'Bu odada kamera, mahremiyete girmez'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi yönetimi, yenidoğan yoğun bakım odalarına kamera taktırdı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise çalışanların göz hapsine alındığı iddiasıyla valiliğin İnsan Hakları Masası'na başvurdu. ?Kameralar hasta mahremiyeti ile kişisel mahremiyeti engellemez.? cevabını veren valilik, sendikanın itirazını reddetti.

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışanlarla yönetim arasında kamera polemiği yaşanıyor. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerine takılan kameralara itiraz eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), konuyu İstanbul Valiliği İnsan Hakları Masası'na taşıdı. Sendika, ortalama 4-5 bebeğin kaldığı 10 odadaki kameralarla ?çalışanların göz hapsine alındığı ve bunların baskı unsuru olarak kullanıldığı'nı iddia etti. İtirazı inceleyen İnsan Hakları Masası ise ?Kameralar hasta mahremiyeti ile kişisel mahremiyeti engellemez.? sonucuna vardı. Uzmanlar, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki çocukların her an risk taşıdığına, anlık değişiklikler olabileceğine ve bebeklerin hayatını kaybedebileceğine dikkat çekerek, kamerayla takibin önemli olduğunu ifade ediyor.

Türkiye'de bebek ölümleri 2002 yılında binde 31,5'lerde iken 2011 yılında bu rakamlar binde 7,7'ye kadar düştü. Birçok Avrupa ülkesinin çok uzun sürede aldığı mesafeyi Türkiye 9 yılda kat etti. Fakat yeni süreçte bir bebek ölümü bile bu oranı yukarıya çıkarabiliyor. Bunun için ciddi önlemler gerekiyor. Özellikle bebek ölümlerinin belli seviyede tutulması ve daha aşağıya çekilmesi için her türlü tedbire başvuruluyor. Bu noktada Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, binanın yapılış tarzındaki problemden dolayı geniş alanda yoğun bakım ünitesi kuramadı. Bunun üzerine yoğun bakım üniteleri 10 ayrı odaya ayrıldı. Bunların başına da birer hemşire görevlendirdi.

Hem bebeklerin dışarıdan takibi hem ailelerin görüntülü bilgilendirilmesi için her odaya kamera takıldı. Ancak bu noktada bazı hemşireler duruma itiraz etti. SES Bakırköy Şubesi bunu İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Masası'na götürdü. Şikâyette, ?Bu uygulamanın hiçbir kamusal yararı yok. İlgili servisteki çalışanlar göz hapsine alındı. Hasta mahremiyeti de ihlal edildi.? iddiasında bulunuldu. Ayrıca kamera sisteminde görülmeyen çalışanlara baskı yapıldığı öne sürüldü. Uygulamanın Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu kaydedildi.

DURUMU AĞIR BEBEKLER İÇİN KAMERA ŞART

Bunun üzerine İl İnsan Hakları Masası, yoğun bakım sorumlusu Sultan Kavuncıoğlu, Ayşe Sibel Özbek ve Merih Çetinkaya'nın bilgisine başvurdu. Hastaneden gelen yazıda, çalışmanın İl Sağlık Müdürlüğü'nün bilgisi dahilinde olduğu hatırlatıldı. ?Kamera sistemi, en ağır bebeklerin yattığı yenidoğan yoğun bakım ünitesinin genel güvenliği için kuruldu. Ayrıca sistem, hastaların güvenli bakımı, enfeksiyon kontrollerinin sağlanması ve ailelerin görüntülü bilgilendirme amacını da taşıyor. Özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir durum söz konusu değil.? açıklaması yapıldı. Daha sonra Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Zafer Çukurova tarafından yapılan son incelemede ise ünite içerisinde kamera sisteminin, hasta takip ve tedavileri ile enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması için yapıldığı tespit edildi. Hasta mahremiyeti ile kişisel mahremiyeti engellemediği aktarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber