AİHM'den Türkiye'ye adil yargılanmayan eski belediye başkanı için ceza

Haber Giriş : 22 Eylül 2005 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİHM, Sincan'daki Kudüs gecesi ile 28 şubat sürecini tetikleyen RP'li Sincan eski belediye başkanı Yıldız'ın adil yargılanmadığına hükmetti. AİHM, Türkiye'ye 1000 avro para cezası kesti.

AİHM'de Türkiye aleyhine açtığı davada, mahkeme Türkiye'yi bin avro para cezası ödemeye mahkum etti.

28 şubat sürecindeki olaylar dizisinin en önemlisi, Ankara Sincan'da dönemin belediye başkanı Bekir Yıldız'ın düzenlediği Kudüs gecesiydi.

Yıldız o geceye katılan İran büyükelçisiyle beraber kürsüden hilafet çağrıları yapmış, cevap 4 şubat günü Sincan sokaklarını titreten tanklardan gelmişti.

Türkiye 28 şubatla birlikte yeni bir döneme girerken Bekir Yıldız da 'terör örgütü Hizbullah'ın propagandasını yapmak, örgüte yardım ve yataklık etmek ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlarından Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafındn dört yıl yedi ay hapse mahkum edilmişti.

Bunun üzerine Bekir Yıldız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'adil yargılama hakkını' düzenleyen altıncı maddesi ile 'düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını' düzenleyen 10'uncu maddesinin ihlal edildiğini öne sürmüştü.

Mahkme, "askeri yargıcın varlığının adil yargılama hakkına gölge düşürdüğü" sonucuna vardı ve Yıldız'ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmederek,Türkiye'yi Yıldız'a bin euro ödemeye mahkum etti.

Ancak Yıldız'ın ifade özgürlüğüm kısıtlandı iddiası mahkeme heyeti tarafından inandırıcı bulunmadı.

Mahkeme heyeti Yıldız'ın Ankara DGM'deki ifadelerine bakarak ifade özgürlüğünden bahsetmediğini belirtti ve bu knuda iç hukuk yollarını tüketmediğine karar verdi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber