Türk hakim 'Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programı'na seçildi

Sakarya 2. Aile Mahkemesi Hâkimi Selma Nilhan Tekinalp, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği 'Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programı' çerçevesinde davet edildiği Amerika'da incelemelerde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye geleninde yaptığı çalışmalar sonucunda görev yaptığı davalarda milletlerarası sözleşmeleri etkin ve hızlı şekilde uyguladığı için hâkim Tekinalp'i 'Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programı'na aday olarak seçti. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu ülkede gerçekleştirilecek olan 'ABD'de Hukuk Sistemi'nde Çocuk' konulu programa katılması için Tekinalp'e davette bulundu. Hâkim Tekinalp, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun izniyle programa katıldı. 20 gün süren programda Tekinalp'e hukukçu akademisyenler ve yargıçlar tarafından ABD'deki hukuk sistemiyle ilgili bilgiler verildi.

Tekinalp, Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı'nda çocuk hukuku, insan ve çocuk ticareti, Adalet Bakanlığı'nda ise eyalet, federal ve temyiz mahkemeleri, yargı konseyi ve Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin işleyişi hakkında düzenlenen programlara katıldı.

Georgetown, Teksas Austin ve Western Michigan üniversitelerinde akademisyenlerden ABD'nin federal yapısı ve savcılığın yürüttüğü çocuk tacizi ve istismarına yönelik önleyici programlar hakkında bilgi alan Tekinalp, Baltimore eyaletinde çocuk tutuklu evini gezdi. Arabuluculuk kuruluşlarını ziyaret etti.

Nevada ve Michigan eyaletlerinde federal, eyalet ve temyiz mahkemelerinde ki jüri sistemini ve yargılamayı hızlandırıcı yardımcı hâkimlik uygulamalarını inceleyen Tekinalp, New York'ta belediye ve eyalet mahkemelerini, baroyu ve çeşitli kuruluşları da ziyaret etti.

Ziyarette ABD Hukuk Sistemi hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Tekinalp, programda Türkiye'yi ve Türk Hukuk sistemini de tanıtma fırsatı elde ettiğini ifade etti. ABD'li yargıçların Türkiye'deki hukuk sistemiyle ilgili fazla bilgilerinin bulunmadığını anlatan Tekinalp; "Görüştüğüm meslektaşlarım en çok kadınların hâkim olmasına engel bir durumun olup olmadığını sordular. Kadın hâkimlerin oranını sordular. HSYK ile ilgili soruları oldu. HSYK'nın yapısının seçimle oluştuğunu öğrenince şaşırdılar. Çok demokratik bir yapıya sahip olduğunu ifade ettiler." diye konuştu.

Programda Çocuk ve Aile Mahkemeleri Ulusay Konseyi'ni ziyaret ettiklerini anlatan Tekinalp, şunları kaydetti: "Bazı kadın ve çocuk sığınma evi ile çocuk tutuklu evlerini gezdim. Bunun yanında nafaka programı, yargılamayı hızlandıran hakem hâkim çalışmaları, savcılık ve polisin suçun önlenmesine yönelik yürütttüğü ortak programlar hakkında bilgiler verildi. Programda duruşmaları da izleme imkânı buldum. Avukatlar, hâkimin onay vermesi durumunda duruşmalara telefonla katılabiliyor. Stenograflar duruşmadaki tüm konuşmaları kayıt altına alıyor. Sadece hâkimler cübbe giyiyor. Savcı ve avukatlar cübbe giymiyor. Avukatlar reklamlarını yapabiliyor."

Tekinalp, ABD ziyaretinde edindiği bilgileri rapor halinde HSYK'ya sunacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber