Okula yeni başlayan çocuğa destek olunmalı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özel Yüzüncü Yıl Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Güngör, bir çocuğun büyümesinde en önemli olayın ev dışında yeni bir ortamda yanlız varolabilmesi olduğunu belirterek, "Bu yüzden okula başlama çok hassas bir süreç olup yaşadığı sorunlar bütün yaşamını etkileyebilmektedir. Bu dönemde çocuğa destek olunmalıdır" dedi.

Güngör, okula yeni başlayan çocuğa nasıl davranılması gerektiğini şöyle sıraladı:

"- Anne-baba sakin ve soğukkanlı olmalıdır. Çocuk ailenin verdiği tepkilere bakarak aynı kaygıyı ve paniği yaşayabilir.

- Okulun nasıl bir yer olduğunu ve oranın korkulacak bir yer olmadığını anlatmalıdır. Her çocuğun okul korkusu yaşayabileceği söylenmelidir.

- Okula gitmesi konusunda ailenin tutarlı bir tutum takınması, çocuğun cesaretlendirilmesi gerekmektedir.

- Okula gitmek istemiyorsa açıkça bu korkusunun nedenleri ve endişeleri üzerine konuşulmalıdır. Aşağılayıcı ve küçük düşürücü tarzda konuşulmamalıdır.

- Anne-babalar çocuklarına güven veren cümlelerle çocuğu sakinleştirmelidir. Ailelerin ilk günlerde çocuklarını okullarda yalnız bırakmamaları çocukların güvenlerini kazanmaları açısından önemlidir.

- Karşılaştırıcı bir tutum içinde olmamalı, başkalarının çocuklarını ?iyi örnek? olarak göstermemelidirler.

- Okul ve öğretmenle işbirliği içinde olunmalı, öğretmen hakkında kötü konuşulmamalı, çocuğun öğretmenini sevmesi ve güvenmesi sağlanmalıdır".

Güngör, okulda hastalıklardan korunmak için ise şunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti:

"Okulların açılmasıyla değişen hava koşulları, kapalı ve kalabalık ortamlar bakterilerin daha kolay üremesi ve yayılmasına sebep olur. Çocukları okulda sık görülen enfeksiyonlardan korumak için beslenme, giyim ve hijyenlerine (en önemlisi el yıkama) dikkat edilmeli, aşıları eksiksiz yapılmalıdır. Çocuklar hastalıklarının başlangıcında muayene ve tedavi edilmeli, hasta olan çocuklar okula gönderilmeyerek evde istirahat etmesi ve hastalığın okuldaki arkadaşlarına bulaşmaması sağlanmalıdır".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber