'Tezkere' birçok ilde protesto edildi / Video

Yurdun birçok ilinde Hükümetin Suriye politikasını eleştiren göstericiler eylem yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 20:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi yaklaşık 30 kişilik bir grup, Taksim Meydanı'na gelerek basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan SDP İstanbul İl Başkanı Barış Satılmış, dün Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yaşanan olaya değindi.

Satılmış, ?Hükümetin gücü tezkereyi çıkarmaya yeterli şu bilinmelidir ki bu savaş izniyle Türkiye bölgesel bir savaşın içerisine girecek. Bu saatten sonra olacaklardan hükümet sorumludur? dedi.

Sabah saatlerinde tezkereye karşı eylem yapan arkadaşlarının gözaltına alındığını belirten Satılmış, ?Ne olursa olsun eylemlerimiz sürecektir? diye konuştu.

Grup, daha sonra meydanda oturma eylemi başlattı.

TUNCELİ

Tezkere, "Halkların Demokratik Kongresi ve Demokrasi Bileşenleri" üyesi bir grup tarafından yapılan eylemle protesto edildi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen grup, ?Suriye'ye emperyalist müdahaleye hayır? pankartı açtı ve savaş aleyhtarı sloganlar attı. Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Mustafa Taşkale, ?Dün, Urfa'nın Akçakale ilçesinde, Suriye'den gelen top mermisi ile 5 insanımız yaşamını yitirdi. İnsanlarımızın ölümünün sorumlusu AK Parti iktidarıdır. AK Parti, bir aydır Akçakale halkını korumak için hiçbir tedbir almamıştır? dedi.

Kalabalık, açıklamanın ardından dağıldı.

ANTALYA

Antalya'da bir grup, hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin kabulünü protesto etti.

Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Türkiye Komunist Partisi (TKP) mensuplarında oluşan bir grup, Attalos heykeli önünde bir araya geldi. Kalabalık savaş karşıtı sloganlar attı. Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Kutay Meriç, AK Parti hükümetini eleştirdi. Meriç, "Bugün burada bir araya geldik, 7 Ekim'de ülkenin dört bir yanında on binlerle eşit yurttaşlık mitinginde Ankara'da olacağız" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

İZMİR

Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesi, İzmir'de protesto edildi.

Tezkerenin kabul edilmesi, Konak Meydanı'nda toplanan siyasi parti, sendika, konfederasyon ve sivil toplum kuruluş temsilcilerince protesto edildi. Yaklaşık 150 kişi, Konak Meydanı'ndan AK Parti İzmir İl Başkanlığı'na doğru ?Savaşa Hayır' sloganları ile yürüyüşe geçti. Havadan ve karadan yoğun güvenlik önleminin alındığı eyleme ilişkin, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi tarafından basın açıklaması yapıldı.

7 Ekim Pazar günü Ankara'da toplanacaklarını belirten Çiftçi, "AK Parti, Suriye'yi vurarak ülkenin bütününü savaşa sokmaya yönelik bir adım daha atmıştır. Bugün Meclis'te AK Parti ve savaş çığırtkanı MHP oylarıyla geçirilen tezkere, hali hazırda Kürt halkına yönelik saldırıların aracı haline getirilen Irak tezkeresine eklenen maddelerle, Suriye halklarına da bu topraklardan ölüm kusmak amacını taşımaktadır. Bu tezkere sonucunda yaşanacak olası bir savaşta yitireceğimiz insanlarımızın ölümünün sorumlusu bu tezkereye oy verenler olacaktır" dedi.

BURSA

Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin meclisten geçmesi, Bursa'da yağmur altında protesto edildi.

Bursa Savaş Karşıtları Platformu üyeleri, yağan yağmura aldırış etmeden tezkerenin meclisten geçmesini protesto için Fomara Meydanı'na akın etti. Şemsiyesi olmayan göstericilerin yağmurdan korunmak için başlarına karton kutu koyması dikkatlerden kaçmadı. Polisin geniş güvenlik tedbirleri altında AK Parti İl Başkanlığı önüne kadar yürüyen grup, "Tezkere geri çekilsin, savaşa hayır", "Savaş, kan, gözyaşı değil, barış istiyoruz" sloganları attı.

Güvenlik güçleri bina önünde adeta etten duvar örerken, platform adına konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Aslı Evke Yetkin, "Suriye'ye yönelik askeri bir müdahale, bölgesel bir savaşın da tetikçisi olacaktır. Bizler ülkemizde ve bölgemizde barışın hakim olmasını istiyoruz. Kardeş Suriye halkıyla savaş istemiyoruz. Herkesi savaşa karşı çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber