'Mobilyanın tanıtımını yapabilirsek, dünyada yarışamayacağımız ülke yoktur'

Adana Mobilya Dekorasyon Fuarı 2012, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 6'ncı kez kapılarını ziyaretçilere açtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıla göre yüzde 30 büyümeyle sektörün bölgedeki en güçlü buluşması haline gelen fuara Adana başta olmak üzere Afyon, Bursa, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Mersin ve Osmaniye'den 120 firma katıldı. 20 bin metre karelik teşhir alanında ev, ofis ve mutfak mobilyaları, oturma grupları, dekorasyon üniteleri ile aksesuarları halkın beğenisine sunuldu.

Düzenlenen törene katılan Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, Türkiye'nin mobilya sektöründe özellikle Balkan ülkeleri arasında ilk sıralarda geldiğini söyledi. Mobilya denildiğinde ilk İtalya'nın, arkasında Amerika ve İskandinav devletlerinin akla geldiğini belirten Ercan, ?Ancak Türkiye'nin farkında olmadığı, bugüne kadar ?farkındalığını' oluşturamadığı bir husus var. Dünyanın en kaliteli, en estetik el yapımı mobilyayı biz yapıyoruz. Maalesef bunun kıymetini bilmiyoruz. Ülke olarak bu ürünün değerini bilip, tanıtımını yapabilirsek, dünyada yarışamayacağımız hiçbir ülke yoktur. Görevim gereği Amerika, İtalya, Portekiz ve Avrupa'nın değişik ülkelerindeki fuarlara katılıyorum. Oralarda gördüğüm mobilyaları Türkiye'dekilerle kıyasladığım zaman, hep bir adım önde olduğumuzu görüyorum. Ancak neden onlardan geri kaldığımızı hissettikçe de içim acıyor ve kan ağlayarak, dönüyorum.? dedi.

Mobilyanın İtalya'ya kattığı katma değerin 20 milyar dolar, Türkiye'nin bu sahadaki ihracat gelirinin 2 milyar dolar seviyelerinde kaldığını anlatan Ali Rıza Ercan, ?Aradaki uçurumu ve konsolide büyüklüklerine bakıldığı zaman biz neden 10?20 milyar dolara ulaşamayalım diye içimizin acıması gerekir.? diye konuştu. Adana Mobilya Fuarı'ndaki gelişmelerden mutluluk duyduğunu ifade eden Ercan, her firmanın kendi standını yapar hale geldiğini ve her firmanın tanıtıma önem vermesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Fuarların satış merkezi olmadığının altını çizen Ercan, bu mekanların daha çok tanıtım amacına hizmet ettiğini dile getirdi. Ercan, ?Firmalar ?Toprağı ektik, gerisini Rabb'ime bıraktık. Eğer Rabb'im verirse, arkası gelecek.'şeklinde düşünmeli. Biz burada tohumu attık. Hasadı beklemek zorundayız.? ifadelerini kullandı.

Vali Hüseyin Avni Coş ise mobilyanın günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini vurguladı. Her eve lazım olan ve giderek çeşitlenen bu tüketim grubunun yurt içi ve dışına satışının yapılabilmesi için bu tür fuarlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Coş, her yıl büyüyerek devam eden bu organizasyona destek veren kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, mobilyanın 1940'lı yıllardan itibaren Adana'nın önemli bir sanat dalı olduğunu bildirdi. Mobilya ustalarının tarihi konakların doğrama, çatı, sabit ve hareketli mobilyalarını yaptığına dikkat çeken Aldırmaz, fuara ?bölgesel işbirliği' çalışmaları kapsamında çevre illerin katılmasını memnunlukla karşıladığını sözlerine ekledi.

Adana Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, mobilya sektörünün yeni tasarımlarıyla hızla değişen teknolojiye ayak uydurduğunu ifade etti. Sektörün gelişmesi için fuarların büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatan Avcı, şöyle devam etti: ?Adana Mobilya Fuarı, bölgemiz için ciddi bir kazanımdır. Bu yıl çevre illerin de katılımıyla bölgesel nitelik kazandık. Yurt içi ve dışında çok sayıda ziyaretçi bekliyoruz. Sektör Türkiye ile birlikte büyüyor. Kentsel dönüşümlerde yerel belediyeler mobilya işlerini Adana'daki firmalara yaptırmalı. Amacımız uluslararası standartlarda yapacağımız üretimlerle markamızı oluşturmaktır.?

TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, geçtiğimiz yıl 42 bin kişinin geldiği fuara bu sene yurt içi ve dışından 50 bin insanın ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. Ersözlü, şunları ekledi: ?Bu yıl da sektöre canlılık getireceğine inandığımız organizasyon 5 gün boyunca mobilya dünyasındaki gelişmeleri ve değimleri tüketicinin beğenisine sunacak. Bu yılki fuara Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı da destek verdi.?

Konuşmalarının ardından protokol üyeleri eşleriyle birlikte fuarın açılışını yaptı. Canlı robotun ilgiyle izlendiği programda katılımcılar, mobilya stantlarını gezdi. Fuar, pazar gününe kadar ziyarete açık kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber