Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: Ekmeğe zam gündemimizde yok

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zammın gündemlerinde olmadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de, 20-21 bin kayıtlı fırının haricinde 2 bin civarında 'merdiven altı' denilebilecek kayıt dışı fırın olduğunu belirten Balcı, "Şu an için gündemimizde olan yeni zam değil, bizim için ekmeğin üretim ve dağıtım koşulları daha önemli." dedi.

Bursa'da yapılacak 'Unlu Mamuller Teknolojileri, Fırın ve Pastane Ekipmanları Fuarı' tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, kaçak fırının sadece İstanbul ve Bursa'da bulunduğunu öne sürdü.

Türkiye'de, bir tek İstanbul ve Bursa'da sorun yaşadıklarının altını çizen Balcı, "Bursa'da kayıt dışı varsa, yetkililer görevlerini ihmal etmiş anlamına geliyor. Biz bu yerlerde bir gün değil, bir saat bile ekmek satılmasını istemiyoruz. Bu, beyaz önlük üzerindeki leke gibi. Türkiye'de 21 bin kayıtlı fırın var. Yaklaşık bin 500, 2 bin fırın da kayıt dışı çalışıyor. Bursa'da bu şekilde faaliyet gösteren fırın varsa yetkililer hesap verecektir. Ankara'da bir tane bile ruhsatsız fırın yok. Bursa'da ise 100'ün üzerinde kayıt dışı var. Bunun nedeni görevlilerin sorumluluklarını zamanında yerine getirmemesidir. Ülkemizde kayıt dışında maalesef ciddi anlamda sıkıntı söz konusu. Gerçek fırıncılar olarak, kayıt dışı üretimin değil bir gün, bir saat dahi üretim yapmasını doğru bulmuyoruz. Kayıt dışı üretim gerçekten bu mesleği icra eden fırıncı ve esnaf için beyaz önlük üzerindeki bir lekedir." diye konuştu.

Federasyon Başkanı Balcı, 1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlanan ekmekteki tuz ve kepek oranı uygulamasının dikkatle yürütüldüğünü, önümüzdeki aylarda çıkması planlanan Un Tebliği ile ekmekteki tuz ve kepek oranının daha da düzene gireceğini dile getiredi. Balcı, şunları kaydetti: "Tebliğin 1,5 ay sonra çıkmasını bekliyoruz. Bizim için önemli olan ekmeğin sağlıklı koşullarda halka sunulması. Kaldırımlardaki dolapların kalkması ve ekmeğin sadece fırın, market ve bakkallarda satılması. Bunun için çalışıyoruz. Üretime kadar her şeyi muhafaza edilse de sunumda sorun yaşadıktan sonra bir şey ifade etmiyor. Un fiyatlarında aşırı artış var. Bunun önüne geçildiğinde ekmek fiyatları da düşecektir. Fakat şu an için gündemimizde olan yeni zam değil. Bizim için ekmeğin üretim ve dağıtım koşulları daha önemli. Maliye Bakanlığı tarafından küçük esnafa uygulanan cezalar da caydırıcı değil, yıkıcı."

Toplantıda söz alan Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç de Bursa'da 410 kayıtlı fırına karşılık 130 kayıt dışı fırın bulunduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber