Derbe komisyonu 'Malatya davası' mağdurlarını dinledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel ile komisyon üyesi İdris Şahin, Malatya'da 28 Şubat dönemi mağdurlarını dinledi.

Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'la görüşen Karayel ve Şahin, daha sonra Polisevi'nde Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi emekli öğretmen Mehmet Koç, Malatya Meşale Derneği Başkanı Tamer Çalhan, araştırmacı yazar Adil Akkoyunlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, 28 Şubat döneminde kapatılan İslami Dayanışma Vakfı Başkanı Mustafa Kayan, eğitimci Fırat Dirikol ve eşi Nazire Dirikol ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Anadolu Platformu Başkanı Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat döneminde yaşanan haksızlığı, adaletsizliği, toplumdaki bir damarın yok edilmesine dönük topyekün yürütülen baskıları paylaştıklarını belirtti.

''Merhamet değil, adalet istiyoruz'' diyen Aldemir, milletin değerleriyle kavga edenlerin tez elden adaletin önüne çıkarılması için 12 yıldır mücadele ettiklerini ifade etti. Aldemir, ''Gerekirse bir 12 yıl daha mücadele etmeye hazırız. Asla bu işin peşini bırakmakta tereddüt içinde değiliz. Kararlı bir şekilde adaletin hakim olması için çaba gösteriyoruz'' diye konuştu.

-''İslami Dayanışma Vakfı'nın hizmetlerine devam etmesini istiyoruz''-

28 Şubat döneminde kapatılan İslami Dayanışma Vakfı Başkanı Kayan da 28 Şubat sürecinde Malatya'nın özel olarak seçildiğini, halkın provokasyonlarla tahrik edilip sokağa döküldüğünü belirterek, bunun faturasının da vakıflarına çıkarılmak istendiğini kaydetti.

Vakıf olarak o dönemde hayır işleriyle uğraştıklarını anlatan Kayan, yargılandıkları, sorgulandıkları o dönemde bazı arkadaşlarının cezalandırıldığını, hala cezaevinde yatan arkadaşları bulunduğu belirtti. Bütün bunları komisyonla paylaştıklarını dile getiren Kayan, ''Mağdur olan arkadaşların mağduriyetinin giderilmesi, on yıllarca Malatya'da yardım faaliyetlerinde bulunan İslami Dayanışma Vakfı'nın haklarının iade edilmesini ve hizmetlerine devam etmesini arzu ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

-''Bölgede kargaşa ortamı yaratmak için bunları yaptılar''-

Dönemin iş adamlarından MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Şahin de 28 Şubat döneminde fiziki olarak işkencelerin dışında işleriyle ilgili de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, ''Çok üzerimize geldiler, ortaklarımızı tehdit ettiler. Komisyona bunları ifade ettik'' dedi.

Suçsuz olduğu halde 4 ay cezaevinde yattığını anlatan Şahin, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işlerinin de bozulduğunu belirtti. Malatya'da 28 Şubat döneminde 52 kişi hakkında idam istemiyle yargılamaların yapıldığını hatırlatan Şahin, ''Polis kayıtlarına intikal etmiş herhangi bir olay yok ama sırf 28 Şubat döneminde bir takım şeyleri hedefleyen insanlar bu bölgede kargaşa ortamı yaratmak için bunları yaptılar'' dedi.

15 sene de olsa bu konuların araştırılmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Şahin, komisyon üyelerine teşekkür etti.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Erdem Gültekin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber