Kervanyolu'nu turizme kazandırma çalışmaları sürüyor

Tarihi İpekyolu'nun geçiş yollarından olan Sürmene-Köprübaşı-Kahvedüzü-Harmantepe-Madur Dağı ve Taşlı Yaylası güzergâhının turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu amaçla hazırlanan ve Köprübaşı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Sürmene Belediyesi, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından yürütülün 'Kervanyolu'nu Turizme Kazandırma Projesi' ile, havza haritasının çıkarılması ile tarihi ve kültürel değerlerin haritaya işlenmesi amaçlanıyor.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Jandarma Alay Komutanı Albay Turgay Aras, Sürmene Kaymakamı Şevket Atlı, Köprübaşı Kaymakamı Hamza Özer, Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta, Köprübaşı Belediye Başkanı Ali Rıza Hacıefendioğlu, proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ve muhtarların da katılımıyla proje çalışmalarının yapıldığı bölgede incelemelerde bulundu. Heyet, Kervan yolu üzerinde bulunan tarihi Karacakaya köyünden başladığı incelemelerinde Kahvedüzü, Madur Dağı Harmantepe Şehitliği, Ağaçbaşı Turba Bataklığı, Taşlı Yaylası ve güzergâhta bulunan tarihi mekânlar gezildi.

Vali Kızılcık, projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, medeniyetlere beşiklik etmiş olan Türkiye'nin dört bir köşesinin saklı hazinelerle dolu olduğunu belirtti.

Doğu Karadeniz'in de bu manada zengin kaynaklara sahip olduğuna dikkat çeken Kızılcık, dünyadaki küresel ısınmaya da paralel olarak bölgenin alternatif turizm kaynaklarını harekete geçirmek için çabaladıklarını ifade etti.

Bu çalışmalardan birinin de 'Kervanyolu'nu Turizme Kazandırma Projesi' olduğunu anlatan Vali Kızılcık, şöyle devam etti: ?Bu projemiz Sürmene ve Köprübaşı ilçemizden başlayıp şu anda içinde bulunduğumuz taşlı yaylasından devam etmekte. Burayı gelip gördüğümüzde şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim ki tarihimiz kültürümüz gerçekten çok zengin. Bir ticaret yolu olan bu hat üzerinde aynı zamanda zenginliğin ve ince zevkin de yansıtıldığı çok güzel konaklar, evler ve hanlara rastladık. Bu güzelliklerin insanımız tarafından görülmesi, beğenilmesi ve yaşanılması arzusundayız. Yapılacak proje ile buradaki doğal güzellikler ülke ve bölge turizmine kazandırmış olacağız.?

Güzergâhta bulunan tarihi binalarla ilgili görüşlerini de dile getiren Kızılcık, ?Ticaretin geçtiği dolayısıyla zenginliğin, paranın olduğu bu hat üzerinde insanlar o zevklerini, zenginliklerini hayat tarzlarına da yansıtmışlar. Buna paralel çok güzel ibadethaneler ve konaklama yerleri yapmışlar. Biz de bu tarihi eserleri tekrar restore edilip insanlığın hizmetine, gelen misafirlerimizin beğenisine sunma gayreti içerisindeyiz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber