Coş: Adana'ya gelen yabancı firma sayısı 4 yılda yüzde 50 arttı

Vali Hüseyin Avni Coş, Adana'nın Türkiye'nin ilk sanayileşen kentlerinden birisi olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 19:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Coş,?Türkiye'nin Ortadoğu, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ve Orta Asya'ya açılan kapısı olan Adana, doğunun iktisadi yükselişiyle daha önemli hale gelmektedir. Bu görüş bir takım istatistiki verilerle de desteklenmektedir.?dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nca Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen 2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu'na katılan Coş, son 5 yılda ildeki ihracatın yüzde 50, toplam dış ticaretin ise yüzde 53 oranında arttığını kaydetti. 2012 yılında Adana'dan yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında artış gösterdiğini ifade eden Coş, yabancı yatırımcıların şehre olan ilgisinin ise devamlı yükseldiğine dikkat çekti. Kentteki yabancı firma sayısında son dört yılda yüzde 50'den fazla artış olduğuna işaret eden Hüseyin Avni Coş, ?Adana'nın ekonomisinde sanayinin yanında tarım da son derece önemli bir yere sahiptir. Çukurova'nın bereketli toprakları, Seyhan ve Ceyhan Nehirleri burayı ülkenin en önde gelen tarımsal merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bir çok tarım ürünü buradan karşılanıyor. Tarımda daha iyi verim alınabilmesi için henüz sulanamayan toprakların da sulanabilmesi için hükümet tarafından başlatılan İmamoğlu Sulama Projesi'de devam ediyor.? şeklinde konuştu.

700 bin dekarlık alanın sulanmasının sağlanacağını ve bu sayede yılda birden fazla mahsul elde edileceğini anlatan Coş, ilin sağlıkta da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli merkezlerinden biri haline geldiğini bildirdi. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi'nin kuruluş kararnamesinin imzalandığını hatırlatan Coş, burada planlama ve arsa kamulaştırma çalışmalarının yapıldığını sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Zihni Aldırmaz ise bölgesel işbirliğine büyük önem verdiklerini söyledi. Göreve geldikleri ilk günden itibaren bu konuda çalışmalar yaptıklarını açıklayan Aldırmaz, Çukurova'nın tarih boyunca bir bütün olarak önemli bir merkez olduğunu hatırlattı. Siyasi nedenlerden 1926'dan 1996'ya kadar parçalar halinde bölünüp, ayrı kentler olarak hizmet vermeye başladığını dile getiren Aldırmaz, ?10 milyon nüfusa sahip Çukurova, İstanbul'dan sonraki en büyük merkezdir. 350 kilometre sahili ve 2 limanı, barajları, ovaları ve nehirleriyle muhteşem bir coğrafyada yer almaktadır. Kalkınma Ajansları'nın Çukurova'nın bütününü ele alması doğru olacaktır. Çukurova'nın bölgesel bir mastır planının hazırlanmalı.?diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da bölgesel kalkınmayı destekleyip, bu tür çalışmaların yanında olacaklarını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber