Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta kutlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2012 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya Valisi Vasip Şahin, makamında 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ve diğer protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Daha sonra Vali Şahin, Burhanettin Aktı ve Selim Pilten, üstü açık bir arabaya binerek İnönü Caddesi'nde halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Şahin, törende yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleye dikkati çekerek, ''Kahraman milletimiz, fiilen kazandığı bağımsızlığını, uluslararası hukuk alanında da 29 Ekim 1923'de kuruluşunu ilan ettiği Türkiye Cumhuriyeti ile tescil ettirmiştir'' dedi.

Bugün Türkiye'nin insan hakları, kişi hak ve hürriyetleri, fikir ve ifade özgürlüğü, teşebbüs hürriyeti başta olmak üzere hukukun bir çok alanında önemli reformlar yaparak, insanlarının çok daha rahat ve huzurlu bir ortamda yaşamasının sağlam alt yapısını oluşturduğunu kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

''Cumhuriyetin 89. yıl dönümünde geriye baktığımızda kuruluşundan bugüne ülkemizde her alanda çok önemli değişimlerin, dönüşümlerin ve gelişimlerin sağlandığını bariz bir şekilde görmekteyiz. Bugün her bakımdan kendine güvenen, istikbale umutla bakan, bölgesinde güven ve istikrar unsuru olarak model alınan, dünyada sözü dinlenen bir ülkenin vatandaşı olmanın haklı gururunu yaşamaktayız.''

Lise öğrencileri şiir okuduğu sırada protokolün üzerine gölgelikte biriken yağmur suyu döküldü. Vali Şahin ıslanan kıyafetlerini peçeteyle sildi.

Tören resmi geçitle sona erdi. Arkası açık bir kamyonetle geçide katılan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (MESOB) bağlı esnaflar, vatandaşlara şeker dağıttı.

-Elazığ-

Elazığ Valisi Muammer Erol, makamında, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile askeri ve sivil erkanın tebriklerini kabul etti.

Kutlamalar kapsamında Zübeyde Hanım Caddesi'nde tören düzenlendi. Vali Erol, Akbaş ve Selmanoğlu törene katılanların bayramını kutladı.

Erol, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramı'nı 89. kez kutluyor olmanın gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

Cumhuriyet'in Türk Milletinin birlik ve bütünlüğünden, bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesi olduğunu vurgulayan Erol, şöyle konuştu:

''Ne mutlu ki 89 yıl önce Büyük Önder Atatürk'ün önümüze koyduğu 'Muassır medeniyetler seviyesine ulaşma' hedefinde büyük mesafeler aldık. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan hedeflere bugün her zamankinden daha yakınız ve artık hedefimiz, ülkemizi çağdaş dünyanın da ilerisine taşımaktır. Ve bugün Cumhuriyetimiz, demokrasimiz ve ekonomik gelişmişliğimiz, yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz dostlarımıza güven ve övünç kaynağı olup örnek teşkil etmekte, milletimize düşmanlık hisleri besleyenleri ise korku ve telaşa düşürmektedir.''

Türk insanının Cumhuriyet sayesinde devletin tek ve gerçek sahibi olduğunun bilincinde olduğunu, demokratik, laik ve sosyal Cumhuriyet ile onun kazanımlarının ırk, dil, din, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığı olduğunu dile getiren Erol, ''Bu millete düşmanlık ve hainlik hissi besleyenler şunu asla unutmasınlar ki, bugün geldiğimiz noktadan daha aydınlık yarınlara ancak Cumhuriyetle varabileceğinin bilincinde olan Türk Milleti, Cumhuriyet rejimiyle kıvançlıdır'' diye konuştu.

Erol, çağdaş, laik, demokrat ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu yüce Türk Milletinin geçmişten geleceğe en değerli ışık kaynağı, büyük kahraman, asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürümeye devam edeceklerini, O'nun yaktığı meşalenin hiç sönmeyeceğini ve Türk milletinin ebediyete kadar O'nu kalbinde ve gönlünde yaşatacağını bildirdi.

Konuşmanın ardından öğrenciler şiir okudu, mehteran takımı ve halk oyunları ekipleri gösteriler sundu.

Tören, resmi geçitle sona erdi.

-Tokat-

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Valilik'te Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Özkara, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin ve il protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Valilik önünde düzenlenen törene katılan Taşkesen, Özkara ve Çiçek, üstü açık bir arabaya binerek, halkın bayramını kutladı.

Taşkesen, törende yaptığı konuşmada, ''Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere Cumhuriyeti kurup bizlere mukaddes bir emanet sıfatı ile miras bırakanların aziz hatıraları önünde hürmetle eğiliyorum. 89 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet, esasen Osmanoğulları saltanatına son verilmesinden ibaret değildir sadece. Bu bir rejim değişikliğinden ziyade, zihniyet devrimini ifade etmektedir'' diye konuştu.

Tören, öğrenci, asker ve polisin katıldığı resmi geçitle sona erdi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümünü, Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur'da törenle kutlandı.

Antalya'daki kutlamalarda, Vali Ahmet Altıparmak, valilik makamında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz ile tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende Vali Altıparmak, Garnizon Komutanı Korkmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, askeri cipten vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunları ekipleri gösteri sundu.

Vali Altıparmak, törende yaptığı konuşmada, milletçe Cumhuriyetin 89. yıl dönümünü büyük mutluluk ve heyecanla kutlamanın kıvancı içinde olduklarını söyledi.

29 Ekim'de çağdaş anlamda bir devletin temel taşlarının yerine konulduğuna işaret eden Altıparmak, ulusun kenetlenerek verdiği ölüm kalım mücadelesinin, onur, haysiyet ve namus mücadelesi sonunda kazanılmış eşsiz bir zafer olduğunu ifade etti.

Atatürk'ün ''Bugün hepimize düşen ortak görev, ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyete sahip çıkmaktır'' sözünü hatırlatan Altıparmak, şunları kaydetti:

''Görevimiz Çanakkale'yi, Kurtuluş Savaşı'nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk ulusu dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele güçlü bir şekilde yürüyecektir. Türkiye Cumhuriyeti kültürüyle, çalışkanlığıyla, renkleriyle, sesleriyle bir bütün olarak Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i, Zaza'sı, Gürcü'sü, Arnavut'u ile kısaca İstiklal Marşı'nda Mehmet Akif'in 'milletim' dediği bir millet olarak var olacaktır.''

Gençlerin, bilgi toplumunun üreten, araştıran, sorgulayan bireyleri olabilmek için teknolojinin sunduğu her türlü bilgi kaynağını en iyi şekilde kullandığını dile getiren Altıparmak, şöyle konuştu:

''Bu imkanlara sahip gençler kendi kültürünü iyi bilen milli, manevi değerlerinin farkında, evrensel değerleri benimseyen, bilgiye düşünceye saygılı ve hoşgörülü ve ülke ve dünya sorunlarına duyarlı olmak durumundasınız. Sizler her türlü bilgiyi aklın ve bilimin süzgecinden geçirerek tartışmalı, gelişmelere açık ve yönlendirmelerinden uzak, eleştiren bir bakış açısına sahip olabilmelisiniz. Her ne olursa olsun milletimizi bir bütün olarak şartsız, koşulsuz sevmelisiniz. Unutmayın ki aile bizim için, Türk toplumu için en kutsalımızdır. Onun için ailelerinize sahip çıkın. Güçlü aileler kurmak için gayretli olun. Zira sağlam bir aile, çağın getirdiği birçok hastalığa adeta bir panzehirdir.''

Kutlama töreni, resmi geçit töreninin ardından sona erdi.

-Muğla-

Muğla Valisi Fatih Şahin'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan tören, Atatürk Stadyumu'nda Vali Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Fevzi Kurşun'un halkı selamlamasıyla devam etti.

Törende konuşan Vali Fatih Şahin, Atatürk'ün Cumhuriyet projesinin büyük ve kapsamlı bir değişime tekamül ettiğini söyledi.

Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda ülke olarak yapılacak çok iş olduğuna değinen Şahin, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında milli, manevi değerlere azim ve kararlılıkla sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Şahin, ülke olarak var olan değerlerin kıymeti bilinerek daha fazla çalışılması gerektiğini belirterek, ''Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Onu iyi koruyup kollamamız gerekli'' dedi.

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemini anlatan şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Tören, resmi geçit töreninin ardından sona erdi.

-Isparta-

İstasyon Caddesi'nde düzenlenen törene Isparta Valisi Memduh Oğuz, Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Vali Oğuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin zor şartlar altında kurulduğunu hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü şükran ve minnetle andıklarını ifade eden Oğuz, ''Cumhuriyet ile üzerinde bulunduğumuz topraklar vatan, halkımız millet haline geldi'' dedi.

Vatan için hayatını kaybedenleri de unutmadıklarını belirten Oğuz, ''Bu güzel coğrafyada husumetler, fitne çıkaranlar devam edecektir. Milletin azmi ve kardeşliği bütün zorluklukları yenecektir'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından Vali Oğuz, Kurutmaz ve Günaydın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Tören, TRT sanatçısı Selma Geçer konseri ve resmi geçidin ardından sona erdi.

-Burdur-

Burdur'da ise Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Vali Vekili Bahir Altunkaya, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ümit Saltaş, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, daire amirleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Vekili Altunkaya, Türk milletinin tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olan Cumhuriyetin ilanının 89. yıl dönümünü barış, huzur ve sükun içerisinde büyük bir sevinçle kutladıklarını söyledi.

İnsanlık tarihinde milletlerin böyle sarsılmaz ortak iradeyle kaderlerini kendi elleriyle yazdıklarına çok nadir şahit olunduğunu ifade eden Altunkaya, ''Cumhuriyet bu anlamda milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adıdır. Bu günlere sanıldığı gibi kolay gelinmedi. Bu cennet vatan kolay kazanılmadı. Bu anlamda Cumhuriyetin değerini çok iyi anlamak ve bilmek lazım'' dedi.

Birinci dünya savaşının başlamasıyla zor günlerin eşiğine gelen milletin var olmak yada yok olmak gibi bir tercihle karşı karşıya bırakıldığını kaydeden Altunkaya, yalnızlığı, ''Yoksulluğu, işgali ve acıları yaşayan Türk milleti, ümidini, azmini ve inancını hiçbir zaman kaybetmeden mücadelesini sürdürdü. Cumhuriyete hangi koşullar altında sahip olunduğu ve Türkiye'ye neler kazandırdığının çocuklara, gençlere anlatılması gerekir. Tüm vatandaşlarımızın bayramını kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitleri saygı ve rahmetle anıyorum'' diye konuştu.

Kutlamalar, şiir ve kompozisyonların okunması ile düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından yapılan resmi geçit töreni ile sona erdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kutlamalar çerçevesinde Van Valiliği önünde başlayan tören, katılımcıların tören alanındaki yerini almasıyla başladı. Vali Münir Karaloğlu, Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi'nin vatandaşların bayramını kutlamasıyla devam etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Karaloğlu, yaptığı konuşmada, geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı yaşanılan deprem nedeniyle buruk bir ortamda geçirdiklerini, bu yıl ise deprem yaralarının sarılmasıyla kutlamaların mutlu şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Bir asır önce bağımsızlığı elinden alınmaya çalışılan bir milletin, bir bütün olarak girdiği mücadele sonucu vatan toprağını kimseye vermediğini vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu:

''Bu sayede milli mücadele zaferle sonuçlanmış, 29 Ekim 1923'te de cumhuriyet ilan edilmiş, ülkemiz ve insanımıza en çok yakışan yönetim sistemi kabul edilmişti. Cumhuriyet rejimi, yalnızca ülkemizin ve insanımızın değil, aynı zamanda dünyanın ve insanlığın da en doğru tercihi ve en önemli kazanımıdır. Zira cumhuriyet tüm insanlığa onurlu bir yaşam hakkı sunar. Tarih göstermiştir ki din, dil, ırk, mezhep ve coğrafi ayrılık olmaksızın herkesin etrafında kenetlenebileceği en güçlü dayanak, en büyük ortak payda ve en doğru yönetim biçimi cumhuriyettir. Aramıza nifak tohumları sokmak isteyenlere de bu vesile ile diyoruz ki, 'hiç kimse ve hiçbir güç bizleri ayıramaz, bizler biriz, bütünüz, aynı ağacın farklı dalları, aynı desenin farklı renkleri, aynı elin farklı parmaklarıyız. Dün olduğu gibi bugün de yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz.''

Vali Karaloğlu'nun konuşması sonrası resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve halk oyunları gösterisiyle devam eden tören, asker ve öğrencilerin geçişiyle son buldu.

Törene Vali Yardımcıları Atay Uslu, Mehmet Yüzer, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaş ve öğrenciler katıldı.

-Hakkari-

Hakkari Şehir Stadyumu'nda düzenlenen törende de Vali Orhan Alimoğlu ile Dağ ve Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez, öğrenci, vatandaş ve askerlerin bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Alimoğlu, ''Tarihte çok derin ve şerefli izler bırakmışız. Türkiye Cumhuriyeti, millet, hürriyet ve istiklalimizin ifadesi olmuştur. Geçen 89 yılda büyük işler yapılmış, çok yol alınmıştır. Bize düşen kendimizi, ilimizi, ülkemizi, dünyayı iyi tanıyarak bugün yapılması gerekenleri en güzel şekilde yapmak, söylenmesi gereken en güzel sözleri şiir gibi söylemektir'' dedi.

Konuşma sonrası çeşitli spor dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, Alimoğlu ve Sönmez tarafından ödülleri verildi.

Kutlamalar, halk oyunları gösterisi ve kutlamalar öğrenci ve askerlerin geçişiyle sona erdi.

Törene Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mahmut Çağlayan, Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Yaşar ve vatandaşlar katıldı.

-Muş-

Vali Ali Çınar'ın, makamında tebrikleri kabulü ile başlayan kutlamalar, İstasyon Caddesi'ndeki tören alanında devam etti.

Vali Çınar, yaptığı konuşmada, cumhuriyetin, insan hak ve özgürlüklerini de güvence altına alarak, kendini ifade edebilmesine ve demokrasinin nimetlerinden en üst seviyede faydalanılmasına imkan sağladığını belirterek, ''Ülkemiz, kurulduğu tarihten bugüne, Atatürk'ün 'yurtta sulh, cihanda sulh' prensibiyle huzur içerisinde, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda yoluna devam etmektedir'' diye konuştu.

Çınar'ın konuşması sonrası Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tekvando takımı gösteri yaptı. Çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödüllerinin verilmesi ile devam eden etkinlikler, resmi geçit töreni ile sona erdi.

-Bitlis-

Bitlis'te, Vali Veysel Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın ile Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ve protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende Vali Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Albay Aydın ve Belediye Başkanı Alaydın, öğrencileri ve protokol üyelerini selamlayarak bayramlarını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören, öğrencilerin okuduğu şiirler ve halk oyunları ekibinin gösterisi ile sürdü.

Vali Yurdakul, törende yaptığı konuşmada, Kurban Bayramı'nın ve Cumhuriyet Bayramı'nın devlete, millete hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Yurdakul, içinde bulunduğu coğrafyada kendi ayakları üzerinde duran ve bölgesinde parlayan bir yıldız olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, gençleriyle, çocuklarıyla, esnafıyla hedefine ortak duygu, ortak düşünce ve ortak inançla hızla ve azimle ilerlediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber