Kırşehir'in deprem risk durumu anlatıldı

5 Ekim tarihinde Kırşehir'in Kaman İlçesinde 4.5 şiddetinde yaşanan depremin ardından Yar. Doç. Dr Lütfi Nazik Kırşehir'in risk durumunu düzenlenen basın toplantısı ile anlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr Lütfi Nazik, ?Kırşehir tektonik bakımdan hareketli bir bölgedir. Bölgedeki yapılar 6,5 şiddetinde bir depreme uygun hale getirilirse hasar çok az olur?. dedi.

5 Ekim tarihinde Kırşehir'in Kaman İlçesinde 4.5 şiddetinde yaşanan depremin ardından Yar. Doç. Dr Lütfi Nazik Kırşehir'in risk durumunu düzenlenen basın toplantısı ile anlattı.

Nazik, ?Eski tarihli yapmış olduğumuz deprem konferansında Kırşehir'in deprem karşısında ki durumunu anlatmıştık. 1938 yılında meydana gelen depremle birlikte bir fay hattı meydana gelmiştir. Meydana gelen fay hattı üzerinde 75 yıllık bir süreç içerisinde depremin olacağını söylemiştik ve yanılmadık. Kırşehir'in bulunduğu bölge üzerinde çok sayıda fay mevcut. Unutulmamalı ki Kırşehir faydan dolayı birinci derecede deprem bölgesi. Türkiye'de üç hareketli bölge var. Bu hareketli bölgeler içerisinde İç Anadolu bölgesi de mevcut. Depremsellik açısından Kırşehir'in hareketli bir bölge olduğunu söylemek yanlış olmaz.? şeklinde konuştu.

Kırşehir'de her gün ondan fazla ama şiddetli olmayan depremlerin meydana geldiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Nazik, ?Her gün fazlası ile meydana gelen depremler küçük ölçekli olmasından dolayı hissedilmiyor. Kırşehir'in birinci derece deprem bölgesi olması sürekliliğinden kaynaklanıyor. 5 Ekim tarihinde meydana gelen depremden sonra bu öncü daha şiddetli deprem olacak söylentileri yapıldı. Meydana gelen depremin derinliği çok fazla olduğundan yıkıcı olmadı.? dedi.

Türkiye'nin olası depremlere karşı en güvenli yerlerinin Karadeniz kıyıları, İç Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu kaydeden Nazik, "Anadolu'nun 4 bin yıllık analizinde yüzde 13 Ağustos ayında yüzde 11 Ekim ayında yüzde 10 ise Aralık ayı içerisinde deprem meydana gelmiştir. Kırşehir'de en fazla 6,7 şiddetinde deprem olur. Bu depremde gerekli önlemler alınır ise yıkıcı olmaz.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber