3 Ekim'e 48 saat kala müzakere başlıkları belirlendi...

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 ekime iki gün kala AB Komisyonu, müzakarelerine başlanacak ilk başlıkları belirledi. Başlıklar arasında müzakerelerin en ağır ve sorunlu konusu, tarım da var.
Altı başlıkta önce taramanın yapılması ardından müzakarelerin açılması hedefleniyor.

AB Komisyonu 3 ekim öncesinde sinirlerin gerildiği Ankara'ya olumlu bir haber verdi ve müzakerelerin başlamasının ardından açılması beklenen ilk başlıkları Dışişleri Bakanlığı'na iletti. Komisyonun Ankara'ya gönderdiği listede altı başlık var. Bu başlıklar şöyle ifade edildi:

? Bilim ve araştırma
? İstatistik
? Eğitim ve kültür
? Tarım
? Rekabet politikası
? Hizmetlerin serbest dolaşımı
Bu başlıklar Türkiye'nin AB'ye uyum sağlayacağı ilk konular olacak.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre bu sıralama mutlak değil ve değişebilir. Eğer 3 ekime kadar her şey yolunda giderse süreç şöyle işleyecek:
? Müzakere süreci
? Tarama
? Fasıllar için kıstas belirlenmesi
? Asıl müzakereler
4 ekimde tarama süreci resmen başlayacak ve Türk mevzuatı ile AB mevzuatı karşılaştırılacak. Gerekli görülen başlıklarda komisyon müzakerelere geçilmesi için belli kıstaslar belirleyecek. Bu kıstaslar yerine getirilmeden o konuda müzakereler açılmayacak.

Asıl müzakereler Avusturya'nın dönem başkanlığında

Tarama sürecinde sıkıntı yaşanmazsa asıl müzakarelerin 2006 yılında ve bu altı başlıkta başlaması bekleniyor. Bu da Türkiye'ye en şiddetli muhalefeti yapan Avusturya'nın dönem başkanlığına karşılık geliyor.

Ankara için tek sorun bu da değil. Tarım gibi müzakerelerin en ağır ve sorunlu konusunu en sona bırakmak isteyen Türkiye için tarım konusu ilk altı başlık arasında alınmış durumda.

Başlıklar arasında sıralanan 'hizmetlerin serbest dolaşımı' da Rum gemi ve uçaklarına Türk limanlarının açılmasını gerektireceği için Ankara'yı zora sokacak.

Kıbrıs konusunda bir çözüm olmaz ise bu başlığın açılması mümkün olmayacak. Diplomatik kaynaklar listeye bakarak Türkiye için asıl zorlu sürecin eğer bir yol kazası olmazsa 3 ekimden sonra başlayacağına dikkat çekiyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber