Tarım sektörünün yüzde 75'ini kadınlar oluşturuyor

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye'de tarımda istihdam edilen iş gücünün yüzde 75'ini kadınların oluşturduğunu, bu oranının dünya ortalamasının ise yüzde 40'larda olduğunu bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2012 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye'nin istihdam açısından tarım sektörü ağırlıklı bir ülke olduğunu duyurdu.

Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de tarımsal üretim ve beslenmede en büyük rolü kadınların oynadığı belirtilen açıklamada, ?Büyük çoğunluğu küçük aile işletmesi şeklinde olan tarım sektöründe, erkeğin en büyük destekçisi kadınlardır. Dünyada tarım işgücünün yüzde 40'ını kadınlar oluşturmakta; Türkiye'de ise bu oran yüzde 75'i bulmaktadır. Yani tarım sektöründe istihdam edilen nüfusun çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Kadınlar tarlada çalışmalarının yanı sıra ev işlerini de yapmakta, ailenin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir.? denildi.

Türkiye'de kadınların, yüzyıllardır erkeğinin en önemli yardımcısı olmasına ve üretimin her aşamasında aileye katkıda bulunmasına rağmen, kalkınmanın getirdiği imkânlardan en az faydalanan kesim olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kadın nüfus, yoksulluğu en fazla yaşayan kesimi oluşturmuştur. Bakanlığımız, tarım sektörü içerisinde böylesine büyük bir ağırlığa sahip olan kadınlarımızın problemlerinin çözümüne de özel bir önem vermektedir. Kırsal kesimdeki kadınlarımızın tarımsal üretime katılımı, kadınlarımızın doğal çevre ile olan ilişkileri ve ev ekonomisi konularındaki eğitim çalışmalarını, planlamak ve yürütmek doğrultusundaki çalışmaları sürmektedir. Bu çalışmalarda kadın çiftçilerimize örtü altı sebzeciliği, meyvecilik ve bağcılık, bitki koruma, mantar yetiştiriciliği, sulama teknikleri, süt sığırcılığı, süt ve süt mamulleri, arıcılık gibi çeşitli tarımsal konularda eğitim verilmektedir. Diğer taraftan konservecilik, salça ve tarhana yapımı, meyve suyu çıkartılması, reçel, marmelat, pekmez, turşu, kaynamış sütten peynir yapımı konularında çiftçi kadınlarımıza eğitim verilmesi çalışmalarımızı da devam ettirmekteyiz. Ev ekonomisi eğitimi çerçevesinde yürütülen çalışmaların amacı, kırsal kesimdeki çiftçi ailesini sosyo-ekonomik açıdan kalkındırmaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber