Avrupa'da çocuklar 10 yaşında duvar gazetesi çıkarıyor

Avrupa'da öğrenciler, gazete okumaya, 10 yaşında duvar gazetesi hazırlayarak başlıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Dedektiflik Öyküleri Projesi kapsamında, Antalya'nın Manavgat ilçesine gelen 5 ülkeden 14 öğretmen, ilçede günlük ve haftalık çıkan yerel gazeteleri inceledi.

Almanya'da, Almanca öğretmenliği yapan Simone Tekmen, ülkelerinde öğrencilerin gazete ile okulda gazete hazırlamakla tanışmaya başladığını söyledi. Tekmen, ikinci aşamanın olarak, gazete basan matbaalarda uygulamalı ders işleme ile gerçekleştiğini kaydetti. Tekmen, "10 yaşında hazırladığım 4 sahifelik gazeteyi evimde saklıyorum. Çocukluğumda evimize anne ve babam günlük en az 3 günlük gazete getiriyordu. Ailecek hep birlikte gazete okuyorduk." diye konuştu.

Danimarka'da öğrencilerin aktif olarak gazete okumaya 10 yaşında başladığını belirten İngilizce öğretmeni Sarah Brems Thayer ise Kopenhag'ta 4'üncü sınıfa giderken, okulun gazete okuma kulübünün desteğiyle bir yıl aylık olarak 4 sahife gazete çıkardığını söyledi. Danimarka'da günlük 15 bin basılan ve abone usulü dağıtımı yapılan yerel gazetelerin bulunduğunu belirten Thayer, Kopenhag'ta evlerin yüzde 98'inde gazete bırakma kutuları bulunduğunu kaydetti. Thayer, "Avrupa ve İskandinav ülkelerinde çocuk gazete okumaya, okulda gazete hazırlamakla başlıyor. Çocuk, küçük yaşta bilgi edinmeyi öğreniyor. Çocuklar, gazeteye okumaya, gazete hazırlamakla başlamalı. O zaman gazete okuma ve alma alışkanlığı kalıcı olur." diye ifade etti.

Romanya Bükreş'te çocukların, gazete ile okulda fotokopi usulü gazete hazırlamakla tanıştığını belirten İngilizce öğretmeni Mirica Cristina, gazete okumaya, 11 yaşında okulda çıkardığı duvar gazetesi ile başladığını söyledi. Babasının, kendisi için 26 yıl önce aldığı fotoğraf makinesini sakladığını belirten Cristina, duvar gazetesi çıkarmanın çocukların küçük yaşta gazete okuma alışkanlığı kazanmasını sağladığını kaydetti. Cristina, "Hayalimde gazeteci olmak vardı. İngilizce öğretmeni oldum. Okulda çıkardığım duvar ve 4 sahifelik gazeteleri saklıyorum. Çocuklarım için en kalıcı miras." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber