Doktor adaylarının Kürtçe dil öğretimine başlandı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi'nde eğitim gören doktor adaylarına Kürtçe seçmeli ders olarak verilmeye başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölgeye atanan ve Kürtçe bilmediği için halk ile doğru iletişim kurmakta zorlanan doktorlardan gelen talep üzerine DÜ'nün tıp ve eğitim fakültelerinin yönetim kurullarınca alınan ve senato tarafından onaylanan karar ile Kürtçe 2012-2013 akademik döneminde seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı.

Uygulama ile tıp fakültesi birinci sınıf öğrencileri haftada 2 gün Kürtçe eğitimi alacak.

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, yaptığı açıklamada, öncelikle üniversitenin ihtiyaç duyulan fakültelerinde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmaya başlandığını, bunlardan en öncelikli olanının ise tıp fakültesi olduğunu söyledi.

Tıp fakültesinden mezun olanların büyük çoğunlukla bölgede görev yaptığını ifade eden Eyigün, bu nedenle Kürtçe bilmeleri önemli olduğunu, bir hekimin sağlıklı bir teşhis koyabilmesi için hastasını tam olarak anlaması gerektiğini belirtti.

Eyigün, doktorun hastasını anlaması, hastanın da kendi ana dilinde rahatlıkla derdini anlatmasının herkesi rahatlatan bir durum olduğunu vurgulayarak, "Hasta derdini tam anlattığı için memnun olacak, kendisini anlayan bir doktor gördüğü için de psikolojik olarak rahatlayacaktır. Hekim de hastaya zarar vermeden, onu sağlığına kavuşturacak bir teşhis koyma imkanı bulduğu için memnun olacaktır. Bu uygulama üst sınıflarda okuyan doktorlar için de ilerleyen süreçte geçerli olabilecek" dedi.

-Kürtçe öğretmeni açığı-

Eyigün, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Kürtçeyi seçmeli ders olarak kabul etmesinin ardından, ortaya çıkan öğretmen ihtiyacını gidermek amacıyla çalışmalara hız verdiklerini ifade ederek, üniversite olarak Yök'e 400 öğrencinin Kurmancı ve Zazaki alanlarında Tezsiz Yüksek Lisans yapabilmesi için başvuruda bulunduklarını hatırlattı.

Bu taleplerinin Yök tarafından kabul edildiğini anımsatan Eyigün şöyle dedi:

"2012- 2013 eğitim öğretim yılında Kurmancı ve Zazaki alanlarında Tezsiz Yüksek Lisans yapılabilmesi için üniversitemize 150 kontenjan verildi. Bu sayının daha da artırılması için Yök'e yeni bir talepte bulunduk. Uygun görülmesi halinde Tezsiz Yüksek Lisans yapabilecek öğretmen adaylarının sayısı da artmış olacak.

Eğitim ve öğretim alt yapımız hazır olduğu için yapılacak sınavlardan hemen sonra eğitime başlayacağız. Daha önce üniversitemizde Kürtçe kursu verildiği için, bu alanda çok iyi bir deneyimimiz bulunuyor. Sınava ilişkin detayları ise önümüzdeki günlerde, üniversitemizin web sayfasında yayınlamayı planlıyoruz. Bu çalışmamız Kürtçe öğretmeni açığını kapatmaya yönelik. Ancak bu, 'pedagojik formasyon' eğitimiyle karıştırılmaması gerek. Çünkü formasyon eğitimi belirlenen kontenjan kadar ve ancak Yök'ün belirlediği üniversitelerin eğitim fakültelerinde verilebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber