Ankara'da 16 bin TOKİ konutunun yapımı tamamlandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2005 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hayırseverlerden bağışta bulunmalarını istemesini 'dilencilik' olarak niteleyenlere tepki göstererek, "Ülkem için dilencilik yapmak buysa, ben bu dilenciliği yaparım" dedi. Erdoğan, özelleştirmelerle vatanın satıldığı yönündeki eleştirilere ise sert cevap verdi. Erdoğan, "Bizim elimizde bunlar karlı duruma geçti ve fiyatları yükseldi. Siz niye bunu yapamadınız?" diye konuştu.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Eryaman ve Mamak'ta yaptırılan 4 bin 580 konutun anahtarları, bugün Eryaman'da düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim edildi. Törene Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, Ankara Valisi Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hak sahipleri ve vatandaşlar katıldı.

Tören sırasında geniş güvenlik önlemleri alındığı dikkat çekerken, apartmanların çatılarında dürbünlü özel kuvvet timlerinin bulunduğu gözlendi. Başbakan Erdoğan, tören alanına girerken vatandaşları selamladı. Etimesgut Belediyesi ve Toplu Konut İlköğretim Okulu halkoyunları ekiplerinin gösterilerini izleyen Erdoğan, gösterilerin sonunda halkoyunları ekibinde bulunan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törenin açış konuşmasını yapan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Eryaman'da 3 bin 960 ve Mamak'ta 620 konutun anahtarlarının sahiplerine teslim edileceğini söyledi. TOKİ olarak Türkiye'de orta gelir grubu, alt gelir grubu ve fakir grubun evi olmadığını bilerek çalıştıklarını söyleyen Bayraktar, evi olmayan kamu çalışanlarına da konut üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda Nisan 2004'te başlatılan ve 1 yıl içinde tamamlanan bin 660 konutun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildiğini kaydeden Bayraktar, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için başlatılan bin 512 konutun ise yüzde 65 seviyeye ulaştığını ve yıl sonunda tamamlanmış olacağını bildirdi.

Bugün teslimi gerçekleştirilen konutlardan bin 476'sının emniyet mensupları için, 440'ının ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mensupları için inşa edildiğini kaydeden Bayraktar, yoksul vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak üzere üretilen 384 konutun da aylık geliri 450 YTL'den az olan vatandaşlara 29 bin-31 bin YTL fiyatlarla 15 yıl vadeli olarak satıldığını ifade etti. Bayraktar, TOKİ yatırımları ve hasılat paylaşım modeliyle ihale edilen konutlarla birlikte yapılan sinema ve tiyatro salonu, kapalı yüzme havuzu ve modern alışveriş merkezlerinin de etkisiyle Eryaman konutlarının değerinin yüzde 100'leri aşan oranda arttığına işaret etti.

ANKARA'DA 16 BİN KONUTUN YAPIMI TAMAMLANDI
Ankara'nın 7 ayrı bölgesinde 34 şantiyede yaklaşık 16 bin konut rakamına ulaştığını anlatan Bayraktar, bu konutlarla birlikte 15 ilköğretim okulu ve lise yapıldığını ve sosyal donatıları ve altyapılarıyla beraber bu uygulamaların toplam yatırım bedelinin 600 milyon YTL olduğunu kaydetti. Bayraktar, Ankara'da yapılacak yeni uygulamalarla birlikte planlanan konut sayısının yaklaşık 18 bin olduğunu bildirdi. Türkiye genelinde ise bugün itibariyle 69 il ve bu illere bağlı 135 ilçede, 342 şantiyede toplam 134 bin 500 konutun ihalelerinin tamamlandığını ve inşaatlarının başladığını söyleyen Bayraktar, Kasım ayı sonu itibariyle 152 bin konuta ulaşacaklarını ifade etti.
Bugüne kadar 43 bölgede 20 bin konutun tamamlandığını belirten Bayraktar, yıl sonu itibariyle 55 bin konutun tamamlanmış olacağını, 2006 yılı sonu hedefinin 200 bin, 2007 yılı sonu hedefinin ise 250 bin konutu aşmak olduğunu vurguladı.
Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, başlatılan toplu konut hamlesi sonrasında inşaatların çoğalması nedeniyle Ankara'da beton sıkıntısı yaşanmaya başlandığını, gelecek yıl bu sıkıntının daha ciddi boyutta yaşanacağını söyledi. Gökçek, bunun Türkiye'nin nereye geldiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Eryaman'da 1.5 yıl önce konut fiyatlarının 30-35 milyar lira civarında olduğunu hatırlatan Gökçek, bugün ise TOKİ'nin yatırımları sayesinde bölgenin bir cazibe merkezi haline geldiğini ve Göksu Parkı'na bakan bir konutun fiyatının 230 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise törende yaptığı konuşmada, emniyet mensupları için çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, polislerin kira öder gibi düşük taksitlerle ev sahibi olabileceklerini söyledi. Aksu, bugün konut ihtiyacı olan polisler için yapılan 768 konutun teslim edileceğini, bu konutların 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığını kaydetti. Emniyet Genel Müdürlüğü ile TOKİ arasında ayrı bir çalışma başlatıldığına dikkat çeken Aksu, lojmanlar için tahsis edilen bazı arsaların TOKİ'ye tahsis edileceğini, bu arsalarda üretilen konutların bir kısmının lojman ihtiyacı için kullanılacağını, bir kısmının da aynı sistemle emniyet mensuplarına satılacağını ifade etti. Aksu, polislerin konut sıkıntısı çekilen illerde bundan sonra konut bulma zorluğu yaşamayacaklarını belirtti.

"SOSYAL DEVLETİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİK"
Başbakan Erdoğan ise törende yaptığı konuşmada, atılan temeller, yükselen binalar ve sahiplerine teslim edilen konutlarla heyecanlarını kat kat artmaya başladığını ifade etti. Bir yerin cazibe merkezi haline gelmesinin, orada rakamların süratle artmasını sağlayacağına işaret eden Erdoğan, bu çalışmaları görmek istemeyen gözler bulunduğunu söyledi. Bu eserleri görmeyen gözlere verilecek en iyi cevabın, Ziya Paşa'nın 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' dizeleri olduğunu belirten Erdoğan, "Medya buna bayılır. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Bu eserler tarihe birer kayıttır, bunlar birer mühürdür" diye konuştu. Bu yıl sonuna kadar 150 bin konutun temelinin atılmış olacağını vurgulayan Erdoğan, 56 bin konutun da tamamlanmış olacağını belirtti.
Anayasa'daki demokratik, laik, sosyal hukuk devleti anlayışının bu döneme kadar hiç uygulanmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, sosyal devletin vatandaşı kendi başına bırakmak anlamına gelmediğini, ihtiyaçlarını karşılamak demek olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Türkiye'nin her yerinde 1.5 milyon aileye eğer bedelsiz kömürü ulaştırabiliyorsak bu anlayışın eseridir. Okullarda sıraların üzerine kitapları ücretsiz olarak koyuyorsak sosyal devletin gereğidir. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti halkıyla bütünleşme gereğini yerine getiriyor. Eskiden devletin imkanları hortumculara gidiyordu, şimdi sahiplerine gidiyor" şeklinde konuştu.

"BİZ HAYRA TEŞVİK EDİYORUZ, BUNDAN ÖNCEKİLER ŞERRE TEŞVİK EDİYORDU"
Türk milletinin, on yılların faturasını ödediğini belirten Erdoğan, AK Parti iktidarının bir toparlanma dönemini gerçekleştirdiğini, şimdi hız almanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Dört temel ayak üzerinde yükseldiklerini belirten Erdoğan, bunların eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olduğunu kaydetti. Göreve geldiklerinden bu yana yaptıkları derslik sayısının 60 bin olduğunu açıklayan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde bu rakama ulaşılamadığını söyledi. Bu dersliklerin 60-70 kişilik değil azami 30 kişilik olduğuna da işaret eden Erdoğan, bunun yanında artık bilişim teknolojisinin gerekleri neyse bu adımları okullarda atmaya başladıklarını dile getirdi. Bu yıl sonuna kadar Türkiye'de internet ağının bağlanmadığı okul kalmayacağını duyuran Erdoğan, Kağızman'dan Yüksekova'ya kadar tüm okullarda internet ağının olacağını vurguladı. Erdoğan, "Biz bununla uğraşıyoruz, muhalefet başka şeylerle uğraşıyor. Başka işi gücü yok, ne yapsınlar. Ülke için ne yaparız, böyle bir derdi yok" diye konuştu.
Okullarda bilişim teknolojisi sınıfları açma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, bu yıl sonuna kadar bu sınıfların açılacağını söyledi. Bunun için 320 bin bilgisayar gerektiğini kaydeden Erdoğan, bu bilgisayarların 120 bininin devlet tarafından temin edildiğini, 93 binini ise hayırseverlerin taahhüt ettiğini ifade etti. Erdoğan Erdoğan, 107 bin açıkları bulunduğunu, bunu da hayırseverlerden rica edeceklerini belirtti.
Bazı köşe yazarlarının 'İşadamlarından dilenerek bilgisayar topluyorlar, araba alıyorlar. Devlete yakışır mı?' şeklinde değerlendirmeler yaptığına işaret eden Erdoğan, "Ülkem için dilencilik yapmak buysa, ben bu dilenciliği yaparım ve yapıyorum. Bu süreç aynen böyle devam edecek. Ben hayırseverleri bu ülkede hayra teşvik ediyorum, şerre değil. Bundan öncekiler şerre teşvik ettiler. Farkımız bu" dedi.
Erdoğan, 'Haydi Kızlar Okula' ismiyle bir kampanya başlattıklarını hatrırlatarak, daha önce 700 bin kız çocuğunun okula gönderilmediğini, kampanyanın başlamasından sonra bunlardan 150 bininin okula gönderilmeye başlandığını ifade etti. Tören alanında bulunan annelere de seslenen Erdoğan, başvurmaları halinde ilköğretimde okuyan erkek çocuklar için 18, kız çocuklar için 22, orta öğretimde okuyan erkek çocuklar için 28, kız çocuklar için 39 milyon liranın kendilerine ödeneceğini açıkladı. Erdoğan, bu paranın annelere verileceğini ifade ederek, bu uygulama ile pozitif bir ayrımcılık yaptıklarını, böylece sigara parası olarak kullanılmasını da önlediklerini vurguladı.

"MUHALEFETE EN ÖNEMLİ DERSİ SANDIKTA MİLLET VERECEK"
Eğitim ve sağlık alanında önemli reformlar gerçekleştirdiklerini ve bu uygulamaların vatandaşları rahatlattığını söyleyen Erdoğan, bunları unutturmak isteyen muhalefete en önemli dersi vakti geldiğinde sandıkta vatandaşın vereceğini belirtti. Lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini dile getiren Erdoğan, yapılan özelleştirmeler konusundaki eleştirilere de sert tepki gösterdi. Yaptıkları özelleştirmeleri 'Vatanı satıyorlar, peşkeş çekiyorlar' şeklinde değerlendirenlere cevap veren Erdoğan, "Bunlar ayıptır. Bu ülkenin bir çivisini satamazsınız. Bugüne kadar bu ülkede çakılı olan neyi söktüler de götürdüler. Böyle bir şey var mı? Benim vatandaşlarıma ekmek kapısı açacak olan yatırımların karşısına niye dikiliyorsunuz? Devlet kendi elindeki bu tesisleri teknolojik noktada yarıştıramadı bugüne kadar. Şimdi bizim elimizde bunlar karlı duruma geçti. Karlı duruma geçmekle de bunların fiyatları yükseldi. Bunu bizim iktidarımız gerçekleştirdi. Daha önce bunları niye yapamadınız? Bugün yüksek fiyatlar veriliyorsa bu, bu tesisleri karlı duruma geçirmemizden kaynaklanıyor. Telekom'da da böyle oldu, Tüpraş'ta da böyle oldu, şu anda radyolar satılıyor, onda da böyle. Şimdi 'Bunların önünü nasıl keseriz' buna gayret ediyorlar. Yabancıya şu kadarı satılamazmış, niye satılmasın kardeşim? Yabancı bir yatırım yapacaksa o da burada kendisi için kar görecek de gelecek. Buraya geldiğinde senin yasalarına teslim olarak gelecek. Kendi işadamımız, yabancı ülkeye gittiğinde hangi garantilerle çalışıyorsa, sen de onlara aynı garantileri sağlayacaksın. Bunları böyle görmemezlikten gelmek yanlış olur. Biz bir dünya ülkesiyiz" değerlendirmesini yaptı.
Göreve geldiklerinde Türkiye'ye gelen yabancı sayısının 9 milyon olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu yıl bu rakamın 20 milyonu aştığını belirtti. 20 yıl önce temelleri atılan birçok eseri AK Parti iktidarının bitirdiğini anlatan Erdoğan, "Bunlar beceriksiz. Bunlarda hırs yok, azim yok. Bunların geçmişini biz çok iyi biliriz. Şimdi netice alan bir iktidar işbaşında. Bize güvenin, biz size güveniyoruz" dedi.

ERDOĞAN, HEMŞEHRİSİYLE SIKI PAZARLIK YAPTI
Erdoğan'a konuşmasının sonunda kendisine uzatılan bir notu okudu. Erdoğan, notta Sincan Sanayici ve İşadamları Derneği'nin bilişim teknolojisi sınıfları için 100 bilgisayar bağışladığının yazdığını söyledi. Erdoğan, protokol sırasında oturan Sincan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Selahattin Sağlam'a, "Bu kadar insanın arasında başbakana 100 bilgisayar sözü vermek oluyor mu?" diyerek, sayıyı artırmasını istedi. Sağlam'ın sayıyı 200'e çıkarmasını da yeterli bulmayan Erdoğan, 200 bilgisayarın 100 bin dolar edeceğini, bunun da ufak bir para olduğunu söyledi. Erdoğan, 'Nerelisin?' diye sorduğu Sağlam'dan, 'Rizeliyim' cevabını alınca, "Rizeliye hiç yakışmaz" dedi. Pazarlıklar sonucunda Erdoğan, Sağlam ile 250 bilgisayar için anlaştı.
Törenin sonunda Başbakan Erdoğan, 4 bin 580 konutun hak sahiplerinden 20'sine anahtarlarını teslim etti. Erdoğan, üniformalı bir bayan polise de anahtarını verdi. Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz Başbakan Erdoğan'a plaket verirken, İçişleri Bakanı Aksu da Bayraktar'a plaket sundu. Anahtar teslimi sırasında havai fişek gösterisi yapıldı. Erdoğan, daha sonra tören alanından ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber