İçişleri Bakanlığı, topluma karşı psikolojik savaş yürüten MGK'nın yetkisini, valiliklerdeki 'toplumsal harekât büroları'yla bütün ülkeye yaydı

Haber Giriş : 23 Ekim 2003 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçişleri Bakanlığı, topluma karşı psikolojik savaş yürüten MGK'nın yetkisini, valiliklerdeki 'toplumsal harekât büroları'yla bütün ülkeye yaydı

İçişleri Bakanlığı, 7'nci uyum paketiyle yetkileri büyük ölçüde elinden alınan Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) psikolojik harekât organı olan Toplumla İlişkiler Başkanlığı'nı (TİB) kendi bünyesinde kurdu ve 81 ilde toplumla ilişkiler büroları oluşturarak yurt çapına yaydı.

30 Nisan'da onaylandı
Cumhuriyet gazetesinde dün yayımlanan Mustafa Balbay imzalı haberde
İçişleri Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2003'te 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeye yer verildi. Genelgede MGK bünyesinde 'psikolojik harekât' faaliyetini sürdüren TİB'in İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulduğu anımsatıldı. Genelgede psikolojik harekâtın gerekliliği ve uygulanış biçimi şöyle anlatıldı:
"Ülkemiz menfaatlerinin gerektirdiği konularda milli siyaset ilkeleri psikolojik harekâtla desteklenmeli. Psikolojik harekât programlarında bakanlığımıza çok önemli görevler düşmekte, faaliyetlere verilen desteğin güçlü hale getirilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle, bakanlığımızda psikolojik harekât icra ünitesi olarak görev yapan Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'nın faaliyetlerini, 'Toplumla
İlişkiler Daire Başkanlığı' adı altında yürütmesi bakanlıkça uygun görülmüş ve 81 ilde Toplumla İlişkiler Büroları'nın oluşturulması görevi bu birime verilmiştir. Merkezde Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı' nın ve illerde Toplumla İlişkiler Büroları'nın teşkilatlandırılması maksadıyla hazırlanan yönerge 30.4.2003 tarihinde onaylanarak illerdeki yapılanmanın tamamlanabilmesi için gönderilmiştir."

28 ilde zaten varmış
Daha önce OHAL bölgesi ve mücavir-hassas illerde dar kapsamlı olarak yürütülen çalışmaların genelleştirileceğine de dikkat çekilen genelgede şöyle denildi:
"MGK Genel Sekreterliği'nce hazırlanan icracı ve koordinasyon makamı olarak bakanlığımıza verilen görevlerin valiliklerin farklı birimlerinde izlenmesi ve bu görevlerin bir kısmının tüm illeri kapsaması dolayısıyla, daha önce 09.10.2000 tarihli makam onayı ile 28 ilde (OHAL-Mücavir-Hassas) kurulması Personel Genel Müdürlüğü'nce tamim edilen Toplumla İlişkiler Büroları hakkındaki onayın sınırlı ve yetersiz kalması görevin ifasında etkinlik ve verimliği azaltmıştır. Bu sebeple 28 ili kapsayan onay iptal edilerek, uygulamada birlik ve etkinliği sağlamak üzere 81 ilde yeni bir yapılanmaya gidilmesi uygun görülmüştür. Toplumla ilişkiler bürolarının oluşturulmasında yazımız ekinde gönderilen yönerge ve aşağıdaki esaslar doğrultusunda hareket edilecektir:
1 - Her ilde vali yardımcısının sorumluluğunda Toplumla İlişkiler Bürosu oluşturulacaktır.
2 - Bu bürolarda ilin imkân ve iş hacmine göre yeter sayıda güvenilir, ketum ve nitelikli personel görevlendirilecek, görev değişikliği durumunda birimlerde aynı nitelikte personel görevlendirilmesine özen gösterilecek ve kurs görmeleri sağlanacaktır.

Faksla yazışma yasak
3 - Vali yardımcılarına sorumluluk verilirken görev için 2003 yılında tayine tabi olmayanlar seçilecek, bu büroların sorumluluğunda görevlendirilen ve psikolojik harekât kursu alan mülki idare amirlerinin başka ile atanmaları durumunda aynı görevi yürütmesi konusunda valilikler azami hassasiyet gösterecektir.
4 - Görevlendirilen personelin 2003 yılı içinde eğitime tabi tutulması planlandığından vali yardımcılarıyla diğer personelin ad ve soyadları 30 Haziran 2003'e kadar Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı'na bildirilecektir.
5 - Büroya tahsis edilen telefon ve faks numaraları anılan tarihe kadar bildirilecek, gizli yazışmalar faksla yapılmayacaktır.
6 - Gönderilen yönerge esaslarına göre oluşturulan bürolarda arşiv ve dosyalama işlemi ilgili amirin sorumluluğunda görevli personelce yerine getirilecektir.
7 - Verilen görevin önemi ve sorumluluğu ile yönerge ve genelgede belirtilen esaslar görevli personele tebliğ edilecektir.
8 - Yazışmalarda gereksiz çoğaltmalardan kaçınılacak, 'bilmesi ve bilinmesi
gereken prensibi' ne göre hareket edilerek gizliliğe özen gösterilecektir.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber