Devlette memur azalıyor taşeron çoğalıyor

Haber Giriş : 03 Ekim 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜRO Memur-Sen'in yaptığı yaptığı bir araştırma, kamu kurum ve kuruluşlarında emekli olan devlet memurlarının yerine yeterli sayıda memur alımı yapılmadığını açığın ?özel şirket çalışanları' ile doldurulmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Büro Memurları Sendikası'nın (Büro Memur-Sen) Emekli Sandığı ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan aldığı verilere göre, son 6 yılda 450 bin memur emekliye ayrıldı. Vefat eden memurlarla birlikte bu sayının 500 bini bulduğu hesaplandı. Bu sürede boşalan kamu kadrolarına 290 bin atama yapıldı. Kalan açık ise hemen bütün kamu kurumlarında taşeron güvenlik, yemek ve temizlik firmalarının elemanlarıyla giderilmeye çalışılıyor. Araştırmada, müşteşarların veya genel müdürlerin sekreteryalarında dahi, firma elemanlarının ?memur' gibi çalıştırıldıkları, hatta ?Özel Kalem Müdürü' yapılan örnekler bulunduğu öne sürüldü.

GÜVENLİK SORUNU YARATIYOR:

Büro Memur-Sen, söz konusu firma elemanlarına verilen işler arasında ?evrak kayıtları ve takibi', ?gizli belgelerin taşınması', ?fotokopi çektirilmesi', ?dosyalanarak arşivlenmesi' dahil, birçok devlet işinin bulunduğunu iddia etti. Büro Memur-Sen ?Bu gizli bilgi ve belgelerin bu şirket elemanlarına yaptırılması devletin güvenliği açısından da tehlikeli bir durum ortaya çıkarıyor' görüşünü savundu.

İKİ GİTTİ, BİR GELDİ:

Büro Memur-Sen Başkanı Yusuf Yazgan, devletin personel ihtiyacını, memur dışındaki alternatiflerle karşılamasının doğru olmadığına işaret ederek, ?Bu, ülke güvenliğini tehlikeye sokuyor. Ülkemizdeki memurların nüfusa oranı AB ülkelerinden daha düşük. Az sayıda memurla kamu hizmetleri yürütülmeye çalışılıyor. Personel ihtiyacı çok arttı' dedi. Yazgan, kamu kurumlarında yolsuzluk ve hortumlama yapanların, birincil bilgi edinme ayağının bu firma çalışanları olduğunu öne sürdü. Bu elemanların devlet memuru gibi bağlayıcı sorumlulukları olmadığını anımsatan Yazgan, ?Çok sorumsuz hareket edebiliyor, işten atılırlarsa; bir şirkette rahatça iş bularak devlette çalışmayı sürdürebiliyorlar. Bu durum, güvenlik açısından da çok riskli' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber