Hastaoğlu: İthal ete vergi zammı, Sivas esnafını etkilemez

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu et ithalatındaki vergi zammının Sivas'ı pek fazla etkilemeyeceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2012 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu hakkında bir açıklama yapan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğulu, gümrük vergi artışının ithalatçılar için yapıldığını, dolayısı ile Sivas'ı fazla etkilemeyeceğini kaydetti. Özelikle Sivas'ta et ithalatının hiç yapılmadığını dile getiren Başkan Hastaoğlu, "Bu yapılan yüzde 100'lük artış ithalatçılar için yapılmış bir uygulamadır. Sivas'ta et ithalatı yapılmıyor. Sivas'a ithal hayvan girmediği için bu artışın piyasada etkili olacağını düşünmüyorum. Bu uygulama genelde üreticileri, besicileri, onların yetiştirdiği hayvanları koruma amaçlı, fiyatları dengede tutma amaçlı yapılan uygulamadır. Kurban Bayramı sonrasında ilimizde et fiyatlarına artış yapılması da söz konusu değildir. Ancak üreticiler için yem maliyetleri çok yükselmiştir. Bakanlığımız yapılan desteklemelere ilaveten mutlaka hayvan yemini de destekleme içerisine alarak besicilere katkı sağlanabilir." şeklinde konuştu.

Hükümet, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarmış, Kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranını yüzde 70'den yüzde 100'e yükseltmişti.Ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar, 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı AB, EFTA ülkeleri, Bosna Hersek ve diğer ülkeler için yüzde 40 olarak belirlenirken Karkas ve yarım karkas, kuzu eti ithalatında ise gümrük vergisi oranı yüzde 100'e yükseltilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber