TOKİ'den konut tamamlama kredisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2005 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi kredi inşaat seviyesi yüzde 6585 düzeyine gelen konutlar için kredi uygulaması başlattı.

Krediler memur maaş artışına göre olacak. 06 Ekim 2005 12:21 İnşaat sezonu biterken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), daha önce idareden kredi açılmamış projelerin tamamlanmasını sağlamak amacıyla, inşaat seviyesi yüzde 6585 düzeyine gelen konutlar için, kooperatif, sosyal yardımlaşma kurumları, belediyeler ve yapımcılara 3 bin10.5 bin YTL arasında değişen miktarlarda kredi açacak.

TOKİ'nin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren ''Toplu Konut Yapımcılarına Kredi Açılmasına İlişkin Tebliği'' uyarınca, tamamlama kredisi, brüt İnşaat alanı 150 metrekareye (150 metrekare dahil) kadar olan konutlar için açılacak. Ancak, yazlık, dinlenme ya da tatil amaçlı kullanılacak konut projeleri ile uygulama imar planında, ikinci konut, pansiyon, turizm ve konaklama alanı olarak onanmış projelere kredi açılmayacak. Yarım kalmış inşaatlara, ayrıca talep edilmesi halinde bin YTL'ye kadar da altyapı kredisi kullandırılacak. Kredi, Şekerbank, Halkbank ve Vakıfbank aracılığıyla verilecek. Kredi açılacak projelerin 2 Eylül 1997 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan ''Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe'' uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor.

KREDİ KULLANACAKLARDA ARANILACAK ÖZELLİKLER

Toplu konut yapımcıları aracılığı ile kredi kullanacak kişilere, krediler, karı koca ve reşit olmayan çocuklar için aile birliği esasına göre bir defa kullandırılacak.

Krediden yararlanabilmek için kredi talep eden kişinin kendisine, eşine veya reşit olmayan çocuğuna ait tapuya kayıtlı bağımsız bir konutunun bulunmaması ve daha önce TOKİ'den kredi kullanmamış ya da halen kullanmıyor olması gerekiyor. Şartlara uymayan proje ve kişilere kredi açıldığının tespit edilmesi halinde, açılan kredinin ödenmesi durdurulacak ve o güne kadar kullanılan kredi, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca gecikme zamlı olarak tahsil edilecek. Kredi kullanılarak edinilen konutun yine aynı şartlara haiz bir başkası tarafından devir alınması halinde kredi borcu devredilecek. Aksi takdirde, borç banka tarafından usulüne ve sözleşme hükümlerine göre muaccel hale getirilerek tahsil edilecek.

KREDİ KULLANDIRILACAK İNŞAAT SEVİYELERİ VE MİKTARLARI

Konut açığı olduğu tespit edilen Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bilecik, Bitlis, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kırıkkale, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Van illerindeki projelere, inşaat seviyesi en az yüzde 65'e gelince, Marmara depreminden etkilenen Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerindeki projelere inşaat seviyesi yüzde 70'e gelince kredi verilecek. DİE'nin 2001 Yılı Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na göre bin 500 ABD Doları'nın altında tespit edilen Afyon, Amasya, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Iğdır, Kırşehir, Malatya, Ordu, Osmaniye, Sinop, Siirt, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat illerindeki projelere inşaat seviyesi yüzde 75'e gelince, kalkınmada birinci derecede öncelikli Artvin, Çorum, Elazığ, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Trabzon, Tunceli, Zonguldak İllerindeki projelere inşaat seviyesi en az yüzde 80'e gelince kredi açılacak. Söz konusu öncelikli iller dışındaki diğer illerdeki projelere inşaat seviyesi en az yüzde 85'e gelince kredi sağlanacak. İnşaat seviyesi yüzde 65'e ulaşan konutlara 10 bin 500 YTL kredi açılacak. İnşaat seviyesinin her bir puan ilerlemesi halinde kredi tutarı 300 YTL düşürülerek, yüzde 90 inşaat seviyesindeki bir konuta en fazla 3 bin YTL konut kredisi kullandırılacak.

KREDİ İÇİN BAŞVURU ŞEKLİ

Tebliğe göre, açılacak kredilerden yararlanmak isteyen kooperatifler, sosyal yardımlaşma kurumları, belediyeler ile en az 200 konut üreten yapımcılar bugünden itibaren 31 Aralık 2005 günü mesai bitimine kadar istenilen belgelerle bankaya başvuracak. Banka, inşaat seviyesi tespitini toplu konut yapımcısının başvuru tarihinden itibaren en geç iki ay içinde tamamlayacak. İdare, yıllık bütçe imkanları dahilinde, gerekli gördüğünde, 31 Aralık'tan önce de kredi başvuru kabullerini durdurabilecek. Banka, kredi başvurularını inceleyecek, projesini ve mali durumunu uygun gördüklerini TOKİ'nin onayına sunacak. İdare, onayladığı projelere kredi açılması için bankaya talimat verecek. İdareden onay alınmadan kredi açılmayacak. İdarenin onayı uygunluk belgesi yerine geçecek.

KREDİLERE, MEMUR MAAŞ ARTIŞLARI UYGULANACAK

Açılacak kredilere, geri ödeme ve kullanma süresince memur maaş artış oranlarındaki artışlar uygulanacak. Kooperatiflere, sosyal yardımlaşma kurumları ve belediyelere büyüklüğü 100 metrekareye kadar olan konutlar için açılan kredilerde memur maaş artış oranları, 101150 metrekareye kadar olan konutlar için açılan krediye ise memur maaş artış oranı yüzde 10 artırılarak belirlenecek faiz uygulanacak. Kredi, 100 metrekareye kadar olan konutlar için 10 yıl, 150 metrekareye kadar olan konutlar için 5 yılda geri ödenecek. İstenirse, kredi taksitleri vadesinden önce tamamen kapatılabilecek. Yapımcılara açılan kredilere ise memur maaş artışlarının yapıldığı dönemlerde bankaların uyguladığı cari ticari faizler dikkate alınarak, TOKİ tarafından belirlenecek oranda artırılan yeniden değerleme oranı uygulanacak. Yapımcılar, krediyi, bir yıl içinde geri ödeyecek.

ALTYAPI KREDİLERİ

Tebliğe göre, kredi açılmış olan toplu konut yapımcılarına, talep etmeleri halinde, altyapı tesislerinin yapımı amacıyla konut başına bin YTL'yi geçmeyecek şekilde kredi açılacak. Altyapı kredileri için başvurular, konut kredisi başvurusu sırasında veya konutların inşaat seviyesi en fazla yüzde 95'e ulaşıncaya kadar yapılacak.

Kredi kullananlar, bankalara, tüm kredi hak edişleri üzerinden yüzde 2, geri ödeme taksitleri üzerinden yüzde 1.5 komisyon ödeyecek.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber