Koncuk: Kamuda yaşanan taşeronlaşma sorunları da beraberinde getiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kamuda yaşanan taşeronlaşmanın farklı sorunları da beraberinde getirdiğini belirterek, ''Sosyal güvencenin olmadığı, yarınından emin olmayan yüz binlerce insan ve düşük ücretli çalışanların oluşturduğu bu sistem bir model haline getirilerek dayatılmaya çalışılmaktadır'' iddiasında bulundu.

Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Koncuk, memurluk mesleğine karşı yürütülen sistematik saldırıların üzerine son dönemde bir de iş güvencesine yönelik tehditlerin binmeye başladığını savunarak, AK Parti iktidarı döneminde memurların iş güvencesinin ellerinden alınması ve farklı bir yapılanma oluşmasına yönelik görüşlerin ortaya atıldığını ileri sürdü.

Son yıllarda ortaya çıkan rakamsal verilerin de bu iddiaları güçlendirecek cinsten olduğunu belirten Koncuk, Devlet Personel Başkanlığı'nın verilerine göre, 2001 yılında 13 bin 914 olan sözleşmeli personel sayısının 2011 yılı sonunda 213 bin 965'e yükseldiğini kaydetti.

İzlenen yanlış istihdam politikaları nedeniyle kamuda taşeron işçiliğin de başlı başına bir mesele haline geldiğini ifade eden Koncuk, 2000'li yılların başında taşeron firma çalışanının 20 bin iken bugün gelinen noktada 500 bine dayandığını belirtti.

Koncuk, ''Kamuda yaşanan bu taşeronlaşma farklı sorunları da beraberinde getirmektedir. Sosyal güvencenin olmadığı, yarınından emin olmayan yüz binlerce insan ve düşük ücretli çalışanların oluşturduğu bu sistem bir model haline getirilerek dayatılmaya çalışılmaktadır'' ifadesini kullandı.

Özelleştirmeler ve emekliliğe zorlamalar neticesinde KİT'lerde çalışan işçilerle iş güvencesine sahip olan 399 sayılı KHK uyarınca çalıştırılan kamu görevlilerinin sayısında da ciddi düşüşler yaşandığını belirten Koncuk, KİT'lerde çalışan güvenceli işçi sayısının 2001 yılında 275 bin 932 iken 2011 sonunda 156 bin 451'e gerilediğini aktardı.

Koncuk, buna göre iş güvencesiyle çalıştırılan kamu personeli yüzde 52,6 oranında azaltılırken, belediyeler dışında kamu kuruluşlarında çalıştırılan taşeron işçi sayısının yüzde 2 bin 831 oranında arttığını ifade etti.

Türkiye'de kamu hizmetinde yaşanan en büyük sıkıntının personel yetersizliği olduğuna dikkati çeken Koncuk, ''OECD verilerine göre bir kamu çalışanı, Avusturya'da 18, Kanada ve Fransa'da 12, Hollanda'da 19, Finlandiya'da 9, ABD'de 13 kişiye hizmet verirken, nüfusu 74 milyon 724 bin olan Türkiye'de 1 kamu çalışanına yaklaşık 29 kişi düşmektedir'' bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber