Eğitim Bir-Sen: Öğretmen kaç puanla nakil olmuş, açıklansın

Haber Giriş : 30 Eylül 2005 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikaların görevlerinden biri de toplumun vicdanına tercüman olmaktır. Malumunuz olduğu üzere ?Memurlar. net?te yayınlanan bir haberde K.Maraş ve Mersin Milli Eğitim Müdürlükleri arasında şeffaflık karşılaştırması yapılmakta ve K.Maraş'ta çalışan öğretmenlerin istekleri ve gördükleri muamele ancak internet kullanıcıları tarafından okunabilmektedir. Yapılan yorumların birinde ise sendikaların konuya duyarlılık göstermediğinden bahisle, sendikalar göreve çağrılmaktadır.

İlkeli ve dürüst sendikacılığın gereği olarak bu feryatları duymamazlık edemezdik. Biz her zaman olduğu gibi ?güçlünün yanında değil, haklının yanında? olma prensibimiz gereği öğretmenlerimizin bu haklı isteklerini tüm kamuoyu ile paylaşmak ve yapılan bir yanlışlık varsa düzeltilmesi, yoksa yanlış anlaşımlara meydan verecek uygulamalardan vazgeçilmesi için böyle bir basın toplantısı yapmayı uygun bulduk.

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğünün uygulamasına göre hangi öğretmenin hangi okulu tercih ettiği ve ne kadar hizmet puanı olduğu çarşaf liste halinde web sayfasında yayınlanmakta, ancak K.Maraş'ta sıradaki öğretmenler ve puanları sorgulandığında ?nedeceniz başkalarının puanlarını? denilerek öğretmenlerin terslendiğini, yine atamalar sonuçlandıktan sonra Mersin Milli Eğitim Müdürlüğünün Web sayfasında hangi öğretmenin ne kadar hizmet puanıyla hangi okula atandığının çarşaf liste halinde yayınlandığını aynı haberden öğreniyoruz. K.Maraş Milli Eğitim Müdürlüğünün ise çarşaf liste halindeki sonuçları ilan ettiğini ama ne hikmetse hizmet puanlarını yayınlamadığnı biliyoruz.

Demokratik toplum olmanın en belirli öğesi şeffaflıktır. Bir düşünürün de söylediği gibi ?gizliliğin olduğu yerde ahlaksızlık vardır.? Yaptığı işin hakkaniyet ölçülerine uygun olduğunu düşünen her insan bu konuda illa mücbir sebep aramaksızın (kanun, yönetmelik vs.) sonuçları hiç kimsenin aklına en ufak bir şüphe getirmeyecek şekilde açıklamalıdır. Aksi taktirde uygulamanın doğruluğu ve güvenirliği tartışılmaya başlar ki; işte o zaman yalnızca isimler değil, kurumlar da yıpranır.

Biz Eğitim-Bir-Sen olarak hiçbir kurumu veya şahsı itham etmiyoruz. Ancak sorumlu sendikacılığın gereğini yaparak suya ve sabuna dokuyoruz. Temiz toplum olmanın, olmazsa olmazlarından biri olan şeffaflık konusunda başta kendimiz olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ilkeli olmaya davet ediyoruz.

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 2005 yılı içerisinde il içi, il dışı (nakil gelen) ve özür grubu tayinlerinin nasıl yaptığını, hangi öğretmenin hangi okula kaç puanla atandığını, Okul Md. ve Md. yardımcısı atamalarında, (yönetmelikler dışında) hangi kriterlerin uygulandığını, kimin hangi okula kaç puanla atandığının açıklanmasını istiyoruz. Ayrıca münhal bulunan bazı idarecilik görevlerine ilan edilmeden atama yapılmasının, kamu vicdanını rahatlatacak şekilde izah edilmesini bekliyoruz.

Bu masum isteğimiz elbette ki, kanun veya yönetmeliklerde emredilmemiştir. Ama Mersin Milli Eğitim Müdürlüğünün göstermiş olduğu şeffaflık örneğini, kendi Milli Eğitim Müdürlüğümüzden de beklemenin en tabi hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Hacı DATLI
Eğitim - Bir-Sen Şb. Bşk.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber