Çocuğun öz saygısını zedelemeyin, güzel davranışlarını pekiştirin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2012 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSMAİL AVCI

Psikolojik danışman Zülküf Güneş, ebeveynlerin çocuklarını türlü kötülüklerden korumak için onlara yapacakları en büyük iyiliğin iyi bir iletişim kurmak olduğunu söyledi. Günümüzde daha çok eğitimli anne ve babaların çocuğunun yaptığı olumsuz bir davranışı fazlasıyla abarttığını ve çocuğun öz saygısını bozacak düzeyde uzattığını belirtti. Güneş, "Çocuğun güzel davranışlarını pekiştirin. Olumsuz davranışlarında ise rahatsızlığınızı çocuğunuzun öz saygısını zedelemeden uygun bir dille ifade edin ve fazla uzatmayın." dedi.

Çocukların risklerden korumada en temel unsurun aile olduğunu anlatan Güneş, ?Çocuklarını risklerden koruyabilecek bir ailenin önce sağlıklı bir aile olması gerekir ki çocuk sağlıklı bir ailede aile fertleriyle sağlıklı ilişkiler kurabilsin. Evde vakit geçirmek çocuğa zevk veriyorsa, babasıyla veya annesiyle kaliteli iletişim kurabiliyorsa birey aslında birçok riskten siz fark etmeden korunmuş oluyor demektir.? diye konuştu.

Çevreden kaynaklanan risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Güneş, ailenin bu iletişim sayesinde çocuklarının madde kullanıp kullanmadığını çok rahat anlayabileceklerini dile getirdi. Madde bağımlılığına yönelme konusunda dezavantajlı çocukların olduğunu belirten Güneş, ?Bunlar parçalanmış aileler, sosyo-ekonomik açıdan ailelerin çocukları, ailesinde suça bulaşmış bireylerin olduğu çocuklar, sokakta çalıştırılan çocuklar, olumsuz arkadaş grubu veya denetimsiz okul ortamı içerisinde olan çocuklar, anne ve babasının himayesi dışında yaşayan çocuklar, içe kapanık ve kendini ifade etmekte zorlanan, özgüven eksikliği, olumsuz modellerin fazla olduğu (hırsızlık ve taciz) sosyal çevrelerde yaşayan çocuklar maalesef daha çabuk yönelebiliyor.? diye konuştu.

Anne ve babaların çocuklarının madde bağımlısı olmasının önüne geçmek için öncelikle alması gereken bazı tedbirlerin olduğunu dile getiren Güneş, bunlardan en önemlisinin sosyal çevre olduğunu vurguladı.

Güneş, ailelere şu önerilerde bulundu: "Çocuğunuzu düzenli takip edin. Asla ihmal etmeyin. Çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyın. Çocuğa değerlerini siz örnek olmak kaydıyla öğretin. Ona zaman ayırın ve birlikte vakit geçirin. Evde huzur atmosferinin oluşmasına özen gösterin. Çocuğunuzu sevin ve şefkatinizi ona hissettirin. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Güzel davranışlarını pekiştirin. Olumsuz davranışlarında rahatsızlığınızı çocuğunuzun öz saygısını zedelemeden uygun bir dille ifade edin.?

Güneş, ailelere acil önlem alınması gereken konularla ilgili şu uyarıları yaptı: ?Çocuğunuz geceyi sizden habersiz ev dışında geçirmişse, agresif davranmaya başlamışsa, okuldaki devamsızlığında artış söz konusuysa, bedenine zarar vermeye başlamışsa, çevresindekilere zorbaca davranmaya başlamışsa, davranışlarında gariplikler oluşmaya başlamışsa (durup dururken gülme veya ağlama gibi) dikkatini yoğunlaştırmakta zorlanıyorsa, göz altları morarmaya başlamışsa, gözleri kaymış ve süzülmüşse, bakışları bulanmışsa, vücudunda jilet izleri veya dövme olan arkadaşlar edinmeye başlamışsa ve evdeki para veya değerli eşyaları aşırmaya başlamışsa.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber