Köylünün geçim kaynağı mantar, ihraç ürünü oldu

Lapseki'ye bağlı Dumanlı köyünde toplanan ve köylülerin geçim kaynağı mantar, yurt dışına çeşitli ülkelere ihraç oluyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekim ayı başlarında toplanmaya başlayan mantar köyde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı oldu. İsmine "Palet" ve "Yumurta" mantarı verdikleri ürünleri toplayan vatandaşlar satıştan kazandıkları paralarla aile geçimine katkıda bulunuyor.

Köy arazilerinden ve dağlık alanlardan topladıkları mantarları kilosu 4-5 liraya satan köylüler, bu yıl yağışlar az olduğundan dolayı mantarın da az olduğu belirttiler.

Köyde yaşayan Ziya Uygun (65), köylerinde uzun yıllardır kış aylarında mantar toplayarak geçimlerini sağladıklarını söyledi. Nisan ve mayıs aylarındaki yağış sonrasında mantarın daha fazla çıktığını ifade eden Uygun, "Bu yıl fazla yağmur yağmadığından fazla mantar da yok. Bu mantarların lezzeti çok güzel" dedi.

Murat Özgü (37) de geçtiğimiz yıl günde 1,5 ton civarında mantar topladıklarını belirtti. Bu yıl ise günlük 250 ila 500 kilogram arasında mantar toplandığını kaydeden Özgü, bazı köylülerin tek geçim kaynağının mantar olduğunu söyledi.

Köy muhtarı Adem Turgut da ekim ayı başlarında başlayan mantar mevsiminde köyde yaşayan herkesin dağa mantar toplamaya gittiğini belirterek, "Duruma göre 2 ay kadar süren mantar toplama sezonunda vatandaşlarımız aile bütçelerine katkıda bulunurlar. Toplanan mantarları alan aracılar bunları işledikten sonra yurt dışına ihraç ediyorlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber