Çeyrek asırdır yayımlanamayan kitap, rüyayla gerçeğe dönüştü

Malatya İnönü Üniversitesi'nde, 1989'dan önce gerçekleştirilen Masal Derleme Yarışması'nın ardından hazırlandığı halde basılamayan 'Anadolu Masalları: Gerçekleşen Rüya' kitabı, 23 yıl sonra bir rüya takibiyle yayımlanarak, okuyucularla buluştu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2012 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Fakültesi Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kavruk ve öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı tarafından kültür hayatına kazandırılan kitabın ilginç bir hikayesi var; 1989 yılında halk kültürüne hizmet amacıyla üniversite tarafından düzenlenen Masal Derleme Yarışması ile temelleri atılan eser, 208 yarışmacının gönderdiği çalışmalardan seçilen 102 masalın seçilmesiyle baskı aşamasına geldi. Tam bu süreçte üniversitedeki bazı sorunlar nedeniyle rektör değişikliği yaşandı. Yeni yönetimler döneminde çok talep edilmesine rağmen yayımlanmaz, bununla birlikte baskıya hazır hale getirilen daktilo metinleri ortadan kayboldu. 2011 yılına gelindiğinde eserin durumunu gizemli ber telefon konuşması belirler.

Yarışmanın jüri üyelerinden Prof. Hasan Kavruk'a telefonla ulaşan bir bayan, 10 yıl önce oğlunu kaybettiğini, birkaç yıldır çocuğunun rüyalarına girerek ?Gerçekleşen Rüya' isimli masaldan bahsettiğini aktarır. Prof. Dr. Kavruk, böyle bir kitap basmadıklarını belirtmesine rağmen, telefondaki kadın, bahsedilen masalı okuyamazsa rahatlamayacağını ifade etti. Kavruk, bir haftalık araştırmanın ardından bahsedilen ?Gerçekleşen Rüya' masalının yarışmaya katılan eserlerden biri olduğunu bulur. Eserin, yarışmada birinci olduğunu kadına anlatan Kavruk, eserin fotokopisini, belirtilen adrese gönderirken, kitabın basılması için yeniden harekete geçti. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in onayıyla yıllar sonra yarışmayla biraraya gelen masallar kitaba dönüştü.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kavruk, yıllar süren bekleme safhasının ardından basılan eserin halk kültürüne ve masal anlatı geleneğine katkı sağlamasının en büyük temennisi olduğunu söyledi. 23 yıl sonra ilginç bir olayla kitabın basılmasının kendisini mutlu ettiğini anlatan Kavruk, ?Aradan yıllar geçtiği için artık bu kitabi basmak gibi bir düşüncemiz kalmamıştı. Hatta yarışmaya katılan masalların nerede olduğunu bile unutmuştuk. Ama şansımız varmış ki masal yarışmasına katılımcılar tarafından gönderilen çalışmaların orijinal metinlerini bir kenara koymuşuz. Yoksa baskıya hazır hale getirdiğimiz metinler ortadan kayboldu.? dedi.

Gerçekleşen Rüya masalıyla ilgili kendisine telefon eden kişiye eseri, kargoyla gönderdiklerini aktaran Kavruk, masalı gönderdikten bir süre sonra bu bayanla da iletişimin koptuğunu ifade etti. Kitabı, kültür hayatına kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Kavruk, eserin basılmasında önemli paya sahip olan kadına ulaşamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber