı karaciğer sirozu ve kanserinde tek tedavi şansının karaciğer nakli olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlhan Karabıçak, ''Ordu'da beyin kanaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğerini, hastamıza naklettik. Hastamız hem sirozdan hem de kanserden kurtuldu. Genel durumu iyi ve nakledilen karaciğer hastaya uyum sağlamış durumda. Hastamız sorunsuz bir şekilde taburcu oldu ve yaşamını devam ettiriyor. Yeni kurulan karaciğer nakli merkezimiz hastalarımız için çok büyük bir şans. Bölgemizde yapılan ilk karaciğer naklinin başarılı olması tüm üniversitemizi sevindirdi. '' dedi.

3 BİNDEN FAZLA İNSAN NAKİL BEKLİYOR

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hardar Şahinoğlu ise Türkiye'de 3 binden fazla karaciğer hastasının nakil beklediğine dikkat çekerek, böbrek ve kemik iliği nakillerinin ardından karaciğer nakline de başlamalarının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk da tedavide tek eksikleri olan karaciğer naklini de başardıklarını vurguladı. Prof. Dr. Selçuk, organ bağışı konusunda toplumu duyarlı olmaya davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber