Bediüzzaman'ın avukatlığını da üstlenen Doğanata son yolculuğuna uğurlanacak

İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata, yarın son yolculuğuna uğurlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2012 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile bağlarının bulunduğu Yunanistan'ın Midilli Adası'nda önceki gün sabaha karşı kalp krizi geçirerek 79 yaşında vefat eden 45 yıllık eğitimcinin nâşı, Ayvalık üzerinden İzmir'e getirilecek. Uzun yıllar avukatlık yapan ve bir dönem Bediüzzaman Sait Nursi'nin de avukatlığını üstlenen merhum Doğanata, kayınpederi İzmir'in tanınmış hayırseverlerinden merhum Ali Rıza Güven'in adını taşıyan camide ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Bornova Mezarlığı'na defnedilecek.

Mübadeleden sonra ailesiyle birlikte Midilli'den Bolu'nun Düzce ilçesine göç eden Necdet Doğanata, 1957 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İzmir'de sekiz yıl avukatlık yaptı. Bu arada Bediüzzaman'dan vekalet alan Doğanata, Risale-i Nur davalarına da avukat olarak girdi. Bir gazetecinin yaptığı ropörtajda, şunları söylemiyti: "1960 senesinde Üstad Hazretleri, vefatından üç ay kadar evvel İstanbul'daki Beyrut Palas Oteli'ne gelmişti. O zaman biz diğer kardeşlerle beraber karşıladık ve gazetecilerin fotoğraf almaması için şemsiye altına aldık. O sırada gazetecilerin çektikleri fotoğraflarda ben şemsiyenin dışında kaldığımdan açıkça çıkmışım. Gazeteler bu fotoğrafı neşrettiler. Ayrıca biz Av. Bekir Berk ve Av. Hüsameddin Akmumcu olarak üç avukat aynı otelde Üstad hakkında bir basın açıklaması yapmıştık. Tabii bu da gazetelerde yer aldı. Bunları gazetelerde gören İzmir Halk Partisi Gençlik Kolu Başkanı Kemal Önder, beni üyesi olduğum İzmir Barosu'na şikayet etmiş. Barodan benim savunmamı aldılar. Ben hiçbir taviz vermeden savunmamı yaptım. Sonra iş beş sene kadar sürdü, zamanaşımından dava düştü. Hadiseyi duyan Av. Bekir Berk Ağabey de bunu Üstad'a duyurmuş. İşte o zaman Üstad Hazretleri, bana hemen bir vekâletname göndererek beni muhafaza altına almış oldu."

Daha sonraki yıllarda Almanya'daki Heidelberg Hukuk Fakültesi'nde doktoraya başlayan Doğanata, yarım bırakarak İzmir Özel Fatih Koleji'nin işletme müdürlüğü göreviyle eğitim dünyasına girdi. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Felsefe ve Sosyal Bilimler dersleri için pedagojik formasyon alan Doğanata, ardından İstanbul Fikirtepe Eğitim Enstitüsü'nde Almanca öğretmenliği okudu. Aldığı formasyonlarla önce başmuavinlik ve okul müdürlüğü, genel müdürlük ve son olarak İzmir Üniversitesi'ni kurarak mütevelli heyeti başkanlığı görevlerini üstlendi. Necdet Doğanata'nın, iki oğlu ve dört torunu bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber