Milli Kütüphane, görme engelliler için 5 bin sesli kitap hazırladı

Milli Kütüphane Başkanlığı, ülkedeki yazma eserlerin geniş kitlelere ulaştırılması konusunda hizmetlerini genişletti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2012 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eserleri internet ortamına aktarıp araştırmacıların hizmetine sunan Milli Kütüphane, görme engelliler için ise 'Konuşan Kitaplık Birimi'ni kurdu. Seslendirilen 5 bin kitaptan, binin üzerinde görme engelli üye faydalanıyor.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, görme engelli kullanıcılara yönelik oluşturulan Konuşan Kitaplık Birimi'nin 2007 sonunda hizmete açıldığını belirtti. Acar, 6 ayrı kabinden oluşan dijital kayıt stüdyosunda, sayıları 100'e ulaşan gönüllü okuyucular tarafından okunan kitapların dijital kayıtlarının yapıldığını dile getirdi.

?KAYIT STÜDYOSU 11'E ÇIKARTILDI?

Daha önce üretilmiş olan ses kasetlerini de dijital ortama aktarıldıklarını ifade eden Acar, şu bilgileri verdi: ?Bütün bu kayıtlar internet ortamında da üyelik sistemiyle okuyucularımızın hizmetine sunulmaktadır. Sistemdeki çeşitli konularda 5 bin sesli kitaptan bin 57 görme engelli üyemiz, internet aracılığı ile yoğun olarak faydalanmaktadır. Sosyal sorumluluklarının bilincinde olan kütüphanemiz, halen 5 olan kayıt stüdyomuzu 11'e çıkarmıştır. Bu sayede sesli kitap arşivimiz hızla çoğalacaktır.?

?TAŞ PLAKLARIN TAMAMI DİJİTAL ORTAMDA?

Koleksiyonlarında bulunan taş plakların tamamını dijital ortama aktardıklarını ifade eden Acar, ?Telif haklarıyla ilgili yaşanan sorunların çözülmesi ve meslek birliklerinden gerekli izinlerin alınması ile 5 bin 500 şarkıdan oluşan taş plak koleksiyonumuz, 2 Mart 2011 tarihinden itibaren web sitemiz aracılığıyla araştırmacılarımızın hizmetine sunulmuştur.? diye konuştu.

Acar, eski harfli Türkçe süreli yayınlar hakkında ise şu bilgileri verdi: ?Depolarımızda muhafaza edilen eski harfli Türkçe süreli yayınlar, araştırmacılarımıza mikrofilmler aracılığı ile verilmekteydi. Gelişen teknoloji ile birlikte araştırmacılarımıza daha iyi ve hızlı hizmet verebilmek için kütüphanemiz, koleksiyonunda bulunan eski harfli Türkçe süreli yayınları dijital ortama aktarmış ve online olarak araştırmacılarımızın hizmetine sunmaya başlamıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber