Prof. Dr. Yakıncı: Lateks alerjisi artıyor, acil servislerde önlem şart

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, kauçuk ağacı özü olarak bilinen lateks içeren ürünlere karşı alerjinin her geçen gün arttığını bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2012 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yakıncı, tüm acil servislerde lateks içermeyen acil müdahale seti bulunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, yaptığı açıklamada, lateks alerjisinin, kauçuk ağacının özünden elde edilen ürünlere karşı gelişen bir tür aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğunu söyledi.

Alerjinin hayatı tehdit eden reaksiyona bile yol açabildiğini anlatan Yakıncı, ?Lateks ürünlerine temas yoğunluğu nedeniyle sağlık personelinde alerji daha sık görülür. Hastaneye sürekli gelmesi gereken ve sık müdahale edilen bazı hasta gruplarında da lateks alerjisine fazla rastlanır. Bu alerjiden kesin olarak korunmak mümkün değildir. Lateks her gün artan oranda insan hayatına giriyor. Otomobil lastiği, balon, tıbbi eldivenler ve stetoskop gibi birçok tıbbi alet bu maddeden yapılmaktadır. Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan tüm eşyaların lateks dışı maddelerden yapılması bugünün şartlarında da imkansızdır. Fakat alerjik olanların lateksle teması kesmesi gerekiyor. Tabi bu durum sağlık dışı meslek ve yaşam için kolay, bir doktor ya da hemşire için çok zordur. Genel olarak toplumda yüzde 1-2,5 oranında lateks alerjisi görülürken sağlık personelinde bu oran yüzde 4-5 oranına kadar çıkmaktadır. Hastaneye sürekli gelmesi gereken ve sık müdahale edilen bazı hasta gruplarında da lateks alerjisine fazla rastlanır. Çünkü tıbbi ürünlerin çoğunluğu lateks içeriyor.? dedi.

Alerjinin farklı belirtileri olduğunu anlatan Yakıncı, ?Lateks alerjisi sonucunda; gözlerde kaşıntı ve sulanma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, nefes darlığı, hırıltılı ve hışırtılı solunum, öksürük, göğüste sıkışma hissi, deride kaşıntılı kabarıklıklar (ürtiker) ve şişlikler (anjioödem) ve tüm belirtilerin bir arada görüldüğü, ayrıca kan basıncı (tansiyon) düşüklüğünün de eşlik ettiği anafilaksi tablosu görülür.? diye konuştu.

Lateks içermeyen ürünlerin pahalı olduğunu, her yerde de bulunmadığını vurgulayan Yakıncı, tüm acil servislerde lateks içermeyen malzemelerden yapılan acil müdahale setinin olması gerektiğini vurguladı. Yakıncı, şöyle devam etti: ?Lateksli bir hasta ameliyat olacaksa doktoru ve hemşirenin lateks içermeyen eldiven giymesi gerekli. O yüzden her ihtimale karşı çantada en az 10 çift eldiven bulundurmak gerekiyor.? şeklinde konuştu.

Söz konusu alerjiye sahip kişilerin yüzde 20'sinde muz, kivi, kestane ve avokado gibi meyveleri yerken ağız içlerinde alerjik belirtiler olabildiğine dikkat çeken Yakıncı, bu alerjinin önüne geçmenin en temel önleminin lateks kullanılan malzemelerle teması kesmek olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber