Avrupa'nın en ucuz doğalgazını kullanıyormuşuz...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2005 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yapılan yeni anlaşmalarla daha önce Avrupa'nın en pahalı doğalgazını alan Türkiye'nin, şimdi en ucuzunu kullanan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bakan Güler, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, hükümet ve devletin enerji politikasını, ?arz güvenliği, rekabetçi bir ortamda tüketici haklarının korunması, yerli kaynaklara önem vererek dışa bağımlılığı azaltma, teknoloji ve dünyadaki gelişmelere takip ederek yatırımları yapma? şeklinde özetledi.

Göreve geldiğinden beri, birçok yanlış uygulama ve politakayı iyi bir ekip çalışmasıyla düzeltmeye çalıştıklarını anlatan Güler, ?Bu sayede Enerji Bakanlığı'nda bir doktora daha yaptım? dedi. Çalışmalardan en önemlisini, ?al ya da öde yükümlülüğü? olan doğalgaz anlaşmalarının oluşturduğunu ifade eden Enerji Bakanı, şöyle konuştu: ?Al ya da öde'nin tam karşılığı, aslında (kullanmasan da öde) dir. Bu yükten dolayı, kömür santralleri ve barajlarımızın enerji üretimi durmuş veya çok azalmıştı. Yapılan yanlış tahminlerle, sadece geçen sene Türkiye'nin kullanacağı doğalgaz miktarı 68 milyar metreküp olarak hesaplanmış. Biz yaptığımız yeni anlaşmalarla, 40 milyar metreküp doğalgazı sırtımızdan kaldırdık. 40 milyar metkepüplük doğalgazın bize sağladığı 7-8 milyar dolarlık avantajın yanı sıra su santralleri ve barajları kullanma şansımızı arttırdık. 4 ayrı fiyattan alınan doğalgazı tek bir fiyat yaptık. Avrupa'nın en pahalı doğalgazını alıyorduk, şimdi en ucuzunu kullanan ülkelerden biriyiz. Yani çok köklü bir mücadele yaptık.?

NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ
Önem verdikleri temel konulardan birinin de ?nükleer enerji? olduğunu anlatan Güler, nükleer enerji konusunda sesiz ve sakin şekilde çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti. Güler, ?petrol fiyatlarının bu kadar arttığı bir dönemde, ileriye dönük yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bu yeni yatırımlar içerisinde, nükleer enerji mutlaka olacak. Dünyada halen 441 adet nükleer santral bulunuyor ve dünyada üretilen toplam elektriğin yüzde 16'sı bu santrallerden üretiliyor? diye konuştu.

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Bakan Güler bu arada, petrol fiyatlarındaki artışa müdahale edemediklerini, çünkü petroldeki fiyatın tamamen serbest piyasa koşullarında oluştuğunu hatırlattı. Güler, ?petrolün durumu, bizim dışımızda bir konu. Oraya girmek istemiyorum, siyasi bir konu. Ama biz aramaya devam ediyoruz. Enerjide çok sağlıklı bir gelecek hazırlıyoruz? diye konuştu.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber