TBMM'nin çalışma saatleri ramazan ayı için yeniden düzenlendi

Haber Giriş : 04 Ekim 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AVRUPA Birliği pazarlıklarının gölgesinde yeni yasama dönemine başlayan TBMM'de, ilk ay görüşmelerinde ?Ramazan mesaisi' uygulanacak. TBMM Genel Kurulu, Ekim ayında iftar saatine göre çalışacak. TBMM, Kasım ayından itibaren daha yoğun çalışma takvimi yapacak. Meclis'in siyasi gündemi ise Türkiye-AB ilişkileri olacak.

KRİTİK YASALAR

TBMM gündemine öncelikli gelecek konuların başında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen ve aralarında Bankacılık Yasası'nın da bulunduğu 5 yasa bulunuyor. Meclis'te çok tartışma yaratacak diğer düzenleme ise ?Sosyal Güvenlik Paketi' olacak. Emeklilik ve sosyal güvenlik sistemini baştan aşağı değiştiren paketin, tartışmalı oturumlara sahne olması bekleniyor. Anayasa paketi ve CHP'nin gensoruları da Meclis'te renkli görüşmeler yaratacak.

SIRAYA DİZDİLER

AKP yönetimi, açılış öncesi TBMM'nin önceliklerini belirlemek için değerlendirme toplantısı yaptı. Veto nedeniyle TBMM'ye iade edilen Hákim ve Savcılar Yasası, Sivil Havacılık Yasası, Sözleşmeli sağlık personeline yönetici olma imkanı getiren yasa, Bankacılık Yasası ve Türkiye İstatistik Kurumu Yasası öncelikli olarak ele alınacak. AKP hükümeti, IMF'nin istediği Kalkınma Ajansları Kurulması Yasa Tasarısı da ön sıralarda görüşülecek. Ekim ayının sonunda TBMM'ye sevkedilecek 2006 yılı mali bütçesinin görüşme takvimi de kasımda belirlenecek.

SIKINTILI MADDELER

Yeni dönemde en çok tartışma yaratacak düzenlemelerse ?Ek Protokol'ün TBMM'de onaylanması ve Anayasa Paketi' olacak. Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün TBMM'de oylanması süreci, müzakere tarihinin başlamasına paralel olarak gündeme gelecek. Halen çalışmaları tamamlanmayan Anayasa Paketi, riskli diğer konular arasında bulunuyor. CHP'nin desteğinin aranacağı paketin henüz yedi maddesi yazılabildi. CHP, destek vermezse paket, referandumsuz yasalaşamayacak. AKP'nin de bu riski göze almayacağı, bu nedenle paketi askıda tutabileceği konuşuluyor.

Yasalar sırada bekliyor

SON 3 yılda toplam 630 yasa çıkaran 22. dönem parlamentosunu, dördüncü yasama yılında ağır bir iş yükü bekliyor. TBMMGenel Kurul gündeminde 97 tasarı, 42 teklif, 242 araştırma önergesi bulunuyor. Ayrıca, 1237 yazılı ve 394 sözlü soru önergesi, Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlar tarafından yanıtlanmayı bekliyor. Geçen yasama yılında kurulan 5 araştırma komisyonu da çalışmalarına 1 Ekim'den itibaren devam edecek. İhtisas komisyonlarının gündeminde, kanun hükmünde kararname ve teklifler hariç, 108 yasa tasarısı görüşülmeyi bekliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber