Vergi borcunu kontrol etmeden ihale veren okul müdürü, sorumlu olacak

Haber Giriş : 20 Ekim 2012 15:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir; MEB',n okul müdürlerinden, hizmet alımı yaptığı firmaların vergi borcunu sorgulayarak, firmalara ödeyeceği paradan bu verginin kesilmesini istediğini iddia etti. Demir, gerekli kesintiyi yapmayan okul yönetimleri ise bu vergiyi kendi bütçelerinden ödemek zorunda kalacağını iddia etti.

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolle okul müdür ve yardımcılarının eğitime alındığını söyledi. Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimi görevini de öğretmenlerin sırtına yıkmak istediğini açıklayan Başkan Demir, ?Şu an İzmir'deki okul müdür ve yardımcıları yaklaşık 1 hafta süren Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemleri eğitimi alıyor. Bu eğitimle öğretmenlerimiz hizmet alımı yaptığı firmaların kayıtlarını okulda sorgulayarak varsa vergi borcunu okulun ödeyeceği paradan kesip, geri kalanını verecek. Eğer bu vergiyi kesmezlerse okul yöneticilerinden tahsil edilecek? dedi. Okulların bu tür hizmetleri, varsa öğrenci velilerinin şirketlerinden aldığının altını çizen Demir, ?Çünkü veli 'çocuğum da bu okulda okuyor' deyip maliyetine bu hizmeti sağlayabiliyor. Ama bu uygulama önümüzdeki aylarda hayata geçtiğinde veliler bu vergi borçları nedeniyle okula gitmeye korkacaktır? diye konuştu.

Öğretmenlerin okulda fiziksel şartlar ve 60 aylık öğrenciler nedeniyle zaten zor günler yaşadığını kaydeden Demir, tüm bunların yanında bir de bu tür işlerin öğretmenlere yüklenmesinin öğrencilere ayrılan zamanın azalması anlamına geleceğini söyledi. Vergi tahsilatı işleminin okul yöneticilerine yaptırılmasının yasal mevzuatının bulunmadığını da sözlerine ekleyen Demir yaşanabilecek sorunları şöyle sıraladı: ?Bazen vergi daireleri ödenen borçları sistemden silmeyi unutuyor. Böyle bir durumda okul müdürünün yasada bulunmaması nedeniyle bir anlamda yasadışı olarak yapacağı bu tahsilat nedeniyle okula haciz gelirse veya dava açılırsa kendisini kim, neye dayanarak savunacak? Mevcut yöneticilerin öğretmen kökenli olduğu düşünüldüğünde ortaokul ve liselerde derse giren yöneticiler Maliye Bakanlığı personeli mi olacak??

Bu tür 'ticari sır' niteliğindeki bilgilerin okul yöneticileri tarafından bilinmesinin ticarette de sorunlara neden olacağını ve bu bilgileri ele geçirebilecek kişilerin kendi lehine bunları kullanmasının önü alınamayacağını vurgulayan Başkan Merih Demir, artan sorunlara bir de bunun ekleneceğini açıkladı.

Öğretmen daha ne yapacak?

Öğretmenlerin 'öğretmek' dışında başka alanlarda görevlendirilmesi daha önce Yenigün'de manşet olmuştu. Bunlardan biri öğretmenlerin evleri gezerek, yardıma muhtaç vatandaşları sağlıkları açısından kontrol etmesi gazetemizde 'Öğretmene doktorluk görevi' başlığıyla yer alırken, 4+4+4 sistemiyle atıl duruma kalacak öğretmenlerin 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında bilgisayar sınıflarını internet kafe gibi işleteceği ve bahçe düzenlemesi ile kantinlerin satışları gibi konularda görev alacağı iddiası 'Öğretmenim gofret satacak' başlığıyla okuyucalarına duyurmuştu.

Yeni Gün Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber