Boğaz'dan Haliç'e günde 260 bin metreküp su pompalanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan Haliç Çevre Koruma Projesi'nin 3 buçuk yıl önce startı verilen ?İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verme' aşaması tamamlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2012 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın bugün katılacağı törenle hizmete sunulacak proje sayesinde, Kâğıthane Deresi'ne günde 260 bin metreküp boğazın suyu pompalanarak Haliç'te temiz su sirkülasyonu sağlanacak.

Boğaz suyu, Haliç'teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak, bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan bu bölge, bugün birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak.

Proje kapsamında Sarıyer'den alınan deniz suyu tünel ve terfi merkezleri ile Haliç'e ulaştırılıyor. Haliç'te oksijen miktarının artmasıyla biyolojik çeşitlilik de artacak. Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 kilometre uzunluğunda 2,2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu 21 metre derinlikte Ayazağa Deresi'ne pompa ile aktarılacak ve günde 260 bin metreküp boğaz suyu Haliç'e akacak. Haliç'in suyu 1 yılda 3 kez yenilenecek.

Haliç'teki su sirkülasyonu ve ekolojik yaşam kalitesi artacak. Haliç Çevre Koruma Projesi'nin son etabının maliyeti 44 milyon Türk Lirası. Bugüne kadar ise 758 milyon dolar harcandı. Islah çalışmaları başlatıldığında suyun derinliği 50 santimetreye kadar düşmüştü. Kirlilik yüzünden sandallar ilerleyemiyordu. Yapay adacıklar oluşmuştu.

Haliç çevre koruma projesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde 1995 yılında başlatıldı. Haliç kıyısındaki sanayi tesisleri kaldırıldı. Haliç'in her iki yakasında atıksu toplama kolektör ve tüneller yapıldı. Atıksuyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı. Haliç dibinden koku yapan 5 milyon metreküp çamur çıkartıldı. Çamurun depolandığı 180 bin metrekarelik alanda disneyland benzeri bir tema park kuruluyor. Kirlilik sebebiyle durmuş olan deniz taşımacılığı yeniden başladı. Sütlüce uluslararası bir kongre merkezine dönüştürüldü. Haliç'in can bulmasıyla birlikte Sadabad eski ihtişamına kavuşuyor. Kentsel SİT alanı ilan edilen Sadabad mesire alanındaki yaklaşık 10 tarihi yapı ihya edilecek. Kâğıthane Deresinin Haliç'e doğru uzandığı ve modern anlamda Osmanlı peyzaj mimarisinin ilk örneklerinden sayılan Sadabat tarihi güzelliğine yeniden kavuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber