2004 yılı programına göre AB'ye uyum sürecinde yapılması öngörülen mevzuat düzenlemeleri

Haber Giriş : 28 Ekim 2003 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 yılı programına göre AB'ye uyum sürecinde yapılması öngörülen mevzuat düzenlemeleri

Aşağıda yer alan açıklamalar 2004 Yılı Programından alınmıştır. Bu program 28.10.2003 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

IV. AB'YE UYUM SÜRECİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER

AB Konseyi tarafından kabul edilen yeni Katılım Ortaklığı Belgesi ve buna paralel olarak revize edilmiş Ulusal Program çerçevesinde, en geç 2004 yılı itibarıyla AB ile üyelik müzakerelerinin açılmasını teminen, başta Kopenhag siyasi kriterleri olmak üzere, ekonomik kriterler ve AB müktesebatına uyuma yönelik çalışmaların tamamlanması ve yapılan düzenlemelerin etkili bir biçimde uygulanması sağlanacaktır.

AB'ye üyelik yönünde Kopenhag ekonomik kriterlerinin karşılanması amacıyla, Türkiye'nin orta dönem makroekonomi politikalarının hedeflerini, kamu maliyesinin amaçlarını ve gerçekleştirilmesi öngörülen yapısal reformları içeren 2004 yılına ilişkin Katılım Öncesi Ekonomik Program hazırlanarak Avrupa Komisyonuna iletilecektir.

Malların serbest dolaşımı alanında, AB teknik mevzuatına uyum sağlanması çalışmaları sürdürülecektir. Ticaretin önündeki teknik engellerin kaldırılması çerçevesinde uygunluk değerlendirme ve piyasa gözetim mekanizmalarının oluşturulması ve sistemin etkili bir biçimde işlemesi için, mevcut test, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının idari kapasitelerinin güçlendirilmesi sağlanacaktır.

Kamu ihaleleri alanında, AB mevzuatına uyum sağlanması yönündeki çalışmalar tamamlanacaktır. Ayrıca, bu alandaki mevzuatın etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla Kamu İhale Kurumunun idari kapasitesi güçlendirilecektir.

Kişilerin serbest dolaşımı bakımından önem arz eden sosyal güvenlik sistemlerinin koordinasyonuna ilişkin gerekli alt yapının oluşturulması amacıyla, mevcut idari kapasitenin güçlendirilmesine ilişkin düzenlemeler tamamlanacaktır.

Meslek standartları, sınav ve belgelendirme sisteminin oluşturulması amacıyla Ulusal Meslek Standartları Kurumunun kurulmasına ilişkin yasal düzenleme tamamlanacaktır.

Hizmet sunumuna ilişkin Türk mevzuatının AB müktesebatına uyumunun sağlanmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacaktır. Türkiye ile AB arasında başlatılan hizmetler ve kamu alımlarının serbestleştirilmesine yönelik müzakereler sürdürülecektir.

AB'ye uyum amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan ve 1 Temmuz 2002 tarihi itibarıyla bankalar için uygulanmasına başlanan Muhasebe Uygulama Yönetmeliği, 2004 yılı itibarıyla finansal kiralama, faktoring ve tüketici finansman şirketleri gibi mali kurumlar için de geçerli hale getirilecektir. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun çıkartılmasına yönelik çalışmalar tamamlanacaktır.

Sermaye piyasası alanında, izahname standartlarında AB mevzuatına uyum çalışmaları sürdürülecek; ayrıca, Katılma İntifa Senetleri İhracı, İhraçcıların Muafiyet Şartları ve Kurul Kaydından Çıkarılmaları, Hisse Senetlerinin Kurul Kaydına Alınması ve Satışı, Özel Durumların Kamuya Açıklanması, Sermaye Piyasasında Mali Tablo ve Raporlar ve Menkul Kıymetlerin Kurul Kaydına Alınması ile ilgili tebliğlerde AB'ye uyum amacıyla değişiklikler yapılacaktır.

Sigortacılık alanında, sigorta şirketlerinin düzenleme ve denetiminin güçlendirilmesi ve sigortacılık mevzuatının AB mevzuatı ile uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde, Sigortacılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının yasalaşması sağlanacaktır. Söz konusu Kanunun kabul edilmesini müteakip ikincil mevzuatın çıkartılması sağlanacaktır. Bu çerçevede, Hayat Sigortaları, Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Çalışma Esasları, Sigorta Şirketlerinin Muhasebe Sistemi, Sigorta Şirketlerinin Yükümlülük Karşılama Yeterliliği, Sigorta ve Reasürans Şirketleri İstatistikleri ve Sigorta Aracıları hakkında yönetmelikler çıkartılacaktır.

Motorlu taşıt mali sorumluluk sigortası ile ilgili olarak, Karayolları Trafik Kanununda gerekli değişiklik yapılacaktır.

Şirketler hukuku alanında, yeni Ticaret Kanununun hazırlanması çalışmaları tamamlanacaktır.

Fikri mülkiyet hakları alanında, AB mevzuatına uyum sağlanması amacıyla 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Fikri haklar ile ilgili kurumsal yapının yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışmalar tamamlanacaktır.

Sınai mülkiyet hakları alanında, endüstriyel tasarımlara ilişkin mevzuatın AB mevzuatı ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla, 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında KHK'da değişiklik yapılacaktır. Entegre devre topografyalarının korunması amacıyla gerekli hukuki düzenleme gerçekleştirilecektir. Biyoteknolojik buluşların korunması amacıyla, 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında KHK'da gerekli düzenlemeler yapılacaktır. WIPO Marka Kanunları Antlaşmasına ve Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşması Cenevre Metnine Türkiye'nin taraf olması sağlanacaktır. Bitki türlerinin korunması amacıyla, Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun Tasarısının yasalaşması sağlanacak ve bunu müteakip Bitki Türlerinin Korunması Hakkında UPOV Sözleşmesine katılım sağlanması yönündeki çalışmalar tamamlanacaktır.

Fikri ve sınai mülkiyet haklarının güçlendirilmesi ve korsanlık ve sahtecilik ile mücadele amacıyla mevzuatın etkili biçimde uygulanması sağlanacaktır.

Rekabet alanında, teknoloji transferi anlaşmaları ve de minimis konularında gerekli tebliğler çıkartılacaktır.

Rekabet kurallarının kamu teşebbüslerine uygulanması ve ticari nitelikli devlet tekelleri alanında çalışmalar tamamlanacaktır. Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği çıkartılacaktır.

Devlet Yardımlarının İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun çıkartılacak ve bu çerçevede DPT bünyesinde devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu bir birim oluşturulacaktır.

Tarım Çerçeve Kanununun, Tarımsal Üretici Birlikleri Hakkında Kanunun, Organik Ürün ve Girdilerin Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanunun ve Tohumculuk Kanununun çıkartılması sağlanacak ve Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununda değişiklik yapılacaktır.

AB'nin Çiftlik Muhasebe Veri Ağına uyum çalışmaları tamamlanacaktır.

AB kırsal kalkınma politikasına uyum sağlanmasına yönelik bir strateji geliştirilecektir.

Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılacaktır.

Ortak Balıkçılık Politikasına ve Ortak Piyasa Düzenleri ile Avrupa Tarımsal Yönlendirme ve Garanti Fonu konularına uyum sağlanması yönündeki çalışmalar sürdürülecektir.

Entegre İdare ve Kontrol Sisteminin bütün unsurları ile birlikte kurulması sağlanacaktır.

Hayvan sağlığı alanında AB müktesebatına uyum çalışmaları sürdürülecek, hayvan sağlığının korunması ve hastalıklarının denetimi ile ilgili uygulama güçlendirilecektir.

Bitki sağlığı alanında, zararlı organizmalar, pestisitler ve bitki çeşitlerinin korunmasına ilişkin AB müktesebatına uyum sağlanacak ve idari kapasite güçlendirilecektir. Gıda güvenliği ile ilgili AB müktesebatına uyum sağlanacak ve denetim hizmetleri geliştirilecektir.

Ormancılık alanında, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı arasındaki işbirliği ile yürütülen Türkiye Ulusal Ormancılık Programının Hazırlanması Projesi kapsamında, Ulusal Ormancılık Programı Raporu ve Eylem Planı tamamlanacaktır.

AB'nin Ortak Ulaştırma Politikasına uyum sağlanması çerçevesinde, karayolu taşımacılığı alanındaki ikincil mevzuatın yeniden düzenlenmesi ve uluslar arası sözleşmelere katılım sağlanması yönündeki çalışmalar sürdürülecektir.

Demiryolu taşımacılığı alanında, TCDD'nin yeniden yapılandırılması çalışmaları AB'ye uyum amacı da dikkate alınmak suretiyle sürdürülecektir.

Havayolu taşımacılığı alanında, bir sivil havacılık otoritesi oluşturulmasına ilişkin çalışmalar tamamlanacaktır.

Deniz güvenliği ile ilgili uluslar arası sözleşmelere katılım sağlanacaktır.

Doğrudan ve dolaylı vergiler alanındaki mevzuat, AB müktesebatına uyum sağlanması amacıyla gözden geçirilecek ve vergi idaresinin modernize edilmesi ve güçlendirilmesi çalışmaları tamamlanacaktır.

Türkiye İstatistik Kanunu Tasarısı Taslağının yasalaşması sağlanacaktır.

İstatistik alanında, sınıflandırmalar, standartlar ve terminoloji konularında AB mevzuatına uyum sağlanacaktır. İşletmelerin ekonomik faaliyetlerine ilişkin istatistiklerin, halk sağlığı, iş sağlığı ve işçi güvenliği istatistiklerinin, işgücü, fiyatlar, ulaştırma, tarım, para-banka istatistiklerinin ve bölgesel istatistiklerin, AB mevzuatı ile uyumlu bir biçimde üretilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecektir. Ayrıca, AB'nin Avrupa Hesaplar Sistemine (ESA-95) uyum sağlanması çalışmaları tamamlanacaktır.

Sosyal politika ve istihdam alanında, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar çerçevesinde, İş Kanununda öngörülen çocuk ve genç işçilerin çalışmasına ilişkin yönetmelik çıkartılacak ve ILO/IPEC projesi sürdürülecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığının ve Çalışma Genel Müdürlüğü bünyesindeki Çalışan Çocuklar Bölümünün idari kapasitesi güçlendirilecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, Avrupa Sosyal Fonunun yaptığı çalışmaları takip edecek bir birimin oluşturulmasına ilişkin çalışmalar tamamlanacaktır.

Sosyal yardım ve hizmetler ile yaşlılar ve sosyal dışlanma konularında ihtiyaç duyulan yasal ve kurumsal düzenlemeler yapılacaktır.

Avrupa Birliği Yaşlılar İçin İrtibat Grubuna katılım sağlanmasına yönelik hazırlık çalışmaları tamamlanacaktır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında gerekli mevzuat değişiklikleri yapılacaktır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun idari kapasitesi güçlendirilecektir.

Yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temin olunan petrolün doğrudan veya işlenerek güvenli ve ekonomik olarak rekabet ortamı içinde kullanıcılara sunumuna ilişkin piyasa faaliyetlerinin şeffaf, eşitlikçi ve istikrarlı biçimde sürdürülmesi için yönlendirme, gözetim ve denetim faaliyetlerinin düzenlenmesi amacıyla Petrol Piyasası Kanunu çıkartılacaktır.

Enerji piyasasındaki çapraz sübvansiyonların kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılacaktır.

Enerji verimliliğinin artırılması için Enerji Verimliliği Kanunu Tasarısının yasalaşması sağlanacaktır.

Yenilenebilir enerji kullanımının, serbest piyasa mekanizmasını ve şartlarını zorlamadan artırılması ve desteklenmesi amacıyla, Yenilenebilir Enerji Kanunu Tasarısının yasalaşması sağlanacaktır.

KOBİ Stratejisi ve Eylem Planında yer alan tedbir, faaliyet ve projelerin uygulamaya geçirilmesi sağlanacaktır. Bu çerçevede, KOBİ'ler alanında Türkiye'nin AB politikaları ile uyumunun sağlanmasına ve Türk KOBİ'lerinin rekabet güçlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. AB'nin KOBİ'leri desteklemeye yönelik mevzuatına uyum sağlanması amacıyla 3624 sayılı KOSGEB Kuruluş Kanununda gerekli değişiklikler yapılacaktır. AB müktesebatı ile uyumlu genel bir KOBİ tanımı yapılacaktır.

AB'nin KOBİ'lere ve sanayi politikasına yönelik çeşitli faaliyet ve düzenlemelerine Türkiye'nin katılımı sağlanacaktır.

Bilim ve teknoloji alanında, AB'nin 6. Çerçeve Programından azami ölçüde yararlanmak için gerekli çalışmalar yapılacak ve AB ile teknolojik işbirliği imkanları artırılacaktır.

Eğitim alanında, tüm yüksek öğretim kurumlarında, 2003-2004 öğretim yılının sonundan itibaren AB tarafından öğrencilere mezuniyetlerinde verilmesi önerilen Diploma Eki uygulamasına başlanacaktır. AB mevzuatına uyum çerçevesinde, mesleki niteliklerin karşılıklı tanınması sisteminin oluşturulması amacıyla gerekli hukuki düzenleme yapılacaktır.

Telekomünikasyon alanında, değişik kanunlarla düzenlenen mevzuatın toparlanması, sektörde liberalleşmenin hızlandırılması, lisans ücretleri, ara bağlantı, evrensel hizmet ve numaralandırma düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla, AB müktesebatıyla uyumlu yeni Telekomünikasyon Kanunu Tasarısının yasalaşması sağlanacak ve Telekomünikasyon Kurumunun idari kapasitesi güçlendirilecektir.

Posta idaresinin yeniden yapılandırılması ve pazarın serbestleştirilmesine yönelik çalışmalar tamamlanacaktır.

Kültürel ve Doğal Varlıkların Korunması Kanununda AB mevzuatına uyum amacıyla gerekli değişiklik çalışmaları sürdürülecektir.

Görsel-işitsel alanda, AB müktesebatına uyum sağlanması amacıyla Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanunda gerekli değişiklikler yapılacak ve başta küçüklerin korunması konusunda olmak üzere ikincil mevzuat çıkartılacaktır.

Bölgesel ve öncelikli sektörel alanlarda ekonomik ve sosyal uyum politikasının geliştirilmesi amacıyla, DPT Müsteşarlağı tarafından 2004-2006 yıllarını kapsayacak şekilde Ön Ulusal Kalkınma Planı hazırlıkları tamamlanacak ve Avrupa Komisyonuna iletilecektir. Bu çerçevede, ekonomik ve sosyal uyuma dönük mali yardımların bütüncül bir anlayışla çok yıllı programlama yöntemi ile değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Kamu yatırımlarının İBBS Düzey 2'lerde çok yıllı bütçeleme usullerine uygun olarak dağıtılması ve izlenmesi gerçekleştirilecektir.

Bölgesel Kalkınma Ajanslarının kurulmasına ilişkin yasal düzenlemenin yapılması sağlanacaktır.

AB'ye uyumlu bölgesel kalkınma ve sınır ötesi işbirliği programları hazırlanması ve uygulanmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir.

Çevre alanında, faaliyetin ÇED kapsamında olup olmadığını anlamak için sektörel tarama-eleme rehberleri ile ÇED Raporu veya ÖNÇED Raporu için izlenen inceleme-değerlendirme sürecini detaylandıran sektörel inceleme, değerlendirme rehberleri hazırlanacaktır.

Çöp yakma tesisleri, uçucu organik bileşik emisyonları ile büyük yakma tesislerine ilişkin mevzuat, AB mevzuatı ile uyumlaştırılacaktır.

3959 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Müessesi Teşkiline Dair Kanunda ve Gayrisıhhi Müesseseler Yönetmeliğinde değişiklik yapılacaktır.

Hava kalitesinin ilk değerlendirmesine ve izlenecek yerleşim yerlerinin tanımlanmasına yönelik kriterlerin geliştirilmesi amacıyla, gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliğinde değişiklik yapılacaktır.

Atık yönetimi konusunda, envanter çalışmaları yapılacak ve gerekli yasal düzenlemeler gerçekleştirilecektir.

Su kalitesi konusundaki mevzuatın AB mevzuatı ile uyumlaştırılması için çalışmalar sürdürülecektir. Su Ürünleri Yönetmeliği ile Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde değişiklik yapılacak ve şişelenmiş sular ile içme ve kullanma suları konusunda yönetmelik çıkartılacaktır.

Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği gözden geçirilecektir.

Biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğa koruma konusunda yeni bir kanun çıkartılacaktır.

2873 sayılı Milli Parklar Kanununda değişiklik yapılacaktır.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda değişiklik yapılacaktır.

Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısının yasalaşması sağlanacaktır. Hayvanat bahçelerinin kurulması ve açılması ile ilgili yönetmelik çıkartılacaktır. Deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılan hayvanların korunması amacıyla gerekli hukuki düzenlemeler yapılacaktır.

Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmenin Uygulanmasına Dair Yönetmelik gözden geçirilecektir.

Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği AB mevzuatına uygun hale getirilecektir.

Halk sağlığı alanında kullanılan pestisit ve pestisit benzeri maddeler ile ilgili yönetmelik çıkartılacaktır.

Genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların çevreye bilinçli salımı ve pazara sürülmesi ile ilgili yönetmelik çıkartılacaktır.

Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde değişiklik yapılacaktır.

Araç ve makinelerden kaynaklanan gürültü ile ilgili test ve belgelendirme faaliyetlerini yürütecek bir yapı oluşturulacaktır.

Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği, Radyoaktif Maddenin Güvenli Taşınması Yönetmeliği, Nükleer Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ve Diagnostik Radyoloji Uygulamaları Yönetmeliği gözden geçirilecek ve radyoaktif madde kullanımından oluşan atıklara ilişkin yönetmelik çıkartılacaktır.

Tüketiciler tarafından açılan dava sayısına bağlı olarak yeni tüketici mahkemelerinin kurulması ve ayrıca tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapılacaktır.

AB'nin gümrük kodunda yapılan değişikliklerin gümrük mevzuatımıza aktarılması amacıyla, sahte ve korsan eşyanın ticaretine ilişkin düzenlemeleri de içeren, 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısı Taslağının yasalaşması sağlanacaktır.

Gümrük idaresinin teşkilat ve alt yapı bakımından güçlendirilmesi amacıyla Gümrük Müsteşarlığı Teşkilat Kanunu çıkartılacaktır.

Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesi ve Uyumlu Hale Getirilmesine Dair Uluslararası Sözleşmeye (Revize Kyoto Sözleşmesi), Geçici Kabule İlişkin Sözleşmeye (İstanbul Sözleşmesi), Ticari Karayolu Taşıtlarının Geçici İthaline İlişkin Gümrük Sözleşmesine, Eşya Ticareti Formalitelerinin Basitleştirilmesine İlişkin Sözleşmeye (Tek İdari Belge Sözleşmesi), Ortak Transit Sözleşmesine ve Eşyanın Sınır Kontrollerinin Uyumlu Hale Getirilmesine İlişkin Uluslararası Sözleşmeye katılım sağlanacaktır.

Topluluğun Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine uyum sağlanmasına ilişkin çalışmalar sürdürülecektir.

1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararının 16'ncı maddesi çerçevesinde, Mısır, Fas, Faroe Adaları, Tunus, Filistin, Lübnan ve Arnavutluk ile gerçekleştirilmekte olan serbest ticaret anlaşmaları müzakerelerinin tamamlanması amacıyla çalışmalar sürdürülecek, Malta, Meksika, Cezayir, Sırbistan ve Karadağ Cumhuriyeti, Suriye, Ürdün, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Şili ile serbest ticaret anlaşmaları müzakerelerine başlanacaktır.

Mali kontrol ve bütçesel işler alanındaki mevzuat, AB mevzuatı ile uyumlu hale getirilecek ve bütçe hazırlama, uygulama ve kontrol sisteminin geliştirilmesi ile ilgili yasal düzenlemeler tamamlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber