Hasankeyf Kalesi, güvenlik nedeniyle ziyarete kapatıldı

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yer alan tarihi Hasankeyf Kalesi, kale girişindeki mağaralarda çatlak oluşması nedeniyle ziyarete kapatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kale girişinde hediyelik eşya satan esnaf, azalan müşteri sayısını dikkate alarak kaleye çıkamayanlar için pratik bir çözüm buldu. Esnaf 'ziyaretçiler resim çektirsin' diye kaleden çekilmiş, üzerinde 'Hasankeyf hatırası' yazılı dev fotoğrafı kale girişine koydu. Hasankeyf Kalesi'nin bir bölümü 14 Temmuz 2010'da çökmüş, bir kişi kayaların altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından oluşturulan bir komisyon, yörede gerçekleştirdiği incelemelerde, kalenin girişindeki bazı mağaralarda çatlaklar tespit etti. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerekli güvenlik tedbirleri alınana kadar kalenin ziyaretlere kapatılması kararlaştırıldı. Kapatılma kararının ardından kaleye çıkamayan ziyaretçiler kuş bakışı Hasankeyf kalesi minare, eski köprü, yeni köprü, eski çarşı, Dicle nehri ve mağaraları aynı karede çekme şansını yitirdi. Kalenin kapatılma kararına tepki gösteren esnaf, kaleye çıkan herkesin fotoğrafladığı alanı çekip büyük bir tablo haline getirdi ve kale girişinde bulunan turnikelerin önüne bıraktı. Üzerinde 'Hasankeyf hatırası' yazılı resme yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösterdi. Kaleye çıkamayan vatandaşlar burada fotoğraf çekmeye başladı.

Kale girişinde karşılaştıkları yasak kararı ile şaşkına dönen ziyaretçiler, ?Yasak nedeniyle kaleye çıkamıyoruz. Mecburen tablo önünde fotoğraf çekiyoruz.? dedi.

Kalenin kapatılma kararına tepki gösteren esnaf ilçede sadece altı ay çalışabildiklerini belirterek, geçen sene birçok işyerinin kapandığını söyledi.

Öte yandan, Hasankeyf'te sadece kalenin ziyarete kapatıldığı, diğer kısımların ziyarete açık olduğu, kalenin gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra yeniden ziyaretlere açılacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber