Cumhuriyetin ilanının 89. yıl dönümü, Amasya'da da coşkuyla kutlandı

Cumhuriyetin ilanının 89. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Amasya'da da coşkuyla kutlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2012 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amasya 12 Haziran Şehir Stadyumu'nda gerçekleştirilen kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamalar, Vali Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir'in askeri araç üstünde halkı, öğrencileri ve askeri birlikleri selamlamasıyla başladı.

Törende konuşan Vali Abdil Celil Öz, ?Milli mücadelenin stratejisinin oluşturulduğu ve Cumhuriyetin doğum belgesinin hazırlanarak tüm dünyaya duyurulduğu bu şehrin hemşerileri olarak bu coşku ve gururu çok daha derinden yaşıyoruz. 1'inci Dünya Savaşı sonrasında şartları çok ağır bir mütarekeye dayanılarak ülke dört bir tarafından işgal edilmişti. Bu durum, 'hürriyet ve istiklal benim karakterimdir' diyen Mustafa Kemal ve tarihi boyunca bağımsız ve hür yaşamış Türk milleti için kabul edilemez bir durumdu. Mustafa Kemal milletiyle birlikte başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı destansı bir zafere dönüştürdü ve Türk milletinin esir edilemeyeceğini bütün dünyaya bir kere daha gösterdi. Bu mücadelede Amasya, tarihte daha önce iki defa daha yaptığı gibi, kurtuluş ve milli mücadelenin sağlanmasında en önemli rollerden birisini oynadı. Mustafa Kemal ve arkadaşlarına daha mücadelenin başında ve zor şartlarda kayıtsız şartsız destek verdi." dedi.

Kurtuluşa ve Cumhuriyete giden yolun haritasının Amasya'da belirlendiğini kaydeden Vali Öz, "Milli mücadele hareketi buradan başladı. Bundan dolayı, Amasyalılar olarak ne kadar gurur duysak azdır. Hiç şüphe yok ki Mustafa Kemal, ulusal kurtuluş mücadelesi için yola çıktığında zihninde Cumhuriyet kavramını şekillendirmiş ve bu idealini gerçekleştirmek için sağlam bir program hazırlamış ve adım adım uygulamıştır. Kurtuluş Savaşı'ndaki destansı başarı ve Cumhuriyet dönemindeki bu hızlı dönüşüm, başta mazlum milletler olmak üzere tüm dünyayı etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Bugün ülkemiz; gücü ve tarihi birikimiyle bölge ve dünya barışının sağlanmasında sözü dinlenen, katkısı beklenen en önemli aktörlerden birisidir ve bölgesel bir güç olmaktan küresel bir güç olmaya doğru hızla ilerlemektedir. Ve sahip olduğu çağdaş yönetim anlayışıyla medeniyetler çatışmasını önleyebilecek, en önemli model olarak görülmektedir. Artık, değişimleri doğru algılayan, bilgi çağının gereklerini karşılayabilecek donanımı edinmiş nitelikli insan gücüne sahip ülkeler ve bu ülkelerin insanları günümüz dünyasında söz sahibidirler. Cumhuriyet kelime anlamıyla devlet başkanının seçim ile iş başına gelmesi şeklinde özetlenebilir, ancak bu şekilde özetlenen Cumhuriyetin çok bir anlamı yoktur. Cumhuriyet Demokrasi ile taçlandırılmış ise Cumhuriyettir. Cumhuriyet Laiklik ile bütünleşmiş ise inanç ve düşünce hürriyeti varsa Cumhuriyettir.? şeklinde konutu.

Konuşmanın ardından, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Öz ve diğer protokol üyeleri tarafından madalyaları verildi. Son olarak halk dansları gösterilerinin ardından yapılan resmi geçit töreni ile stadyumdaki kutlamalar sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber