Köykent projesinin yerini TOKİ'nin Tarım köyü alıyor

Haber Giriş : 02 Ekim 2005 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır hayata geçirilemeyen, uygulandığı bölgelerde de başarısızlıkla sonuçlanan Köykent projesinin yerini Tarımköy alıyor. Yol, su ve konut seferberliği başlıyor

ESKİ Başbakan Bülent Ecevit'in ?köykent' düşü, AKP iktidara geldikten sonra hayal kırıklığına dönüşmüştü. Önce projenin başlatıldığı yerlere köykent yatırımı durdu, ardından da proje tamamen rafa kaldırıldı. Köylülerin de teşvik için verilen inekleri satıp, parasını İstanbul'daki çocuklarına gönderdiği haberlerini Türkiye, Tercüman'dan okudu. Proje rafa kalkmıştı kalkmasına, ancak kente göç olgusunu durdurmanın yollarını arayan AKP hükümeti benzer bir planı uygulamaya geçirmekte gecikmedi. Uygulamanın adı bu kez ?Tarımköy?, uygulayıcısı ise ?Toplu Konut İdaresi (TOKİ)? oldu.

Konut projeleriyle özellikle büyükşehirlerdeki soruna çözüm bulmaya çalışan TOKİ, yabancı dilde hazırladığı tanıtım broşürlerini bile devreye sokmuştu. Hükümet de Mortgage sistemine start vermek ve dargelirlinin ev sıkıntısını gidermek için gerekli düzenlemeyi hazırladı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtı. Yol ve su seferberliği başlatılan köylerden kentlere göçü durdurmanın yolu olarak da ?Tarımköy Projesi? hazırlandı.

Kapsamlı proje

TOKİ yetkilileri tarımköy uygulamasındaki hedefi şöyle açıklıyor: ?Ülkemiz nüfusunun ülkemiz coğrafyasına dengeli yayılması, kır-kent ilişkisinin kurulması ve şehri cazip kılan altyapı, konut, sosyal donatı gibi olanakların köylerde de sağlanarak göçün önlenmesi amacıyla kap-samlı bir tarımköy uygulama projesi planlandı.?

5 bin konut yapılacak

Proje kapsamında 34 yerleşim yerinde yaklaşık 5 bin konut yapılacak: Tarımköy uygulamaları kapsamında Aydın-İncirliova'da 142, Bilecik-Pazaryeri'nde 122, Bingöl-Kiğı-Yazgünü'nde 89, Çankırı-Merkez-İnançköy'de 222, Erzurum-Aşağı Çat-Yukarı Çat'ta 119, Siirt-Merkez-Bostancık'ta 62 ve Şanlıurfa-Halfeti'de 158 konut olmak üzere toplam 914 konutluk çalışmalar başlatılarak önemli ölçüde ilerledi.

Batman-Kuyubaşı'nda 195, İzmir-Menderes'te 101, Kırşehir-Kaman-Savcılı'da 320, Siirt-Merkez-Doluharman Köyü'nde 100, Yozgat-Çekerek'te 320 konut olmak üzere bin 36 konutun da ihaleleri peşi sıra gerçekleştiriliyor. Böylece şehirler üzerindeki nüfus baskısının azaltılacağının altı çiziliyor. Tarımköylerde elektrik, su, yol gibi ihtiyaçlar vatandaşlar yerleşmeden hazırlanmış olacak. Kent düzenini köye de taşıma amacı taşıyan projeyle tarımla uğraşan nüfus da bulunduğu yerde tutulmuş olacak.

Ecevit'in hayali bir türlü gerçekleşemedi

57. HÜkÜmetİn Başbakanı Bülent Ecevit'in hayali de kentin nimetlerini köye taşıyarak göçü durdurmaktı. Bu amaçla 1970'li yıllardan bu yana hayali olan ?Köykent Projesi'ni, 2000'li yıllardan itibaren uygulama fırsatı bulmuştu. Ordu'nun Mesudiye ilçesinde başlatılan pilot uygulama önceleri büyük övgü aldı. Köylülere hayvanlar alındı, güzel binalar yapıldı, internetli okullar, kültür ve sanatevleri açıldı. Bir de fabrika inşa edilerek işsizlik sorununun çözümü hedeflendi. Gelişmeyi gören Dünya Bankası yetkilileri bile övgü dolu ifadelerle kredili destek sağladı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre pilot uygulamaya 9 trilyon para harcanmıştı. 21 Ağustos 2000'de başlayan çalışmaların diğer illere de yayılması için planlar yapıldı. İlk etapta Van'ın Özalp, Düzce'nin Kaynaşlı, Kastamonu'nun Daday, Niğde'nin Çiftlik ve Mersin'in Tarsus ilçelerinin köylerinde köykentler büyüyecekti. AKP iktidara geldikten sonra bütün bu planlar rafa kalktı. 5-10 köyün gücünün birleştirilmesiyle oluşacak köykentler yine Ecevit'in hayali olarak kaldı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber