Kira enflasyon oranını geçemeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2005 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Borçlar Yasa Tasarısı Adalet Bakanlığı'na verildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarının önümüzdeki yasama yılı içinde yasalaştırmaya çalışacaklarını bildirdi.
Türk Borçlar Yasa Tasarısı üzerinde 7 yılı aşkın süren çalışmalar sona erdi.

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE ÜFE GÖZ ÖNÜNE ALINACAK
Tasarı, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları da düzenlendi. Buna göre, anlaşmalar, bir önceki kira yılında ÜFE oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacak. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak.

DEPOZİTO 3 KİRA BEDELİNİ GEÇMEYECEK
Ev kiralarken, ödenen depozito 3 kira bedelinden yüksek olamayacak. Depozito, açılan ortak hesap üzerinden bankaya yatırılacak. Ancak, anlaşma halinde ya da mahkeme kararı ile bankadaki para taraflarca çekilebilecek.

EŞ İZNİYLE KEFİLLİK DÖNEMİ
Yeni Borçlar Yasa Tasarısı Taslağı, bir çok yeniliği de beraberinde getiriyor. Taslak, kefillikte eş izni dönemini başlatıyor. Taslağın kefilliği düzenleyen maddesi, "Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak yarı yaşama hakkı doğmadıkça ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir" şeklinde düzenlendi.
Ancak, kefalet, ticaret siciline kayıtlı bir işletmenin sahibi, bir kollektif ortaklığın ortağı, bir komandit ortaklığın sınırsız sorumlu ortağı, bir anonim ortaklığın yöneticisi veya müdürü, bir sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklığın müdürü veya bir limited ortaklığın yönetici ortağı tarafından işletmeyle ilgil olarak verilmişse, eşin rızası aranmayacak. Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına neden olmayan değişiklikler için de diğer eşin rızası gerekmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber