Yurttan kurban haberleri...

Haber Giriş : 21 Ekim 2012 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartına 4 ay ertelemeli, 8 ay taksitli kurbanlık

Tefenni'de besicilik yapan Nasuh Özyurt, kurbanlıklarını daha kolay satabilmek için kredi kartına peşin fiyatına 4 ay erteleme, 8 ay taksit yapıyor.

Kurban pazarında kurbanlıklarını satmak için kredi kartına taksit uygulamaya başlayan Nasuh Özyurt, bu yöntem sayesinde 100 civarındaki kurbanlığını kolayca sattı.

Nasuh Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sattığı kurbanlıklara vade farkı uygulamadığını, kurbanlıkları peşin fiyatına taksitle sattığını dile getirdi.

Bu yıl piyasanın kötü gitmesi nedeniyle böyle bir uygulama yaptığını anlatan Nasuh Özyurt, ''Bu yıl saman ve yemin pahalı olması hem maliyeti artırdı hem de vatandaşın alım gücünü düşürdü. Bu sebeple 4 ay ertelemeli, 8 taksitle tüm kredi kartlarına taksit yapıyoruz. Bu yıl kredi kartıyla kurbanlık alanların ödemesi, gelecek yıl Kurban Bayramı'nda bitecek'' dedi.

Bu şekilde 100 civarında kurbanlık sattığını, elinde sadece 2 kurbanlık kaldığını bildiren Özyurt, vatandaşların da uygulamadan oldukça memnun olduklarını söyledi.

Özyurt, kredi kartıyla kurbanlık satmadan önce bazı din büyüklerine danıştığını da kaydederek, ''Bazı hocalarımız olabileceğini, bazı hocalarımız da olmaması gerektiğini söylüyor. Biz de bilmiyoruz artık. 'Allah kabul etsin, hayırlısını versin' diyoruz'' diye konuştu.

Kredi kartı ile kurbanlık alan Tuncay Ergin ise ödeme gücü olmayanlar için yerinde bir uygulama olduğunu belirterek, ''Memur olduğumuz için kurbanlık alma şansımız yoktu. 4 ay ödemesiz 8 ay vadeli kurbanlık aldık. Allah nasip ederse keseceğiz'' dedi.

Erkan Ülfer de peşin alma gücü olmasına rağmen taksitle kurbanlık almayı tercih ettiğini ifade ederek, ''Bu uygulama daha uygun oluyor. Kurbanlığı taksitle, aylık gelirlerimize göre hesaplayarak alıyoruz'' diye konuştu.


Kurban alana çeyrek altın!

Hayvan sahipleri koyunların bazılarına çeyrek altın diğerlerine de imitasyon altın taktı

KAYSERİ'nin merkez Kocasinan İlçesi'nde kurulan kurban pazarında satışları arttırmak isteyen hayvan sahipleri koyunların bazılarına çeyrek altın, diğerlerine de imitasyon altın takarak satışa sundu.

Kurban satıcılarından Abdülkadir Tümtürk, Sivas Kangal'dan getirdiği koyunların boyunlarına gerçek çeyrek altın ve imitasyon altın takarak satışa başladığını söyledi. Tümtürk, kurbanlık için getirdikleri 100 koyunun 10 tanesine gerçek çeyrek altın 90 tanesine gerçeğine çok benzeyen imitasyon ise altın taktıklarını belirterek şöyle dedi:

"Vatandaşımıza bir değişiklik olsun diye böyle bir uygulama getirdik. Müşterilerimizden sadece koyunun büyüklüğünü eliyle seçmesini istiyoruz. Kurbanılğın boynuna takılan altınların incelenmesine izin vermiyoruz. Seçilen kurbanlığın boynunda ne varsa sahibi onu alıyor. Bizden kurbanlık alanın yüzde 10 altın kazanma şansı var.'

Tümtürk, kurban fiyatlarını bu yıl geçen yıldan bile düşük olduğunu ifade ederken, 'Koyunları büyüklüğüne göre 350- 600 liraya satıyoruz. Piyasada bol miktarda kurbanlık var, bu nedenle fiyatlar düşük gidiyor. Yem fiyatları çok yüksek olduğu için satıcılar ellerindeki kurbanlıkları ucuz fiyata satmak istiyor. Kimse endişe etmesin, kurbanlıklar bu yıl ucuz' diye konuştu.

Kuzey Çevreyolu yakınlarıdaki Horsana Çayırı bölgesine kurulan yeni kurban pazarında satıcılar 'Pazarın efesi burada' veya 'Tosunun kralı burada, 900 kiloluk tosun burada' diye bağırarak ilgi çekmeye çalışıyor. Kurbanlık hayvanlar olduğundan daha besili görünmeleri için bol yem ve su verilerek besleniyor.


''Bağış yapılan kurbanların eti satılamaz''

Mehmet Özcan - Kurban bağışından elde edilen etin satılması, dini ve ekonomik sıkıntıları beraberinde getiriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bağışlanan kurban etinin fakirlere dağıtılmak yerine yeniden satılmasının ibadetin sayılmamasına neden olduğu belirtildi.

Kurban etinin fakir vatandaşlara dağıtılması gerektiği vurgulanan açıklamada, ''Kurban etinin ve derisinin sahibi tarafından satılması ya da kesim ücretinin bunlarla ödenmesi caiz değildir. Nitekim Hz. Peygamber, 'Kurban derisini satan kimsenin kurbanı yoktur' buyurmuştur. İhtiyaç sahibi Müslümanlara ulaştırılması imkanının sağlanamaması halinde ise bu etlerin, ziyan olmalarını önlemek için piyasa fiyatı üzerinden satılarak, bedellerinin fakir ve ihtiyaç sahibi Müslümanlara sarf edilmesi caizdir'' ifadelerine yer verildi.

Kurban etinden elde edilen gelirin fakir ve ihtiyaç sahibi Müslümanlara sarf edilmesi dışındaki satışların islami açıdan caiz olmayacağına işaret edilen açıklamada, ''Kurban bağışlarının ihtiyaç sahiplerine dağıtılmayıp satılarak elde edilen gelirlerin başka amaçlarla kullanılmasından kaçınmak gerekir'' diye belirtildi.

-''Yıl boyunca insanlarımızın et ihtiyacı karşılanabilir''-

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da her yıl ülke genelinde binlerce kurban kesildiğini ve elde edilen etin yıl boyunca fakir insanların ihtiyacını karşılayabileceğini anlattı.

Tunç, çoğu insanın Kurban Bayramı'nda vakit bulamadığı için kurum ve kuruluşlara kurban bağışında bulunarak ibadetini gerçekleştirdiğine işaret ederek, söz konusu uygulamanın ülke genelinde çok yaygınlaştığını belirtti.

Tunç, bağış alan kurum ve kuruluşların kurban etini satarak büyük gelir elde ettiğini vurgulayarak, satışın kendileri açısından büyük sıkıntı yarattığını bildirdi.

''Bağışlandıktan sonra satılan kurban etinin piyasaya girmesi, bizleri zora sokuyor'' diyen Tunç, ''Bu uygulamanın kırmızı et üreticileri üzerinde çok olumsuz etkisi var çünkü düşük fiyattan kurban etinin satılması nedeniyle 3 ay boyunca satış yapamıyoruz. Böyle olunca da işlerimiz bozuluyor. Bu uygulama hem vatandaşın ibadetini hem de üreticinin işini olumsuz etkiliyor'' şeklinde konuştu.

Tunç, kurban etlerinin datığımı konusunda belediyelere ve Et Balık Kurumu'na (EBK) önemli görevler düştüğünü söyledi.

Kurban etlerinin EBK depolarında uzun süre muhafaza edilebileceğini vurgulayan Tunç, şöyle devam etti:

''Bağış yapılan kurum ve kuruluşlar bağışlanan bu eti satmak yerine, yıl içinde fakir insanlarımıza düzenli olarak dağıtabilir. Bu konuda belediyeler ve EBK'dan destek alırlarsa eti saklama konusunda sıkıntı yaşamazlar. Bağışlanan et kavurma haline getirilerek yıl boyunca dağıtılabilir. Öyle insanlarımız var ki bayramdan bayrama et yiyor sadece ama bu şekilde yıl boyunca insanlarımız et ihtiyacını karşılayabilir. Bu şekilde daha güzel bir ibadet sağlanabilir.''


Polisten Kurbanlık Uyarısı: Ucuz Kurban Çalıntı Olabilir

KAYSERİ Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kurban bayramı öncesi, "Size düşük fiyatla kurban satmaya çalışan ve pazarlığı kısa tutanlara karşı dikkatli olunuz. Alacağınız kurban çalıntı olabilir" uyarısı yaptı.

Asayiş Şube Müdürlüğü görevlileri, Kayseri'de kurban pazarı olarak belirlenen Horsana Mevkii'ndeki kurbanlık almaya gelenlere broşür dağıtarak, çeşitli uyarılarda bulundu. Broşürde, şu uyarılarda bulunuldu:

* Kurbanlık alışverişinde size değerinden düşük kurban satmaya çalışan veya pazarlığı kısa tutanlara karşı dikkatli olunuz. Zira, alacağınız kurban çalıntı olabilir

* Euro, dolar ve benzeri olduğunu söyleyerek, değeri düşün Polonya, Peru, Arjantin gibi ülkelerin paralarını size vererek dolandırıcılık yapabilirler. Alışverişi bildiğiniz paralarla yapınız.

* Kurbanlık almaya gittiğinizde alım ve satım yerlerinde bazı kurbanlıkların kendisine ait olduğunu söyleyip, pazarlık yaparak sizden para almaya çalışanlara dikkat ediniz.

* Kurban pazarında size yaklaşan, sıkıştıran, sarılan, üzerinize düşmeye kalkan, bir şey bulaştığını söyleyerek temizlemeye kalkan, kavga bahanesiyle etrafınızı saran insanlara dikkat eden. Yankesici olabilirler.

* Kurban almaya veya mezarlığa gittiğinizde, kredi kartı, çanta,cep telefonu, laptop gibi değerli eşyalarınızı ya da değerli olmasa bile değerli görüntüsü veren mont, paket, poşet, laptop çantanızı aracın içinde bırakmayın.

* Her türlü olumsuzluğa veya ihbarlara karşı ücretsiz olan '155 Polis İmdat' telefonunu arayınız.

AA-DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber