İstanbul lisesi müdürlüğü yargıya taşındı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da açık bulunan okullarla ilgili Mayıs ayında duyuruya çıkan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilk listede ilan ettiği İstanbul Lisesi'ni (Eski adıyla İstanbul Erkek) listeden çıkarmıştı.

TBMM'de verilen soru önergesinin cevabında bakan DİNÇER tarafından listeden çıkarma işlemi olmadığı belirtilmişti. İki listeyi de http://www.memurlar.net/haber/288876 adresinde yayımlamıştık.

Eğitim İş bir üyesinin başvurusu üzerine konuyu yargıya taşıyarak İstanbul Lisesinin duyuruda yer almaması, duyurudan çıkarılması işleminin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.

Konu ile ilgili yönetmelik hükmüne göre boş bulunan tüm okulları ilan etme zorunluluğu bulunduğu halde bu okulun keyfi olarak boş bırakılması ile ilgili yargı kararı beklenmektedir.

Dava Dilekçesi:

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEPLİDİR.

İSTANBUL ( ) İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA

Davacı :?????.. (TCK No:29??..)

Adres: ?????????...

Davalı : İstanbul Valiliği (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.Tarihi :Zımnen Red.

Konusu : İstanbul Valiliği (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)'nün, önceden ilan edilen ancak daha sonra yönetmeliğe aykırı olarak, münhal kadroya talip olacakların bu kadro ile ilgili başvuru yapmalarını engelleyecek biçimde duyuru listesinden çıkarılan, Fatih ilçesi İstanbul Lisesi yöneticiliği kadrosuna usulüne uygun başvurumun zımnen reddetmesi işleminin iptali ve davaya konu olan münhal kadroya atama yapılması halinde üçüncü kişiler açısından dahi telafisi güç zararlar ortaya çıkacağından öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi yönünde karar verilmesi talebidir.

Açıklamalar ve iptal Sebepleri :

1- İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 09.05.2012 tarihinde yayınlanan ?Yöneticilerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirmesi? duyurusunda Fatih ilçesi İstanbul Lisesi'nin yönetici kadrosunun münhal olduğu duyurulmuştur. Ancak, işbu talepte bulunduğum münhal kadro boş olduğu halde, bu durum İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilk listede açıkça belirtildiği halde, başvuruların başladığı 21.05.2012 tarihinde listeden çıkarılarak, başvuruların gerçekleştirileceği MEBBİS sistemindeki listeye dahil edilmeyerek tarafım dahil olmak üzere tüm ilgililerin işbu münhal kadroya başvuruları engellenmiştir. Bunun üzerine; ekte sunmuş olduğum 25.06.2012 tarihli dilekçe ile idareye başvurarak önceden listede ilan edilen münhal kadronun daha sonra listeden çıkarıldığı, bilgi işlem sistemine (MEBBİS) konulmayan işbu münhal kadroya sistem üzerinden başvuramadığımı belirterek, tek tercihim olan bu münhal kadroya yaptığım yazılı başvurumun kabulünü talep ettim. Ancak talebim süresi içinde cevaplanmayarak zımnen reddedildi.

2- İdarenin zımnen red işlemi bir çok açıdan hukuka aykırıdır. Şöyle ki;

a) MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 32. Maddesine göre; ?Eğitim Kurumu Yöneticilikleri için yapılacak duyurularda yöneticiliği boş olan tüm eğitim kurumları için bu yönetmeliğin 23/1 fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak duyuru yapılır? denilmektedir. Bu açıdan baktığımızda, halen münhal olan talepte bulunduğum kadronun ilk başta duyuru içinde yer almış olması ve daha sonra listeden çıkarılması hukuka aykırıdır. İşbu münhal kadronun sonradan listeden çıkarılmasının hukuka aykırılığı ve usulsüzlüğü bir yana; şayet işbu kadronun başından beri listede yer almadığı düşünülse dahi işlemin hukuksuzluğu değişmemektedir zira idare tüm münhal kadroları ayrım yapmaksızın duyuruda belirtmekle yükümlüdür.

b) Ancak olayımızda, MEB internet sitesinde yapılan ilk duyuruda talepte bulunduğum münhal kadro yer aldığı halde başvuruların başladığı gün listeden çıkarılmış ve böylece bilgi işlem sistemi olan MEBBİS üzerinden ilgililerin dava konusu münhal kadroya başvurmaları önlenmiş, çoğu ilgili ise bu münhal kadrodan dahi haberdar olamamıştır.

c) Ancak; işbu münhal kadronun boş olduğunu (daha sonra değiştirilen) usulüne uygun ilk duyuruda yer alması nedeniyle bildiğimden ve bu kadroya atanmayı tercih ettiğimden, her ne kadar bilişim sistemi üzerinden bu kadroya başvuru yapılması engellenmiş olsa da, yazılı olarak idareye başvurarak başvurumun değerlendirilmesi talebinde bulundum. Ancak bu defa, başvurum zımnen reddedildi

3- Yukarıda da açıkladığım üzere; Meb Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 32. Maddesine göre; ?eğitim kurumu yöneticilikleri için yapılacak duyurularda yöneticiliği boş olan TÜM EĞİTİM KURUMLARI için bu yönetmeliğin 23/1 fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak duyuru yapılır? denilmektedir. Dolayısıyla, başvurduğum kadro boş olduğu halde duyuru listesinde yayınlanmaması veya ilk seferinde yayınlandığı halde sonradan listeden çıkarılmasının hukuka uyarlığı yoktur. Bu açıdan, tarafımın başvurduğu münhal kadronun niçin listede yer almadığı meselesi bir yana, boş olan bu kadroya başvurmak yasal hakkımdır ve yukarıda bahsettiğim yönetmelik maddesi gereği başvurumun kabülü gerekmektedir.Tarafımdan talep edilen sadece hakkım olan başvurunun kabulü olup başvurum sonrası atanmama ilişkin takdir değerlendirmeye göre idarenin olacaktır.

4- Tüm bunların yanında; işbu davanın sonuna kadar talepte bulunduğum münhal kadroya atama yapılması halinde; hem tarafımın hem de o kadroya ataması yapılacak 3. Kişinin mağduriyetine yönelik olarak telafisi imkansız maddi ve manevi zararlar ortaya çıkacağından, ve idarenin bu işlemi de açıkça hukuka aykırı olduğundan öncelikle Fatih ilçesi İstanbul Lisesi'nin yöneticilik kadrosuna atama yapılmasının önlenmesine yönelik olarak yürütmenin durdurulmasına karar verilerek; hukuka aykırı zımnen red işleminin iptalini talep etme zorunluluğum ortaya çıkmıştır.

HUKUKİ SEBEPLER : T.C. Anayasası, İYUK, MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği vs ilgili tüm yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : ??İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiğim 25.05.2012 tarihli dilekçem, Davalı idareye dilekçem ekinde sunduğum tarafıma ait yeterlik belgeleri, 09.05.2012 tarihli duyuru, 21.05.2012 tarihli duyuru, bilirkişi incelemesi, her türlü yasal delil?

NETİCE ve TALEP : İşbu iptal talepli davamın kabulü ile, davalı idarenin; önceden ilan edilen, ancak daha sonra yasaya aykırı olarak duyuru listesinden çıkarılan Fatih ilçesi İstanbul Lisesi yöneticilik kadrosuna usulüne uygun atanma başvurumun kabulü talebimi zımnen reddetmesi işleminin iptali ve davaya konu olan münhal kadroya işbu dava sürecinde idarece atama yapılması halinde üçüncü kişiler açısından dahi telafisi güç zararlar ortaya çıkacağından öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi yönünde karar verilmesi ve yargılama masraflarının davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.

Davacı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber